Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Dina löften stoppade inte matchfixningen

Debattörerna: Det råder ingen brist på misstänkta matcher, Shekarabi

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-10-12

Även om vissa positiva åtgärder vidtagits kan vi konstatera att de kriminella alltjämt i förarsätet. Det är dags att Ardalan Shekarabi sätter hårt mot hårt för att stoppa matchfixning, skriver Patrik Hofbauer, Svenska spel,  och Håkan Sjöstrand från SvFF.

DEBATT. Korruption och matchfixning är en plåga för idrotten i allmänhet, och för fotbollen i synnerhet. Den förstör spelet och framtiden för unga idrottare.

Vadslagning på idrott omsätter varje år mångmiljardbelopp. Den överväldigande majoriteten av de som spelar är vanliga människor som via sitt sportintresse även kryddar tillvaron med en rad eller två på Stryktipset. Men det finns även personer och kriminella nätverk som i stället för spänning ser en möjlighet att tjäna snabba och enkla cash.

När politiken beslutade att införa en licensmarknad för spel i Sverige utlovades kraftfulla tag mot fusket. Som en del av detta upprättades ett matchfixningsråd med en stark uppställning av deltagare. Representanter för polis- och åklagarmyndighet, Regeringskansliet, spelbranschen och idrottsrörelsen skulle under ledning av Spelinspektionen gemensamt utarbeta och verkställa nödvändiga åtgärder för att röka ut de kriminella.

Även om vissa positiva åtgärder vidtagits kan vi konstatera att snart två år senare befinner sig de kriminella alltjämt i förarsätet.

Svenska spel och Svenska fotbollförbundet är tillsammans starkt engagerade i kampen för att skydda idrottens integritet.

Vi vill därför göra ansvarig minister Ardalan Shekarabi uppmärksam på att arbetet mot matchfixning till stora delar har tappat både fokus och energi.

Att leda matchfixningsrådet i kampen mot manipulation inom idrotten måste innebära fullt fokus på konkreta åtgärder för att uppnå målen, att ha kontroll på den svenska spelmarknaden och skapa ett minfält för dem som försöker korrumpera den. Eftersom Spelinspektionen inte tolkar sitt uppdrag på detta sätt fungerar rådet mer som ett diskussionsforum än som en insatsstyrka.

Det har till exempel aldrig utfärdats ett nationellt stopp för pågående vadhållning för något spelobjekt vid misstanke om matchfixning – trots att man har den rätten, och trots att det inte rått någon brist på misstänkta matcher.

Så vad behöver då göras? Till att börja med menar vi att om Sverige som land tog kampen mot organiserad brottslighet inom idrotten på verkligt allvar skulle vi signera Europarådets konvention mot manipulation inom idrott.

Med konventionen följer en tydlig beskrivning av strukturer och åtaganden som krävs för att en nationell plattform skall stå stark i kampen mot matchfixning. Om konventionen blir svensk lag undanröjs även flera hinder som idag försvårar arbetet. 

Under förarbetet med konventionen deltog 51 länder. Sverige stod som ett av endast tre länder utanför det arbetet. När konventionen var klar 2014 valde Danmark, Norge och Finland att direkt skriva under. Sverige har fortfarande inte gjort någon ansats att göra detsamma, trots löfte om motsatsen från dåvarande idrottsminister Gabriel Wikström hösten 2014.

Vi har nu bland annat sällskap av Malta, Turkiet och Rumänien bland de länder som ännu inte skrivit under konventionen. 

Rådet mot matchfixning har varit aktivt i snart två år men har ännu inte blivit det kraftfulla verktyg mot matchfixning som vi både trott och hoppats. Konventionen vore ett viktigt steg, i väntan på den finns annat som kan göras här och nu:

  • En större tydlighet i uppdraget från regeringen till Spelinspektionen som inte tillåter feltolkningar, samt rätt legala förutsättningar
  • Inrätta en informationscentral hos ansvarig myndighet vilket möjliggör att information kan delas från samtliga intressenter.
  • Myndigheten bör ta ansvar som beslutsenhet och vara den centrala enhet som äger hanteringen av de matcher som berör våra svenska kunder.

Kom ihåg att matchfixning inte är ett oskyldigt litet brott, det är ett brott som inte bara utgör ett hot mot idrotten, utan även mot samhället i stort som finansieringskälla för kriminella nätverk.

Det är dags att vi tar den här kampen från ord till handling och sätter hårt mot hårt!


Patrik Hofbauer, vd och koncernchef Svenska spel
Håkan Sjöstrand, generalsekreterare Svenska fotbollförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.