Verklighetsfrånvänt, Wanngård

Hon har varit folkvald politiker i hela sitt vuxna liv, ändå vet få vem hon är. Karin Wanngård är socialdemokraten som ligger närmare Lars Ohly än Mona Sahlin. Hon är oppositionsrådet som ska få stockholmarna att rösta S. Trots att den nu 35-åriga Wanngård suttit i fullmäktige sedan 18 års ålder var det först nu i veckan hon gjorde sig känd. Uttalandet om skitjobb fick hon snabbt äta upp, och ödmjukt be om ursäkt för i en tillkämpat lugn debattartikel på Newsmill. Det kan knappast ha varit en behaglig start på den önskade vägen till stockholmarnas hjärtan.

Till Wanngårds försvar kan sägas att uttalandet var slarvigt och att det självklart finns mindre roliga jobb. Men från en hög chef på det globala bolaget Hewlett Packard signalerar begreppet skitjobb något helt annat, och oerhört nedlåtande. Ett parti som i senaste valet bars lockade 13 procent av de förvärvsarbetande i huvudstaden måste prestera bättre än så, för att ens ha en chans i nästa val.

Men Wanngårds uttalande är inte framförallt ett problem i sig, utan en signal om hur verklighetsfrånvänt S i Stockholms stad faktiskt är. De är emot RUT-avdrag, tråkiga yrken och sänkt skatt. Vi vet vad de är emot men inte vad de är för, förutom att de i valrörelsen drömde om butlers i kollektivtrafiken. Till dessa butlers lägga nu Wanngårds lätt förtäckta Ohly-position. På den politiska nyhetssajten Makthavare.se jämförs hennes svar på Valpejl med partiernas. Resultatet är tydligt: Wanngård är vänsterpartist.

I dag må skitjobben framstå som en kvarnsten kring hennes och socialdemokratins hals. I takt med att stockholmarna får veta mer om Karin Wanngårds politiska agenda lär problemen bli än värre.