Mer statlighet räddar inte vården, Busch
Replik från Muf om KD:s vårdreform
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2021-04-13
REPLIK. I måndags släppte Kristdemokraterna en sjukvårdspolitisk rapport, kallad Århundradets vårdreform. Vi delar bilden av att svensk sjukvård är i stort behov av ett systemskifte.
KD:s förslag är dock bakåtsträvande och de har uppenbarligen missat den vårdrenässans som Europa genomgått, men som Sverige inte deltagit i. Majoriteten av alla framgångsrika vårdreformer som skett under de senaste 20 åren runt om i Europa har gått emot mindre statlig inbladning, inte mer som KD föreslår.
Svensk vård är i världsklass när du väl kommer fram till den, brukar det låta. Det är paradoxalt då Sverige är ett av världens mest läkartäta länder. Det största problemet är inte kvaliteten på vården utan effektiviteten i systemet.
Kristdemokraterna verkar ha missat detta när man letade föregångsländer till sina förslag. För man landar inte i att man ska ta inspiration från de mest effektiva länderna; Nederländerna, Schweiz, eller Tyskland. I stället landar de i att ha liknande sjukvårdssystem som Norge, Danmark och Storbritannien. Det sistnämnda som till och med har sämre tillgänglighet till vård än Sverige.
Kristdemokraterna borde ifrågasätta ett förstatligande av vården eftersom det inte är ett direkt nytt förslag. För över 15 år sedan funderade dåvarande statminister Göran Persson (S) på att göra detsamma. Mycket har hänt sedan dess, och att förstatliga vården är en lika dålig idé idag som det var då.
Sverige bör i stället se till vad som gör Nederländerna, Schweiz, och Tyskland framgångsrika, och även där landar KD fel. För anledningen till att dessa länder är framgångsrika är varken till följd av statlig styrning eller politisk styrning.
Anledningen är att de har mer marknadsdriven vård med tydliga checks and balances-system. Svaret på Sveriges vårdsystem ligger inte i mer statlig eller politisk styrning, snarare mindre.
Ebba Bush Thor har rätt i att vi efter pandemin behöver ett systemskifte i svensk sjukvård. Det systemskiftet behöver genomsyras av marknadslösningar och mindre statlig inbladning. Inte mer, som Kristdemokraterna påstår.
Matilda Ekeblad, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet
Oliver Rykatkin, förbundsstyrelseledamot, Moderata ungdomsförbundet
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.