Svenska höns lever på en yta mindre än ett A4
Debattören: 9 av 10 vill förbjuda hönor i burar för äggproduktion
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2019-11-30
DEBATT. Att inte vilja trängas är något som jag, och förmodligen de flesta andra människor, har gemensamt med många andra djur. Ibland är det svårt att undvika men förhoppningsvis har vi alla någon plats där vi kan sträcka ut oss, vara för oss själva och bara slappna av.
Tyvärr är det inte så för hönorna som hålls inom svensk äggproduktion – och framförallt inte för de hönor som hålls i burar.
Det är faktiskt över 800 000 hönor som fortfarande hålls i burar i Sverige – ja, du läste rätt. Trots att Sverige påstås ha en av världens starkaste djurskyddslagar. Men vad betyder en skrivning om ”rätt till naturligt beteende” när till och med den starkaste begränsningen av dem alla, en bur, anses vara en godkänd bostadsmiljö för en kännande individ?
För över 30 år sedan, 1988, lovade dåvarande statsminister att hönsburarna skulle fasas ut. Det skulle endast vara tillåtet att hålla hönor frigående och burarna skulle vara borta till år 1998. Men så blev det inte.
Löftet bröts och i stället infördes så kallade inredda burar. Det innebär att det i burarna sattes in ett rede där hönan kan lägga sina ägg, ett ströbad där hon ska kunna tvätta sina fjädrar och en sittpinne där hon ska komma upp från marken.
Det låter väl mysigt? Nja. Burarna är fortfarande trånga och golvet är av galler. Ströbadet är för litet för att hönorna ska kunna sandbada i det och sittpinnen sitter bara några centimeter från burens botten vilket inte ses som en upphöjd yta.
Upp till 16 hönor får trängas i varje bur vilket betyder att varje höna har mindre yta än ett A4-papper att röra sig på – en yta som de vistas på hela sina liv.
En ny opinionsundersökning (Novus, 2019) visar att nästan 9 av 10 svenska medborgare tycker att det borde vara förbjudet att hålla hönor i burar för äggproduktion. Och 99 procent av konsumenterna väljer redan bort buräggen i affären om de har möjlighet.
Är det inte dags att Sveriges politiker står fast vid sitt löfte och släpper taget om burarna en gång för alla?
För hönor är mer lika oss än vi kanske tror, och de har många liknande behov som vi har. De flesta av oss föredrar att leva i mindre familjegrupper där vi har tillräckligt med utrymme för att kunna komma ifrån varandra när vi känner för det.
Det behovet har även hönorna, men det är i dag inte möjligt för de som lever i små burar. Där bor de så trångt att de inte kan lägga sig ned utan att nudda varandra eller burens väggar. De har inte minst oerhört svårt att kunna sträcka på sig, de kan inte sträcka ut sina vingar.
Det är inte lagligt att låta någon annan djurart bo så trångt och leva hela sitt liv på en så begränsad yta.
Enligt den nya djurskyddslagen ska alla djur kunna röra sig obehindrat. Det är alltså egentligen olagligt att hönorna bor så trångt, men eftersom det inte står tydligt någonstans i lagtext vad som gäller för just hönorna så har burhållningen kunnat fortgå.
Det är dags att regeringen tar tag i paragraferna i djurskyddslagen och stärker den lagstiftning de själva kan påverka: djurskyddsförordningen.
Skriv in att det är förbjudet att hålla hönor i burar och släpp taget om en djurhållning som sedan länge borde fasats ut. Vi har skrivit en rapport som ni gärna får ta hjälp av som finns på www.släppburarna.se
Medborgarna har sagt sitt. Kära politiker i regeringen, det är dags att hjälpa hönorna. Släpp taget om burarna!
Camilla Bergvall, förbundsordförande Djurens rätt
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.
Gå med i vår opinionspanel du också
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.