Vattenkraft inte felfri men tillräckligt bra
Slutreplik från Emma Wiesner om EU:s hållbarhetsklassning
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2021-02-15
SLUTREPLIK. Det är knappast någon förvåning att Älvräddarnas samorganisation vill se så många åtgärder som möjligt för vattenmiljön. Som förtroendevald måste dock jag alltid se helheten.
Det stämmer att vattenkraften har vissa nackdelar. Precis som med solceller, vindkraftverk och batterier så är det ett olyckligt, och dessvärre oundvikligt, faktum att nästan all produktion har viss påverkan på vår miljö.
Men att vattenkraften ska sättas i samma ringhörna som polsk kolkraft är inte rimligt. Tvärtom skapar den många starka positiva värden för vårt samhälle, vår miljö och våra minskade utsläpp.
EU:s hållbarhetsklassning måste vara en motor att för grön omställning inte en lista där enbart det grönaste anses vara gott nog. Risken om vi skapar ett nålsöga kommer inte privata kapitalet hitta dit. Då kommer vi aldrig nå klimatmålen.
Jag kommer inte sitta tyst när EU krigar mot svensk hållbar vattenkraft och bioenergi och samtidigt strösslar miljarder över fossila bränslen. Vi måste hitta grönare alternativ.
När hela 73 procent av Europas energi är fossil så kan vi inte välja bort det förnybara. Vi har helt enkelt inte tid om vi ska klara en grön omställning att bråka om marginalerna. Alla lösningar som bidrar till att nå Parisavtalet måste vara välkomna. När vi har nått dit kan vi sätta ribban ännu högre.
Förnybar energi med låga utsläpp som uppfyller EU:s övriga miljölagar och regler, ramvattendirektivet i fallet om vattenkraft och förnybardirektivet i fallet om bioenergi, måste anses tillräckligt hållbar. Börjar EU detaljreglera utöver detta riskerar vi att inga investeringar överhuvudtaget anses hållbara.
Det är sant att den pågående miljöanpassningen av vattenkraften sannolikt inte kommer ge oss den allra bästa tänkbara ekologiska status i alla våra vatten. Men den kommer att skapa tillräckligt goda biologiska förutsättningar. Och den stakar vägen fram mot ett hållbart samhälle.
Det vore bra om EU:s hållbarhetsklassning och taxonomin styrde åt samma håll och fokuserade på den verkliga fienden – Europas fossila industri.
Emma Wiesner, Europaparlamentariker (C)
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.