Riksbanken, nu måste ni sänka styrräntan
LO:s chefsekonom: Räntemasochismen gynnar bara storbankerna
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2024-07-12
DEBATT. Inflation föll i juni som en sten - ner till 1,3 procent. Inflationen är nu för första gången på 35 månader lägre än Riksbankens mål om två procent.
Att inflationschocken är över bör vara uppenbart för alla. LO-ekonomernas bedömning är att inflationen kommer fortsätta att sjunka ner mot cirka en procent.
Men även om inflationschocken är över så kvarstår de negativa konsekvenserna för svenska löntagare.
Prisnivån för hushållen är mycket högre än innan inflationen började skena.
Särskilt matpriserna. Ica, Coop och Axfood har kunnat sko sig och ökat sina marginaler på varor – så kallad Icaflation. Konkurrensverket visade nyligen i en gedigen rapport att livsmedelsoligopolet har höjt priset för konsumenterna mer än sina egna kostnadsökningar, bland annat på viktiga basvaror så som kyckling, smör, ägg och matolja.
Men det är inte bara prisnivån som är fortsatt hög. Även boräntorna är historiskt höga. Det beror på att Riksbanken håller en hög styrränta om 3,75 procent. Trots stigande arbetslöshet, svag tillväxt och sjunkande inflation.
Riksbanken har under inflationschocken valt att hålla samma ränta som ECB (centralbanken i Europa). Detta trots att Sverige har andra förutsättningar är euroområdet. Svenska folket är mer belånat och har högre bostadsräntor.
Detta gör att svensk ekonomi skadas mer av höga räntor än vad som är fallet i de flesta andra europeiska länder.
De enda som tjänar på Riksbankens räntemasochism är de svenska storbankerna.
Hög styrränta är mumma för storbankerna som gör rekord i räntenetto – bankerna har helt enkelt kunnat låna ut dyrt och betalar samtidigt nästan ingen ränta på kundernas bankkonto. Att Riksbanken på detta sätt göder storbankerna är skandalöst.
Nu behöver Sverige en ekonomisk politik för att gynna hårt arbetande löntagare – inte storbankernas direktörer.
Riksbanken måste normalisera räntan och regeringen behöver prioritera budgetåtgärder som ger fart åt ekonomin.
Desto längre Riksbanken väntar med att normalisera räntan i Sverige ju mer dramatiskt kommer banken att behöva ta i längre fram. Risken är att Riksbanken genom att dröja med att sänka styrräntan tvingas föra en mer extrem politik för att få upp inflationen. Det vore olyckligt.
Nu måste punkt sättas för Riksbankens räntemasochism.
Torbjörn Hållö, LO:s chefsekonom
Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.