Rensa upp i rötan på våra arbetsplatser

Johan Danielsson: Det här är mitt krav till EU-kommissionens nya ordförande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-07-15 06.00

Mitt krav på EU-kommissionens nya ordförande är detta: städa upp bland de långa underleverantörsled som driver arbetsplatsolyckor och gömmer kriminalitet och utnyttjande, skriver Johan Danielsson, Europaparlamentariker för S. Stora bilden är tagen efter hissolyckan på en byggarbetsplats i Sundbyberg 2023.

DEBATT. Sverige har tappat kontrollen över arbetsmarknaden och ytterst fyller det gängens bankkonton.

Mitt krav på EU-kommissionens nya ordförande är detta: städa upp bland de långa underleverantörsled som driver arbetsplatsolyckor och gömmer kriminalitet och utnyttjande.

 

119 underentreprenörer utspridda på fem led. Så såg det ut på arbetsplatsen i Sundbyberg där fem byggnadsarbetare miste livet i december 2023. Fyra dagar efter olyckan kunde inte deras arbetsgivare med säkerhet säga om hans anställda befunnit sig i hissen och om de levde eller inte

Det börjar bli allt mer uppenbart att Sverige tappat kontrollen över arbetsmarknaden. Det skapar osäkra arbetsplatser och i de mörkare hörnen handlar det om ren gängkriminalitet som slagit rot.

 

Oavsett om det handlar om sprängmedel som försvinner från byggarbetsplatser, gängkriminella som drivit HVB-hem för utsatta barn eller fackombudsmän som misshandlas för att de granskat ”fel” företag, är det tydligt att något är djupt fel på svensk arbetsmarknad.

Svenska myndigheter varnar för att utvecklingen i vissa branscher gått så långt att den är förenad med en reell risk för samhällsskada.

 

Ser man ut över Europa träder en liknande bild fram.

I Antwerpens hamn avslöjades för några år sedan ett av Europas största fall av människoexploatering med över 170 potentiella brottsoffer. Över gränsen i Tyskland, mitt under brinnande pandemi, skapade utnyttjande och missförhållandena för rumänska arbetstagare från bemanningsföretag och underleverantörer i slakteribranschen en smittohärd bortom all kontroll.

Det behövs omfattande, långsiktiga och kraftfulla insatser ända upp på EU-nivå om vi ska rensa upp i den röta som spridit sig långt in på många svenska arbetsplatser. 

 

Därför gick vi Socialdemokrater, med LO i ryggen, till val med tio EU-förslag för att ta tillbaka kontrollen över svensk arbetsmarknad. Fokus handlar om att bryta skurkföretagens affärsmodeller. För att nå dit behöver det bli svårare att fuska, lättare att åka fast och mer kännbart för de som straffas.

Den här veckan samlas Europaparlamentet för att besluta om EU-kommissionens nästa ordförande. Det är också en första chans för oss att omvandla våra vallöften till konkreta krav.

 

Som svensk socialdemokrat, europaparlamentariker och fackföreningsman är mitt krav på nästa kommissionsordförande att hon måste presentera lagstiftning för att städa upp bland långa underleverantörsled i utsatta branscher.

Det handlar om att max två led av underentreprenörer ska vara huvudregeln i till exempel bygg-, städ- och transportbranschen.

Varför? Jo för att ingen kan garantera kontroll på en arbetsplats där huvudentreprenören lejt vidare arbetet till en underentreprenör som i sin tur lejt det vidare till en tredje – i fem led. Det vet i sin tur företag och kriminella organisationer som livnär sig på att utnyttja människor.

Det är också vad siffror från verkligheten visar. När Köpenhamn stads kontrollenhet gick igenom sina insatser fann de att 81 procent av överträdelserna skedde i underentreprenörsled två och nedåt

 

Vi kan, vi ska och vi måste sätta stopp för den här skiten. Därför ställer jag och mina socialdemokratiska kollegor detta krav på EU:s nästa kommissionsordförande.

Det är ett krav som vore bra för Sverige, svenska företag, och framförallt, svenska löntagare.


Johan Danielsson, Europaparlamentariker (S)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln