Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Dra ner på alkoholen och få ett bättre nyår

Debattören: Försök inte påverka andra att dricka alkohol

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-12-28

Varannan svensk tycker det är viktigt att det serveras alkohol i samband med nyårsfirandet. Samtidigt tror två av tre att deras nyårsfirande skulle bli bättre, eller lika bra, om de drack mindre alkohol, skriver Karin Hagman, VD IQ.

DEBATT. Snart är det nyårsafton och många kommer att samlas med familj eller vänner för att fira in det nya året. Enligt en ny Sifoundersökning*, som tagits fram på uppdrag av IQ, tycker varannan svensk att det är viktigt att det serveras alkohol i samband med nyårsfirandet.

Samtidigt tror två av tre att deras nyårsfirande skulle bli bättre, eller lika bra, om de drack mindre alkohol.

Att skåla in det nya året i ett glas bubbel behöver inte nödvändigtvis vara ett problem, men det är viktigt att reflektera över sitt drickande, inte minst i samband med tillfällen där alkoholen blivit en viktig del av traditionen.

IQ arbetar för att de som väljer att dricka alkohol ska kunna göra det på ett smartare sätt. Så att varken du själv eller någon i din omgivning tar skada. Min uppmaning till dig är därför att reflektera över din egen konsumtion, men framförallt över hur du medvetet – eller omedvetet – försöker påverka andra att dricka alkohol.

När vi undersökt varför svenskar försöker övertala andra att dricka alkohol, varför man alkoholtjatar, då kommer följande orsaker topp tre:

  1. Att det ses som en självklarhet att dricka alkohol i sociala sammanhang,
  2. Att det inte är lika roligt att dricka alkohol om inte alla gör det,
  3. Att de som dricker alkohol får dåligt samvete om inte alla andra också gör det.

Det finns många anledningar att inte alkoholtjata på människor i sin omgivning. En av dessa är den starka kopplingen mellan alkohol och brottslighet.

Statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att antalet anmälningar av misshandelsbrott ökar kraftigt i samband med storhelger, och att nyår är den helg med flest misshandelsbrott.

62 procent av gärningspersonerna vid våldsbrott, oavsett kön, har varit berusade. Misshandel är den brottstyp som har starkast samband med alkohol, typfallet sker på allmän plats, oftast mellan personer som inte känner varandra sedan tidigare. Kanske inte ett helt ovanligt scenario en nyårsnatt efter klockan tolv när champagnen druckits upp och fyrverkerierna smällts av?

Särskilt stor risk löper berusade män att råka ut för misshandel. Nästan varannan man (49 procent) som utsätts för misshandel är berusad och 72 procent av gärningsmännen är berusade.

Det är bara i lite mindre än var fjärde fall (23 procent) som både gärningsman och offer är nyktra. Att dricka alkohol så att man blir berusad innebär alltså en påtaglig risk.

Jag vill därför ge dig fem tips inför kommande nyårsfirande:

  1. Fundera över hur mycket du dricker. Vill du inte dricka alls, eller minska ditt alkoholintag, så finns det idag många bra alkoholfria drycker att välja mellan. Tänk på att nyårsafton är en lång kväll och natt, så ta det lugnt.
  2. Alkoholtjata inte. Du behöver inte hetsa andra, låt människor själva bestämma om, eller hur mycket alkohol, de vill dricka. Respektera om någon inte vill dricka alkohol alls.
  3. Varva med alkoholfritt. Om du väljer att dricka alkohol så kan du enkelt minska konsumtionen genom att varva med alkoholfria drycker.
  4. Har du druckit – låt bilen stå, även dagen efter. Kombinationen alkohol och bilkörning hör självklart inte ihop men det många inte vet är att din körförmåga är kraftigt nedsatt dagen efter att du druckit alkohol, även om du är nykter.
  5. Testa dina alkoholvanor. På Alkoholprofilen.se kan du genom att svara på ett antal frågor snabbt få en indikation på om det finns anledning att förändra dina alkoholvanor.

Avslutningsvis vill jag säga, ta hand om dig och de i din omgivning och fundera innan den 31 december vilken plats alkoholen ska få i ditt nyårsfirande. Gott nytt år!


Karin Hagman, VD IQ


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Så här skriver du en debattartikelSå här skriver du en debattartikel

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.