Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Nej, du kallar inte min dotter ”hora”

Åtta pappor och anhöriga i upprop: Vi ställer oss på kvinnornas sida

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2017-11-22 | Publicerad 2017-11-11

Vi män har ansvar för vårt beteende och för att agera. Kvinnor och flickor i Sverige ska inte behöva driva dessa förändringar själva, skriver de åtta debattörerna. OBS genrebild. Flickan har inget med artikeln eller debattörerna att göra.

Detta är ett upprop för män i Sverige. Vi män har hittills varit för osynliga i debatten om kränkningar av kvinnor.

Sverige är på många sätt fantastiskt och brukar räknas som ett av världens mest jämställda länder. Men #metoo-kampanjen har visat att män i Sverige kan bättre. När kända skådespelerskor och artister berättar om övergrepp de utsatts för och vågar utmana mäktiga män så börjar plötsligt något hända. Kvinnor och flickor världen över följer efter och vågar även de berätta om sina erfarenheter. Det måste vara en stor befrielse att få dela med sig av så smärtsamma minnen. Att få viss upprättelse och att känna igen sig med andra drabbade.
Berättelserna bidrar till att problemet och dess omfattning kommer i rampljuset och förhoppningsvis leder det till fler fällande domar. Men det räcker inte. En permanent förändring av mäns attityd till kvinnor måste komma till. Vad kan Du och vi tillsammans åstadkomma?

Hur är det möjligt 2017 att halva Sveriges befolkning dagligen skall behöva oroa sig för tafsande händer, våldtäkt eller nedlåtande sexistiska kommentarer? Skulle vi män acceptera att gå runt och vara konstant oroliga för att någon när som helst kan kränka oss? 2016 anmäldes 20 300 sexualbrott, varav 6 720 rubricerades som våldtäkt. Säkerligen är mörkertalet stort. Den överlägset mest utsatta gruppen är unga kvinnor mellan 16-24 år. Antalet anmälda våldtäkter har dramatiskt ökat de senaste 10 åren, cirka 40 procent, samtidigt som uppklarandefrekvensen har sjunkit, allt enligt BRÅ.

Självklart har våra döttrar, systrar och partners samma rätt till sin egen kropp, utbildning, karriär och lika lön. Allt annat vore ju jättekonstigt. Är en människa värd mindre respekt för att hen har snippa i stället för snopp?

Vi är en grupp män, pappor, läkare och vänner sedan många år som reagerat starkt och undrar: Vad kan vi göra? Vi tror att många män skäms över vad män gör och försöker rannsaka sitt eget liv. Har jag själv gått över gränsen? Så här långt har dock endast enstaka manliga politiker, ledare och förebilder erkänt att problemet existerar. Vi vill starta ett upprop där män ställer sig på kvinnornas sida. Vi vill att manliga förebilder och ledare stiger fram och visar vilken sida de står på.

Om vi män känner skuld för att man känt till problemet men inte gjort något åt det, ja då är det är det dags att vakna upp! Innan det nya normala är att kalla unga tjejer för horor, att män i överordnad position fortsätter utnyttja yngre kvinnor och antalet våldtäkter och sexualbrott fortsätter öka.

Vi har inte svar på alla frågor eller färdiga lösningar. Men vi har några förslag.

Börja med dig själv

  • Fundera på hur du uttrycker dig i vardagen. Säg inte saker som ”spela som en kärring”, ”gråta som en flicka”, ”stå upp som en man” etcetera. I samtalet med familj och vänner sätts normerna!
  • Acceptera inte andras kränkande beteende eller respektlösa skämt.

Stat och kommun

  • Öka anslagen till undervisning i skolor om sex och samlevnad, könsroller och respekt.
  • Tillsätt en statlig utredning avseende internetporr och diskutera hur det påverkar ungas syn på sex och rätten till den egna kroppen.
  • Instifta ett pris/stipendium för goda manliga och kvinnliga förebilder.
  • Förtydliga sexualbrottslagstiftningen och prioritera sexualbrott i rättsväsendet.

Manliga förebilder stig fram! Vi män har ansvar för vårt beteende och för att agera. Kvinnor och flickor i Sverige ska inte behöva driva dessa förändringar själva.


Magnus Larsson, pappa och barnkirurg
Lars Eurenius, pappa och hjärtläkare
Niklas Sjölander, pappa och distriktsläkare
Joachim Kramer, morbror samt barn- och vuxenpsykiatriker
Fredrik Nyström, pappa och narkosläkare
Mats Lindblad, pappa och kirurg
Marcel Sadeghi, pappa och kirurg
Martin Ingelsson, pappa och geriatriker


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.