Nya skatteutjämningen belönar misslyckanden

22 M-toppar: Stockholmsområdet den stora förloraren i förslaget – vi ska betala ännu mer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-07-11 06.00

Det står klart att Stockholmsområdet blir den stora förloraren på det nya förslaget till skatteutjämningssystem. Detta trots att vi redan har en mycket långtgående utjämning som Stockholms län betalar för. Välskötta kommuner bestraffas, skriver 22 M-toppar i Stockholm.

DEBATT. Sverige ska ha ett system som till viss del kompenserar för olika förutsättningar mellan städer och glesbygd och kommuners olika skattekraft, men förslaget till nytt skatteutjämningssystem som nyligen presenterades styr åt helt fel håll.

I stället för att bidra till ett mer rättvist och välmående Sverige motverkas tillväxt, misslyckanden belönas och konflikter skapas mellan landets kommuner.

 

Sverige ser väldigt olika ut och landets 290 kommuner har mycket olika förutsättningar att bedriva en bra välfärd till invånarna. Det är svårt att hitta ett perfekt system där man både kompenserar kommuner för sämre förutsättningar men samtidigt behåller incitament för kommuner att utvecklas och exempelvis får fler att gå från arbetslöshet till arbete.

Utredningen fick två tydliga direktiv: Att främja tillväxt och att förhindra skattehöjningar. Förslaget som presenterades den 2 juli har inte levererat på någon av dessa punkter.

I stället har den havererat i den mest centrala frågeställningen. Det tenderar långsiktigt att skada hela landets utveckling. Oavsett om vi talar om människor, företag, kommuner eller regioner så måste tillväxt, arbete och företagande alltid löna sig bättre än bidrag.

 

Det står också klart att Stockholmsområdet blir den stora förloraren på det nya förslaget. Detta trots att vi redan har en mycket långtgående utjämning som Stockholms län betalar för. 

Hela 25 av 26 kommuner i Stockholms län kommer få höjda kostnader av förslaget, utöver Region Stockholm som också föreslås betala runt två miljarder kronor mer. Totalt handlar det om ytterligare 4,6 miljarder kronor från Stockholms län, vilket motsvarar driften av ett normalstort sjukhus eller 7 400 kronor mer per år för en normalfamilj i Stockholms län.

Kommuner med låg skatt är ofta välskötta kommuner i storstäder där arbetslösheten är låg och tillväxten hög. Det är inte en naturlag utan resultatet av en långsiktig politik. Det bör inte bestraffas utan snarare belönas.

Om arbetslösheten ökar i en kommun så spelar det ingen roll – det kompenseras av andra kommuner

Belöning av misslyckanden
Ett av de mest grundläggande problemen med utjämningssystemet är att det belönar misslyckanden. Om arbetslösheten ökar i en kommun så spelar det ingen roll – det kompenseras av andra kommuner.

Detta innebär att det inte finns något incitament för kommuner att förbättra sin situation. Effekten har blivit att en storstadskommun som Malmö kompenseras, trots att den inte gjort tillräckligt för att bryta ett omfattande utanförskap. I stället för att belöna ansvarstagande och tillväxt straffar vi framgång och belönar ineffektivitet.

 

Bristande hänsyn till medborgarnas perspektiv
Vi måste också ta medborgarnas perspektiv i beräkningen. Boendekostnaderna i Stockholm är betydligt högre än i de flesta andra delar av landet. Trots detta förväntas Stockholmsregionens befolkning betala än mer pengar till andra kommuner. 

Det är varken rättvist eller skapar legitimitet i systemet.

Man måste se helheten. Stockholm måste också ha råd att satsa på skola, sjukvård och kollektivtrafik till invånarna. Inflationen har slagit mycket hårt även här. Dessutom väljer allt fler att flytta från Stockholmsregionen på grund av bland annat höga levnadskostnader. Denna region ska nu hämmas ytterligare.

 

Kommuner ställs mot varandra
Skatteutjämningssystemet ställer kommun mot kommun, vilket skapar splittring snarare än samarbete. Det är statens ansvar att skapa förutsättningar för alla kommuner att lyckas.

Vi behöver ett system där alla kommuner tar ansvar för sina invånare och ser till att de kommer i arbete, vilket bidrar till hela landets välmående. Vi har inte problem att kompensera landsbygd, dock är som sagt även större städer nettomottagare i systemet.

 

Vägen framåt
Vi behöver en omfattande reform av skatteutjämningssystemet. Ett system som belönar ansvar, som tar hänsyn till levnadskostnaderna i olika regioner och som främjar tillväxt.

Staten måste ta sitt ansvar och skapa rättvisa förutsättningar för alla kommuner, så att vi kan bygga ett starkare och mer enat Sverige. Och om staten vill omfördela mer, bör staten ta den kostanden, inte straffa kommuner som är framgångsrika och sänker arbetslösheten.

 

Det är dags att vi slutar belöna misslyckanden och i stället skapar ett rättvist och hållbart system som gynnar alla medborgare, oavsett var i landet de bor. Endast då kan vi säkerställa en rättvis och välmående framtid för hela Sverige.


Erik Andersson, KSO Täby (M)
Love Bergström, oppositionsråd Huddinge (M)
Hanna Bocander, KSO Danderyd (M)
Johan Elfver, oppositionsråd Ekerö (M)
Mats Gerdau, KSO Nacka (M) (M)
Emma Feldman, oppositionsråd Järfälla
Christofer Fjellner, oppositionsborgarråd Stockholm (M)
Deshira Flankör, oppositionsråd Värmdö (M)
Michela Fletcher, KSO Österåker och förbundsordförande för Stockholms län (M)
Olov Holst, KSO Sigtuna (M)
Johan Hägglöf, oppositionsråd Nykvarn (M)
Fredrik Kjos, KSO Upplands-Bro (M)
Daniel Källenfors, KSO Lidingö (M)
Rickard Livén, oppositionsråd Salem (M)
Alexander Rosenberg, vice KSO, Södertälje (M)
Tina Runhem, KSO Vaxholm (M)
Lars Rådén, oppositionsråd Solna (M)
Johan Skog, KSO Vallentuna (M)
Anki Svensson, vice KSO Tyresö (M)
Marcus Svinhufvud, KSO Nynäshamn (M)
Kristoffer Tamsons, oppositionsregionråd, Region Stockholm (M)
Henrik Thunes, KSO Sollentuna (M)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln