Alla anständiga partier måste ta sitt ansvar
Anders Ygeman: Det går inte att ignorera SD – men det går att välja bort samarbete
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2018-09-24
DEBATT. För två veckor sedan gick svenska folket till val. Det kan inte ha varit helt lätt för någon att hänga med i vad som hänt sedan dess.
Socialdemokraterna blev klart största parti med 100 mandat i riksdagen. Tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, som ingår i dagens regeringsunderlag, samlar de rödgröna partierna 144 mandat, medan de borgerliga partierna fick 143. Inget av de två traditionella regeringsalternativen har egen majoritet och Sverigedemokraterna ingår inte i något block.
Vi socialdemokrater har i det här läget valt att söka samarbete över blockgränsen. Vi har föreslagit en överenskommelse med de borgerliga partierna om talmansfrågan för att ge riksdagen en talman med bredast möjliga stöd och undvika att Sverigedemokraterna får det avgörande inflytandet över vem som blir talman.
Vi har också föreslagit samarbete i regeringsfrågan.
I dag samlas den nyvalda riksdagen för första gången. Val av talman står på dagordningen. Tidigare har talmannen alltid kommit från det största partiet eller det största partiet i den största partikonstellationen i riksdagen.
Dessvärre ser det ut som att de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna i dag kommer att frångå tidigare principer och förenas för att välja en talman som kommer från Moderaterna, riksdagens näst största parti och från det borgerliga blocket som fått mindre stöd i valet än det rödgröna.
Någon av de kommande dagarna kommer statsministerns förtroende prövas av riksdagen. Sannolikt kommer en koalition av Sverigedemokraterna och de borgerliga partierna då rösta ner Stefan Löfven.
Eftersom det nuvarande regeringsunderlaget fortfarande är större än de fyra borgerliga partierna och den koalition av Sverigedemokraterna och de borgerliga partierna som vill rösta ner Stefan Löfven inte själva är redo att utgöra grund för en ny regering, är det naturligt att Stefan Löfven väljer att avvakta riksdagens omröstning.
Om statsministern har 175 röster emot sig i riksdagens omröstning kommer den sittande regeringen att bli en övergångsregering och talmannen får påbörja arbetet med att ta reda på vem som har bäst förutsättningar att leda nästa regering.
Stefan Löfven står då till förfogande för att bilda en ny regering med stöd över blockgränserna, som har kraften att göra de reformer och investeringar som krävs för att säkra svensk välfärd och trygghet i en omdanande tid.
Den blockpolitik som präglat Sverige under 2000-talet har nått vägs ände.
Det går inte att ignorera Sverigedemokraterna, men det går att välja bort samarbete med dem och det bör varje anständigt demokratiskt parti göra.
Det här är ett parti som för bara trettio år sedan grundades av nazister och Vit makt-rörelsen, och som tyvärr inte tagit några avgörande steg för att göra sig kvitt sin historia.
Stefan Löfven har, sedan han valdes till partiordförande 2012, argumenterat för mer samarbete i svensk politik. Under hans tid som statsminister har inte mindre än 26 blocköverskridande överenskommelser slutits mellan regeringspartierna och olika partier i riksdagen.
Vi socialdemokrater har öppnat för samarbete om talmansvalet och i regeringsfrågan. Hittills har de borgerliga partierna avvisat dessa erbjudanden.
När den nyvalda riksdagen nu samlas tror jag att väljarna förväntar sig av alla anständiga partier att ta ansvar och försöka söka samarbete för Sveriges bästa.
Anders Ygeman, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen (S)
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.