Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Nu måste äldre få ett vaccinationsprogram

Läkare och pensionärsorganisationer: Seniorerna har fått stå tillbaka alldeles för länge

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-10-26 06.30

Ett svenskt vaccinationsprogram för seniorer är inte enbart en rättvisefråga utan det vore av många anledningar ett misstag att vänta. Regeringen behöver agera, skriver Virus- och pandemifonden, PRO och SPF Seniorerna.

DEBATT. Samtliga riksdagspartier har uttalat sig positiva till ett nationellt vaccinationsprogram för äldre, men ännu har väldigt lite hänt.

Det är hög tid att regeringen inför ett nationellt vaccinationsprogram för äldre.

 

Virus- och pandemifonden, PRO och SPF Seniorerna har länge arbetat för att främja äldres välbefinnande och hälsa. De år som helt präglades av pandemin ligger bakom oss och minnena bleknar snabbt hos många.

Det är därför viktigt att påminna om att äldre drabbades särskilt hårt och att pandemin tydliggjorde bristerna i svensk sjukvård och äldreomsorg.  

 

Coronakommissionen fastslog också att äldre med kroniska tillstånd behandlades sämre än andra i den vuxna befolkningen och den dåvarande regeringen kritiserades hårt.

En viktig åtgärd vore att ge alla äldre tillgång till effektiva vaccin mot sjukdomar som drabbar denna grupp betydligt hårdare än andra.  

 

Sverige är bra på vaccin. Vårt mycket framgångsrika nationella vaccinationsprogram för barn har hög täckningsgrad och starkt stöd i befolkningen.

Även äldre, som är en av samhällets medicinskt sköraste grupper, behöver ett liknande skydd. Det handlar om ökad livskvalitet – att kunna njuta av livet utan oro för sjukdomar som faktiskt går att förebygga.

Äldre har alldeles för länge fått stå tillbaka och det måste det nu bli ändring på – ett nationellt vaccinationsprogram för äldre måste därför till.  

Rikspolitiker har ett arbete att göra och det kan inte vara en regional fråga att lösa ett nationellt problem – regeringen behöver kliva in.

 

Ett nationellt vaccinationsprogram för seniorer är inte enbart en rättvisefråga utan det vore av många anledningar ett misstag att vänta.

Ett sådant vaccinprogram är en effektiv preventiv insats mot infektioner som kan leda till allvarliga sjukdomar vilka drabbar både individer och samhället i stort. Genom att sjukdomsutbrott och undvikbara sjukhusinläggningar förebyggs är det också samhällsekonomiskt sunt.

 

Vaccinationer fyller också en viktig roll i kampen mot det globala hotet antimikrobiell resistens, i vardagligt tal benämnt antibiotikaresistens. Genom att förebygga infektioner minskar vacciner det långsiktiga behovet av antibiotika vilket i sin tur leder till minskad antibiotikaresistens.

Dessutom har många äldre med små ekonomiska marginaler inte råd att vaccinera sig vilket bidrar till ojämlik vård och sämre vaccinationstäckning.

Med ett nationellt finansierat program skulle alla äldre, oavsett var man bor och plånbokens storlek, få tillgång till nödvändiga vacciner.

 

Utöver att ett nationellt program kan förbättra livskvaliteten för många pensionärer och bidra till en mer jämlik vård, kommer också samhällets motståndskraft mot framtida hälsokriser att stärkas.

Genom ett nationellt äldrevaccinationsprogram stärker vi folkhälsan och därmed samhällets beredskap för att stå bättre rustade inför nästa kris.

 

Forskare, intresseorganisationer för äldre och politiker är överens kring frågan och fördelarna med ett nationellt program. Detta tydliggjordes ännu en gång på det Almedalsseminarium vi tre organisationer deltog i för bara några månader sedan. Trots att flera utredningar och rekommendationer ger det beslutsunderlag som behövs, sitter politikerna på händerna.

Sveriges äldre förtjänar bättre – regeringen behöver agera nu.


Eva Eriksson, förbundsordförande, SPF Seniorerna
Åsa Lindestam, ordförande, PRO
Yngve Gustafson, seniorprofessor i geriatrik, Umeå universitet
Niklas Arnberg, generalsekreterare, virus- och pandemifonden – svenska sällskapet för virologi, professor i virologi, Umeå universitet
Kristina Nyström, styrelseledamot, virus- och pandemifonden – svenska sällskapet för virologi, docent i virologi, Göteborgs universitet
Johan Nordgren, styrelseledamot, Virus- och pandemifonden – svenska sällskapet för virologi, docent i medicinsk mikrobiologi, Linköpings universitet
Marianne Jansson, styrelseledamot, Virus- och pandemifonden – svenska sällskapet för virologi, professor i medicinsk mikrobiologi, Lunds universitet
Linn Persson Berg, styrelseledamot, Virus- och pandemifonden – svenska sällskapet för virologi, ST-läkare klinisk mikrobiologi och vårdhygien, Sahlgrenska universitetssjukhuset
Åke Lundkvist, styrelseledamot, Virus- och pandemifonden – svenska sällskapet för virologi, professor i virologi, Uppsala universitet

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln