Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Ingen skrattar när byggandet sjunker

Replik från Sveriges byggindustrier om bostadsbristen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-11-28

Sveriges Byggindustriers medlemsföretag skapar jobb, välfärd och framtidshopp. Ingen skrattar när kötiden för en hyresrätt i Stockholm är mer än ett decennium och nyproduktionen av bostäder sjunker, skriver Tanja Rasmusson.

REPLIK. Medan byggbolagen skrattar hela vägen till banken står ungdomar i långa bostadsköer. Så beskriver Johan Lindholm vår bransch i samband med att Byggnads presenterar en rapport om Sveriges dysfunktionella bostadsmarknad.  Som företrädare för 3 700 seriösa bygg- och anläggningsföretag välkomnar vi Byggnads vilja att bli en röst i den bostadspolitiska debatten. Det saknas en bostadspolitik för alla som varken har kapital, kötid eller kontakter.

Sveriges Byggindustrier delar Byggnads uppfattning att den dysfunktionella bostadsmarknaden är ett generationssvek. Det skärpta amorteringskravet ligger som en våt filt över nyproduktionen av bostäder. Hyresregleringen skapar inlåsningseffekter som gynnar insiders och gör att det byggs färre hyresrätter för vanligt folk.

Konsekvensen?

Antalet påbörjade bostäder har minskat med en tredjedel sedan konjunkturtoppen 2017. Det är inte så vi bygger Sverige på schyssta villkor. Och det blir inte bättre om pajkastningen mellan parterna ökar. Byggbolagens marginaler är inte högre än övriga näringslivets.

Förra året uppgick de fem största byggbolagens rörelsemarginal till 4 procent. Det kan jämföras med 7 procent för näringslivet i stort. Än mer intressant blir jämförelsen när den inkluderar försäkringsbolag som Folksam, bostadsbolag som Familjebostäder och banker som Swedbank. Folksams och Familjebostäders rörelsemarginal uppgick till drygt 10 procent och Swedbanks till 60 procent. 

 

Sveriges Byggindustriers medlemsföretag skapar jobb, välfärd och framtidshopp. Generation efter generation bygger vi bostäder, arbetsplatser och vägarna däremellan. Vi tar ansvar för samhällsutvecklingen. Därför verkar vi för en bostadspolitik som i högre utsträckning baseras på riktade stöd till individen – såsom ett subventionerat bospar för unga och en översyn av bostadsbidragen.

Vi har också kritiserat regeringens investeringsstöd till byggbolagen.

Nästa år möts Sveriges Byggindustrier och Byggnads vid förhandlingsbordet i samband med avtalsförhandlingarna. Vår förhoppning är att det ska ske i ett förtroendeingivande och samarbetsinriktat tonläge. Ingen skrattar när kötiden för en hyresrätt i Stockholm är mer än ett decennium och nyproduktionen av bostäder sjunker.


Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Sveriges byggindustrier


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en slutreplik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.