Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Det är inte alls bara de rika som flyger mycket

Replik från Transportföretagen om en progressiv flygskatt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-10-23 11.30

Följ ämnen
Förslaget från New weather institute bygger på en felaktig premiss: att de som flyger mest är rika och att deras flygresor är en överkonsumtion. Verkligheten är att många gör det på grund av arbete eller familj. Replik från Transportföretagen.

REPLIK. Flyget har de senaste 30 åren gjort att fler människor än någonsin tidigare haft råd att uppleva andra länder och kulturer. Det har öppnat dörrar till världen och knyter samman människor och platser på ett sätt som vi ska vara stolta över.

New weather institute och deras europeiska allierade har i en samordnad kampanj nyligen lanserat ett förslag om en progressiv flygskatt som de hävdar skulle minska flygets klimatpåverkan.

Det är lätt att ryckas med i retoriken om att flyget är ett färdmedel för rika och att en skatt som riktar sig mot dem som flyger mest är en rättvis lösning. Men det är en kampanj som helt missar målet och riskerar att leda till mer skada än nytta.

 

Dels bygger förslaget på en felaktig premiss: att de som flyger mest är rika och att deras flygresor är en överkonsumtion.

Verkligheten är att många gör det på grund av arbete eller familj.

Ta exempelvis de som jobbar med den gröna industrialiseringen i norra Sverige, som pendlar mellan olika orter för att driva omställningen framåt. Eller alla de barn med föräldrar i olika städer, eller svenskar som är födda och har familj i andra länder.

Att straffa dem med en "rikemansskatt" visar på en djup oförståelse för hur samhället och flyget fungerar.

Det mest grundläggande felet i förslaget är att det inte löser det verkliga problemet: utsläppen

Vidare är det tveksamt om en sådan skatt ens skulle tåla en rättslig granskning. Att selektivt straffa vissa individer för deras resvanor riskerar att stå i strid med viktiga principer om likabehandling och ickediskriminering.

Men det mest grundläggande felet i förslaget är att det inte löser det verkliga problemet: utsläppen.

Flygskatten, som vi har sett i Sverige, är ett dåligt styrmedel då den inte värderar resans utsläpp, utan själva flygresan i sig. Om vi verkligen vill minska flygets klimatpåverkan bör fokus ligga på att stimulera användningen av hållbart flygbränsle, utveckling av elflyg och vätgasflyg.

 

Se därför till att de som kan betala mer för sitt flygande också gör mer för att minska utsläppen genom att köpa hållbart flygbränsle för sitt flygande.

Det är en bättre väg än att införa en straffbeskattning som kontraproduktivt nog kan leda till att fler av dem som kan, går över till att flyga privatjet i stället.

Så lyckas vi med faktisk omställning, utan att isolera oss från omvärlden.


Marcus Dahlsten, vd, Transportföretagen
Fredrik Kämpfe, Branschchef, Transportföretagen Flyg

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.