Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Arbetsrätten inte ett av Sveriges stora problem

TCO: Koncentrera er på de viktiga frågorna i stället, politiker

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-09-10 | Publicerad 2018-12-28

Den enklaste lösningen för att låsa upp den politiska knuten är att alla partier släpper sina krav på lagändringar och låter arbetsmarknadens parter sköta utvecklingen av regelverket på arbetsmarknaden, skriver Eva Nordmark, TCO.

DEBATT. Talmannens besked om en tidtabell för det fortsatta arbetet med val av statsminister har ökat pressen på de politiska partierna. Olika partiföreträdares uttalanden bekräftar också att det pågår sakpolitiska diskussioner om en ny regering. Det är bra.

Sverige behöver en stabil regering som kan fortsätta att utveckla allt det som Sverige är bra på samtidigt som den tar itu med våra gemensamma utmaningar. 

På en lång rad områden finns behov av reformer som inte kan skjutas på framtiden: skolan, klimatet, försvaret, bostäderna, jämställdheten och pensionerna. Efter de senaste årens snabba kast behöver Sverige hitta en långsiktig human, rättssäker och ordnad asylpolitik.

Vi befinner oss också i en tid när yttrandefriheten och demokratin som sådan behöver värnas.

Det största problemet på den svenska arbetsmarknaden är brist på arbetskraft med rätt kompetens. När företag inte hittar personal hålls tillväxten tillbaka.

När det finns för få sjuksköterskor, poliser och lärare ökar köerna medan kvaliteten och tryggheten minskar. Därför behövs omfattande reformer för att säkra kompetensförsörjningen.

Det handlar om studiefinansiering och ett flexibelt utbildningsutbud som passar också för yrkesverksamma senare i livet.  

För att skapa en grund för andra reformer behövs en långsiktig och blocköverskridande skattereform som gynnar utbildning, ansvarstagande och företagande, samtidigt som den ger tillräckliga intäkter till välfärden.

Fokus bör vara att sänka skatten på arbete och i stället växla över till konsumtion, kapital och skatt på miljöskadlig verksamhet.

Det finns alltså gott om frågor för de politiska partierna att diskutera. Behovet av reformer på centrala områden gör att en regering med tillräckligt stöd för att få igenom sin politik kan ta avgörande steg för att bygga Sveriges framtid.

Den fråga som den senaste veckan fått mest uppmärksamhet är emellertid inte en sådan.

Partierna har bekräftat att arbetsrätten är föremål för intensiva diskussioner, trots att få skulle hävda att ett svagare anställningsskydd är centralt för att möta någon av de utmaningar Sverige står inför eller för att bygga framtidens Sverige. 

Anställningsskyddet diskuterades sparsamt i valrörelsen, trots Socialdemokraternas krav på skärpningar och Centerpartiets och Liberalernas krav på försvagningar.

Den enklaste lösningen för att låsa upp den politiska knuten är att alla partier släpper sina krav på lagändringar och låter arbetsmarknadens parter sköta utvecklingen av regelverket på arbetsmarknaden.

Gång på gång har fackförbund och arbetsgivare tillsammans visat förmågan att ta itu även med sådant som är känsligt och svårt för politiken att hantera. Etableringsjobben är bara det senaste exemplet.

Men det sker bäst på våra villkor, inte genom att politiken trycker på ena parten eller tar sig rätten att lägga ut beställningar på självständiga parter.

Lagstiftning är dessutom ett trubbigt instrument. En detalj i en kompromiss i en regeringsförhandling kan få långtgående konsekvenser. Arbetsmarknadens parter har den kunskap som krävs för att eventuella förändringar ska fungera praktiskt och inte få oförutsedda effekter. 

Nu är det viktigt att man från politiskt håll klarar av att göra rätt prioriteringar. Sverige är ett av världens bästa länder att leva och arbeta i men vi kan och behöver utvecklas.

Det kräver rejäla reformer på flera centrala områden. Arbetsrätten är inte ett av dem.


Eva Nordmark, ordförande TCO


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.