Ert fel att det är svårt att välja tåget, politiker

Greenpeace: Orimligt att det är sex gånger enklare att hitta resan ut i Europa med flyg

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-07-13 06.00

I dag är det sex gånger enklare att hitta direktresor med flyg jämfört med tåg inom Europa, visar en ny rapport från Greenpeace. Politiken har skapat det här systemet - nu är det också politikens ansvar att lösa det, skriver Markus Mattisson.

DEBATT. En tredjedel av Sveriges nationella utsläpp utgörs av inrikestransporter, i Europa utgör de en fjärdedel. För att minska utsläppen från transportsektorn och ge människor rimliga förutsättningar att resa hållbart, är det centralt att bryta flygets enorma konkurrensfördel.

Men i dag är det sex gånger enklare att hitta direktresor med flyg jämfört med tåg inom Europa, visar en ny rapport från Greenpeace.

 

Ett fungerande järnvägsnät gör kollektivtrafiken lättillgänglig och attraktiv. Att när som helst kunna ta tåget genom Sverige och ut på kontinenten utan oro för förseningar, inställda avgångar eller onödigt struliga biljettbokningar skulle göra att fler väljer tåget framför det klimatskadliga flyget.

Framförallt nu på sommaren när många vill passa på att träffa nära och kära eller bara ge sig ut på äventyr under ledigheten.

 

Medan det finns otaliga webbsajter som gör det enkelt att boka flygresor över hela Europa, måste du själv lägga ett pussel för att hitta samma resa med tåg.

Det här beror inte sällan på att det inte finns något utbud av direktresor med tåg dit du vill resa, utan du måste byta tåg i olika städer och boka biljetter via olika tågbolag. Vid förseningar på en av de många tågresorna riskerar du att missa nästa tåganslutning utan någon rätt till ekonomisk kompensation.

Då är det inte så konstigt att många väljer att ta flyget i stället.

Det är politiken som har skapat det här systemet - nu är det också politikens ansvar att lösa det

Enligt rapporten från Greenpeaces kontor i Central- och Östeuropa är det hela sex gånger enklare att hitta resor utan byten med flyg jämfört med tåg.

Det är politiken som har skapat det här systemet - nu är det också politikens ansvar att lösa det.

 

Rapporten visar att järnvägen inte ens behöver byggas ut för att tredubbla antalet direktresor med tåg i Europa. Av de 990 rutter som har analyserats skulle 42 procent, alltså 419 olika rutter, enkelt kunna ha direktresor med tåg med de järnvägsspår som redan existerar.

Tyvärr är det bara vid 27 procent av dessa, eller 114 av de 419 rutterna, som direktresor med tåg erbjuds.

Det innebär att nästan tre fjärdedelar av alla de sträckor som har rimliga förutsättningar för direktresor med tåg inte lyckas leva upp till sin potential. Du som resenär måste byta en, två, eller kanske tre eller fyra gånger innan du når ditt slutmål.

 

Varför kan vi till exempel inte resa med ett och samma tåg hela vägen från Stockholm till Amsterdam, Bryssel eller Paris? Det går till Berlin, det går till Hamburg - sträckor som är populära i en tid när allt fler vill välja klimatsmarta alternativ.

Det är självklart att ännu fler skulle ta tåget - som kan ha 80 gånger så låg klimatpåverkan som flyget - om de bara gavs rimliga förutsättningar.

Från Stockholm finns det enligt rapporten 17 potentiella sträckor för direktresor med tåg under 18 timmar. Ändå är det bara vid fyra av dessa sträckor som direktresor med tåg erbjuds.

 

Tyvärr är vår regering mer intresserad av att satsa på flyget genom fortsatta miljarder i stöd och statliga subventioner. När vårbudgeten presenterades var regeringens stöd till flyget den första satsningen som presenterades.

Det säger en hel del. Än mer säger infrastrukturminister Andreas Carlsons (KD) tidigare utspel om att flyget har en lysande framtid. 

 

Samtidigt ger Trafikverket bilden av att inrikesflyget dras med svikande kundunderlag och flygplatser som går med förlust.

Varför ska vi då satsa mer av skattebetalarnas pengar på att hålla flygbranschen under armarna när Trafikverket också konstaterar att efterfrågan på spårburen trafik förväntas öka kraftigt?

I dagsläget är vi på gränsen vad gäller kapacitet och järnvägsunderhållet bedöms vara eftersatt. Detta bör prioriteras i infrastrukturarbetet.

 

Inför EU-valet visade de svenska kandidaterna till Europaparlamentet desto större förståelse för behovet att satsa på ett bättre och enklare tågresande inom Europa. I SVT:s enkät svarade en överväldigande majoritet av kandidaterna att EU bör fatta beslut om gränsöverskridande tågtrafik och säkerställa ett rättsligt skydd för tågresenärer. 

Nu gäller det att dessa Europaparlamentariker håller sitt ord och arbetar för ett Sverige och Europa som är mer tågvänligt. Samtidigt behöver regeringen få huvudet ur sanden och göra mycket mer för att minska utsläppen och bryta flygets konkurrensfördel.

 

Parallellt med att arbeta för förbättra tågförbindelserna från Sverige ut på kontinenten, bör klimatbiljetter införas i kollektivtrafiken. De bör gälla på samtliga färdmedel som erbjuds i kollektivtrafiken och kunna köpas för rimliga priser - för det ska inte behöva vara dubbelt så dyrt att åka tåg som att flyga i Europa, vilket en tidigare rapport från Greenpeaces kontor i Central- och Östeuropa visat.

I exempelvis Tyskland har klimatbiljetter varit en stor succé. Det skulle de även vara i Sverige och resten av Europa.


Markus Mattisson, biträdande Sverigechef Greenpeace

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.