Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Vi bönder föredrar inte utländsk arbetskraft

LRF: Att jobba hos oss borde kunna bli drömjobbet för alla unga svenskar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-05-05 | Publicerad 2020-04-26

Ofta kommer den svenska personalen en dag eller två, sedan är orken och även viljan slut. Här skiljer sig den utländska säsongspersonalen från oss svenskar. Men så borde det inte behöva vara, skriver Palle Borgström.

DEBATT. Hur kan det komma sig att lantbruksföretagen saknar arbetskraft när så många svenskar permitterats och går arbetslösa? 

Varför väntar många trädgårdsodlingsföretag på utländska säsongsanställda? 

Det är två frågor som många just nu ställer sig. En del tror att bönder hellre utnyttjar billig utländsk arbetskraft i stället för att anställa svenskar. Inget kunde vara mera fel. 

Coronakrisen har ökat intresset för svenskt jordbruk och att köpa närproducerad mat. Det ger också oss en härlig chans att vända utvecklingen när det gäller branschens attraktionskraft, för just nu är den tyvärr alldeles för låg.  

Drömmen för oss bönder är att hela samhället börjar se oss som de vi är. En livsviktig och spännande framtidsbransch som leder utvecklingen mot det hållbara samhället. 

Att vi kan locka nyfikna ungdomar att lära känna vårt naturnära yrke. 

Vi inom LRF samarbetar nu med Arbetsförmedlingen för att matcha arbetslösa eller permitterade till de 8 000 säsongsjobb som under vår och sommar behövs inom trädgårds- och skogsnäringen. 

Men det går trögt än så länge. Varför? 

Konkurrensen inom livsmedelsbranschen är stenhård. Svenska miljöregler och arbetslagar gör vår produktion förhållandevis dyr i en internationell jämförelse.

För att kunna vara konkurrenskraftiga och lönsamma har jordbruksföretagen moderniserat och effektiviserat. Det innebär att vi nu har stora professionellt drivna företag med höga krav på att producera både god kvalitet och kvantitet, under den begränsade växtsäsongen för att vara lönsamma.

Hela företagets ekonomi bygger ibland på det som skördas under en eller två månader. 

Ett sådant företag är Oberga bärodling i Tranås, där det under jordgubbssäsongen dag efter dag måste plockas fem ton jordgubbar för att nå upp till den volym som butikerna beställt.

För att bären inte ska ruttna på fältet krävs att varje anställd plockar hundratals liter jordgubbar. Dag ut och dag in, i regn som sol.

Arbetet inleds i gryningen, för att konsumenterna ska få de dagsfärska bär som de vill ha, till ett pris de kan tänka sig att betala. 

Att jobba inom det gröna näringslivet borde kunna bli drömjobbet för alla unga svenskar. Inte minst de som har hälso- och träningsintresse. Du blir en viktig del i att förvalta vår natur och bidrar till ett hållbart samhälle. Efter ett dagspass behöver man inte ägna fritiden i gymmet.  

Tyvärr vittnar många lantbruksföretag om att svenska arbetssökande har svårt att hitta motivationen. En del har praktiska utmaningar, då körkort är ett måste för att ta sig till våra lantbruk och trädgårdsodlingar.

Ofta kommer personalen en dag eller två, sedan är orken och även viljan slut. Här skiljer sig den utländska säsongspersonalen från oss svenskar.

De är yrkeserfarna, jobbar oerhört professionellt under hela säsongen och återvänder gärna år efter år. Det skapar en väldig trygghet för arbetsgivarna inom det gröna näringslivet. Vi måste kunna lita på att jobbet görs varje dag. Naturen och djuren väntar inte. 

Lönen? Det handlar om riktiga jobb med både anställningskontrakt och arbetsintyg. Inom Gröna arbetsgivare följs Kommunals kollektivavtal. Det gäller oavsett om personalen är från Sverige eller utlandet.

Det är inget höglöneyrke eftersom stor konkurrens från andra länder och små vinstmarginalerna pressar oss. För att vi ska få ihop till egen lön jobbar vi som är arbetsgivare långa arbetspass under hela odlings- och växtsäsongen.

Att driva företag inom lantbruket innebär långsiktig planering för att anpassa sig till försäljningskraven. Att odla eller föda upp djur innebär stora investeringskostnader.

Att då chansa på att det dyker upp intresserad personal under säsong är inget alternativ. Grönsaker som inte plockas innebär stora ekonomiska förluster som riskerar att knäcka företaget. 

Vi bönder hoppas nu på två saker: 

  • Att intresset för vårt fantastiska yrke växer bland unga i Sverige. Att arbeta med naturens växlingar och producera hållbara och miljövänliga livsmedel är fantastiskt. 
  • Att regeringen, i väntan på detta, bidrar till att alla konsumenter får fantastiska svenska primörer i vår och sommar genom att säkerställa att den utländska arbetskraft som redan fått arbetstillstånd verkligen släpps in av vår gränspolis.


Palle Borgström, förbundsordförande LRF 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här