Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Gör din egen el!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-13

Johan Ehrenberg: Lätt som en plätt – men regeringen måste stoppa krånglet

montör och debattör Dagens skribent, Johan Ehrenberg, monterar här solceller på ett villatak. Att producera egen el skulle kunna bli en ny folkrörelse, skriver han.

Klimathotet oroar de flesta. Det är bråttom. Just därför förvånar det mig att varken regering eller opposition ser kraften i att nio miljoner människor själva kan göra en insats.

Svenskarna kan göra sin egen el. Rakt in i våra vanliga eluttag hemma och på kontoren. När jag upptäckte det startade jag genast ett bolag som hjälper folk göra sin egen el. I går satte jag upp solceller hos en familj i Vagnhärad. Nu drivs deras kylskåp, frys och el element av solen! Fler kommer att följa efter.

Runt landet finns fem miljoner tak och minst en miljon tomter som skulle kunna göra nytta! Alla svenska fritidshus kan göra el med solceller eller små vindkraftverk. Bostadsrättsföreningar kan använda sina tak. Du kan faktiskt göra el på balkongen! På landets alla fula parkeringsplatser utanför köpcentra – kan minivindsnurror göra sitt för att minska växthusgaserna.

All teknik finns!

I såväl Tyskland, Spanien som Holland är egen el stort.

Egen el är en enkel teknik. Små växelriktare gör om solcellers och vindsnurrors el till vanlig växelström i våra hus. Systemen är säkra och stänger av sig vid elavbrott. Det handlar INTE om att lagra el i egna små batterier, utan om att själv leverera sin el direkt i det egna eluttaget och använda den i kylskåp, dammsugare och så vidare. Om man gör mer el än man använder så kommer överskottet gå ut till det allmänna nätet (och du levererar miljövänlig el till närmaste granne).

En villa kan göra en tredjedel av sin el, en lägenhet hälften och fritidshus kan bli nästan självförsörjande. Och ändå ha kvar sitt vanliga elbolag när man behöver köpa el.

Om en privatperson gör sin egen miljövänliga el så hjälper det alla. Men när personen i dag levererar lite el ut på nätet så kan hon inte få pengar för det. Krångliga lagar och höga avgifter till elnätsbolag stoppar.

Det har regeringens utredare, Lennart Söder, professor på KTH, tagit fasta på i sin utredning. Han föreslår en form av nettomätning där detta krångel tas bort för den lille producenten.

Det skulle kunna skapa en ny folk­rörelse!

Egen el handlar inte bara om att själv producera några tusen kilowattimmar på ett år. Egen el-människan ändrar sin egen elkonsumtion. Ingen som gör sin egen el låter watt slösas bort på onödiga standbylägen eller gammaldags glödlampor. Man blir medveten på ett helt annat sätt över sitt elslöseri.

Om alla som vill får nettomätare, det vill säga en mätare som både mäter vad man köper och vad man levererar ut, så betyder inte det att folk blir stora elproducenter. Däremot klokare elköpare.

Problemet är att egen el – på grund av de låga elpriserna i Sverige – tar många år på sig att bli lönsamt.

Vindsnurror kan betala sig på tio år, solceller på 20!

Det betyder att vi talar pensionssparande. Efter 20 år ger sol­cellen mig gratis el i 20 år till.

(Själv har jag därför slutat pensionsspara och sätter bara upp solceller numera.)

Men det finns en enkel finansieringslösning för alla.

Låt alla som vill ta ut halva sitt PPM-kapital och köpa solceller, vindsnurror eller varför inte sol­paneler för varmvatten.

I dag har svenska folket över 100?000 kronor var på PPM-kontona! De flesta har varken valt förvaltare eller aktivt stött den där idén om aktiespekulation.

Så låt pengarna få förränta sig på ditt eget tak istället.

Det är lagligt att göra egen el. Våra elnät i husen är våra. Så länge man levererar elen i sitt eget el­uttag är det var och ens egen sak. Som att odla sin egen potatis.

Elnätsbolag som Katrineholms Energi och Linköping har valt att sätta in nettomätare om kunderna vill det. Och Fyrstad Kraft har rentav inrättat en fond för stöd till små elproducenter.

Men i övrigt har inga elbolag berättat om den här möjligheten. Gissa varför!?

Det tre stora elbolagen är det stora problemet. Vattenfall svarar alla intresserade av egen el att det ”inte går”. Man motarbetar folks miljöengagemang. Varför? Det är möjligen en ryggradsreaktion från en gammal monopolist, men pinsamt omodernt.

Det finns inte ett enda argument för att hindra människors egen elproduktion, utom vinstintresse hos några få elbolag.

Bollen ligger hos regeringen. Befria elproduktionen! Gör er egen el.

Dagens debattör

Johan Ehrenberg

50 år, Stockholm, journalist och entreprenör, utgivare av ETC

Läs också: