Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Er klimatpolitik är en naturkatastrof

Klimatriksdagen: Därför är regeringens höjning av reduktionsplikten meningslös

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 06.36 | Publicerad 06.30

Sveriges regering lämnade före sommaren in ett dokument som visar att intentionen är att bryta mot EU:s lagstiftning. Hur kan detta förklaras av en regering med lag och ordning som en av sina främsta prioriteringar? skriver Klimatriksdagen. På stora bilden energi- och näringsminister Ebba Busch och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

DEBATT. I går meddelade regeringen och SD att reduktionsplikten, som de tidigare sänkt trots kritik från sakkunniga, ska höjas. Samtidigt sänks skatten på drivmedel för ett bibehållet drivmedelspris.

En meningslös klimatåtgärd eftersom skatten samtidigt sänks. Utsläppen från trafiken måste minska, med höjda drivmedelspriser och kompensation till dem utan reella alternativ till fossilbilen.

 

Sommarens väderhändelser har skärpt allvaret ytterligare. Värmerekord, skyfall, översvämningar, rasande skogsbränder i Grekland och Kalifornien och områden av Indien med över 40 grader.

Samtidigt lämnade Sveriges regering före sommaren in ett dokument som visar att intentionen är att bryta mot EU:s lagstiftning. Hur kan detta förklaras av en regering med lag och ordning som en av sina främsta prioriteringar?

Det inlämnade dokumnetet, en uppdatering av den så kallade nationella energi- och klimat-planen, är oerhört viktigt, men dess innehåll begravdes i tystnad under sommaren. Men nu måste frågan lyftas, som tyvärr ännu ett exempel på regeringens tragiska oförmåga på klimatområdet.

Klimatgranskaren bevakade inlämnandet av den uppdaterade nationella energi- och klimatplanen.

Reaktionen från ansvariga ministrar var förbluffande: ”Ingen kommentar”. Varken energiministern eller klimatministern ville svara på frågor om planen de just skickat in.

Den aviserar att Sverige avser bryta mot fyra av EU:s klimatmål, vad gäller ansvarsfördelningsförordningen (ESR), markanvändningsförordningen (LULUCF), förnybartdirektivet och energieffektivitetsdirektivet.

Sveriges agerande ökar risken att andra EU-länder tar efter och skjuter EU:s klimatarbete i sank

Sveriges agerande ökar risken att andra EU-länder tar efter och skjuter EU:s klimatarbete i sank. Det kan i sin tur innebära att det globala klimatarbetet bromsar upp, för EU i dag är den mest pådrivande aktören bland de stora makterna. Det är ett svek mot framtiden och mot kommande generationer.  

Synpunkter på detta har framförts till regeringen inför uppdateringen. Regeringen har, trots konstruktiva synpunkter från vetenskapen och från fyra tunga expertmyndigheter (Klimatpolitiska rådet, Naturvårdsverket, Energimyndigheten, Finanspolitiska rådet), ändå inte förmått leverera en adekvat uppdatering av den nationella energi- och klimatplanen.

 

Regeringen skyller på att ”folket” inte är redo att göra mer för klimatet. Men det är regeringen som saknar vilja och förmåga att göra det som krävs. Det är en naturkatastrof.

Insikt och förmåga saknas att förmedla klimatforskningens budskap om hur allvarliga konsekvenserna faktiskt blir om inte utsläppen minskas. Och hur bråttom det är.

 

Regeringen tycks tro att väljare bara vill se sänkta priser på drivmedel, utan restriktioner för flyg och bil. Men det måste vägas mot våra barns och barnbarns möjlighet att leva i en värld lik den vi själva lever i.

Att väljarna vill att politikerna ska agera i klimatfrågan visar både nationella och internationella studier.

 

Nuvarande politik kan ge konsekvenser som två miljarder klimatflyktingar och krig och konflikter om mat och vatten.

Vetenskapen är tydlig. Klimatkrisen har accelererat under 2023 och 2024 och i ett TED-talk i juli 2024 beskriver Johan Rockström, chef på världens ledande centrum för klimat- och hållbarhetsforskning, hur klimatforskarnas oro eskalerat.

 

Lösningarna finns men inte mycket tid kvar att agera. Politiker, inte teknik, behövs för att klara klimatkrisen, visar en ny studie den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Climate Change.

Vi är snart halvvägs in i det årtionde som kommer att avgöra våra barns framtid. Något har hänt under 2023 och 2024, inte bara med skenande temperaturökningar, utan med väljaropinionen.

Nu är politikerna problemet. Så politiker i regering och riksdag, enas och lyssna på era expertmyndigheter och vetenskapliga rådgivare, gör om och gör rätt!


Cecilia Emanuelsson, föreningen

KlimatriksdagenFöreningen Klimatriksdagen är en partipolitiskt oberoende organisation som vill lyfta upp klimatfrågan i svensk politik.
Göran Thalén, föreningen Klimatriksdagen
Torbjörn Vennström, ordförande i föreningen Klimatriksdagen

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.