Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Kyrkan borde skydda 30 procent av sin skog

Kyrkopartiet Himmel och jord: Ovärdigt av oss att inte följa internationella avtal

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-10-25 06.30

Följ ämnen
30 procent av den produktiva skogsmarken som kyrkan förvaltar måste skyddas i enlighet med internationella avtal som Sverige skrivit på. Även om staten Sverige inte följer konventionen om biologisk mångfald är det ovärdigt en kyrka att inte göra det, skriver styrelsen för kyrkopartiet Himmel och jord.

DEBATT. Svenska kyrkans skogsutredning har äntligen landat och visar på en tydlig kursändring bort från kalhyggesbruket och mot mer skydd av natur. Förslagen pekar mot en större hänsyn till samer och mot ett samlat budskap på alla nivåer inom Svenska kyrkan.

Himmel och jord, som starkt drivit frågan om ett värdigt och hållbart skogsbruk, ser utredningens förslag som ett betydelsefullt första steg på vägen.

Det är glädjande att flera förslag som återfinns i utredningen har samma innehåll som i de motioner vi lagt. Positivt är att den lokala kyrkan ska få reda på de avverkningar och åtgärder i skogen som berör deras område. 

 

Nu hoppas vi att fler ska förstå vikten av en övergång till naturnära brukningsmetoder när en tung utredning också förespråkar det.

Men viktigare än något annat är att skogsutredningens förslag faktiskt implementeras, än så länge är det endast en pappersprodukt.

För att kyrkan ska bli trovärdig i skogsbruket måste transparensen och möjligheten att granska det öka. Kyrkan ska inte ha något att dölja i detta.

Vi ska som kyrka gå före och visa vägen för ett skogsbruk som är verkligt hållbart i linje med kristen tro

Under en övergångsperiod skulle förändringen innebära ett ekonomiskt tapp på 0,4 procent av kyrkans totala inkomster. Detta måste sägas vara en försumbar summa med tanke på den omställning som behövs för att tackla en klimatkris och förlust av biologisk mångfald där själva vår civilisation, inklusive våra kyrkor, står på spel.

En vägran att acceptera en omställning av kyrkans skogsbruk kan inte längre vila på ekonomiska argument, för de finns inte.

 

Tyvärr märks redan nu att skogsindustrins lobbyister ifrågasätter utredningen. Men kyrkan äger rätten att förvalta sina skogar själv utan andras inblandning.

Vi ska som kyrka gå före och visa vägen för ett skogsbruk som är verkligt hållbart i linje med kristen tro. Dom andra bolagen får gärna ta efter.

 

Det här är tre saker som vi skulle vilja dra längre än vad utredningen gör:

  1. 30 procent av den produktiva skogsmarken som kyrkan förvaltar måste skyddas i enlighet med internationella avtal som Sverige skrivit på. Även om staten Sverige inte följer konventionen om biologisk mångfald är det inte värdigt en kyrka att inte göra det. En ökning till 20 % som föreslås är visserligen bättre än i dagsläget, men vattnet, luften och renskötseln kräver mer.
  2. Den del som föreslås brukas med naturnära metoder måste omfatta i stort sett all den mark som ska brukas. De naturnära metoderna ska inte degraderas till att innefatta varianter av kalhyggesbruk där jorden inte får den kontinuitet den behöver. Kyrkan kan inte fortsätta som vanligt på nästan hälften av den brukade marken, om än med mer hänsyn.
  3. Det är bra att Principen om fritt och på förhand informerat samtycke- FPIC- föreslås att skrivas in i kyrkoordningen. Samerna bör rimligen få ökat inflytande över Sápmi. Samers rättigheter måste beaktas och regleras tydligare även vid storskaliga exploateringar, som nu sker i en rasande fart.

 

Snart ska alla församlingar få säga sitt i en kommande remissrunda. Vi uppmuntrar alla att svara, eftersom vi vet att de allra flesta vill ha skogen kvar. De flesta inser att kyrkan måste leva som den lär och att kyrkans grundläggande värderingar måste synas i skogen.

Vi befinner oss i en accelererande klimatkris och behöver agera därefter om vi ska kunna fortsätta verka som kyrka. Och det vill vi. Bryr vi oss om vår kyrka behöver vi ta bra beslut på nästa års kyrkomöte enligt skogsutredningens förslag och också dra dem ännu längre.


Styrelsen för nomineringsgruppen (kyrkopartiet) Himmel och jord:
Ulrika Karlsson, ordförande
Carl Otto Decker
Tove Holmberg
Naomi Jayne
Lotta Svensson  

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.