Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Utanförskapet finns – och måste brytas

Replik från Ole-Jörgen Persson och Benjamin Dousa om förorten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-03-27

Moderaterna Ole-Jörgen Persson och Benjamin Dousa svarar på kritiken från Ulla Dine Malmsten.

REPLIK. I ett debattinlägg på Aftonbladet (26 mars) påstår Ulla Dine Malmsten en rad saker om utvecklingen på Järvafältet som inte får stå oemotsagd.

Bland annat skriver hon att ”förorten beskrivs med nedsättande ord som utanförskap och marginalisering” vilket är ett apart sätt att angripa oss som i åratal har försökt att lyfta förortsfrågorna, krossa de kriminellas gängens makt och bryta utanförskapet. 

På Järva finns fler än 500 yrkeskriminella. Här pågår öppen droghandel, här sker tio procent av landets mord, här är våldsamma upplopp, hot och våld mot polis och blåljuspersonal en del av vardagen.

I delar av Järva är det inte bara de kriminella grupperingarna som håller ett järngrepp om befolkningen. Även de religiösa fundamentalisterna har vädrat morgonluft vilket lett till att förortsfeminister som Zeliha Dagli känner sig tvingade att lämna området.

När vi i samband med Pride-festivalen 2015 fick övriga politiker med oss om att hissa regnbågsflaggorna i Tensta och Rinkeby var det en viktig markering för alla människors lika värde. Vi vet att unga hbt-människor här har det oerhört svårt. Många är så hårt kontrollerade av sina familjer och omgivning att det skulle kunna medföra livsfara om deras läggning blev känd.

Så ska vi inte ha det i någon del av Sverige.

Många människor i Tensta eller Rinkeby saknar grundläggande förutsättningar för att leva sina liv med den frihet andra svenskar upplever som sin självklara rätt.

Hoten från de kriminella, de religiösa fundamentalisterna, avsaknaden av riktiga jobb och bristande skolunderbyggnad håller människor på Järva – och i liknande utanförskapsområden – kvar i en fälla de behöver komma ur.

Vi behöver återskapa rättsstaten i områden där den alldeles för länge varit på reträtt.

Vi måste bryta fundamentalisternas makt och säkerställa lika villkor för kvinnor och män, pojkar och flickor. Bidragsberoendet måste brytas. Det är att göra skillnad på riktigt. Vi sviker aldrig samhällskontraktet.


Ole-Jörgen Persson, vice ordförande Spånga-Tensta stadsdelsnämnd (M)
Benjamin Dousa, vice ordförande Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd (M)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.