Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Mormor och farfar – skippa alkoholen i jul

Debattören: Bästa julklappen du kan ge till dina barn och barnbarn

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-12-20

Äldre dricker mer och oftare. I år uppmanar vi inte bara föräldrar utan även mor- och farföräldrar och andra äldre släktingar att ta en vit jul. Det är den bästa julklappen du kan ge dina barn och barnbarn, skriver Mona Örjes, ordförande IOGT-NTO-rörelsen.

DEBATT. Julen är den stora familjehögtiden och den tid på året då vi väljer att återknyta familjebanden och umgås över generationsgränserna. En högtid som i mycket präglas av traditioner och ritualer. I en tid när strömmande medier är på väg att ta över lockar gamla Disneyfilmer närmare fyra miljoner tittare till linjär tv. På dagtid.

Men alla traditioner är inte av godo. En av de stora utmaningarna inför högtider och firanden i Sverige har varit den svenska alkoholnormen. Den etablerade gamla norm som starkt har kopplat högtider och firande i Sverige till alkohol.  Och som istället för att hålla oss samman skapar konflikter och riskerar att förstöra julen hos många familjer.

För trettonde året i rad uppmanar IOGT-NTO-rörelsen alla vuxna att välja en vit jul. Sedan starten har kampanjen Vit Jul haft fokus på barnen, att barn och unga ska slippa oro och otrygghet kopplat till de vuxnas drickande.

Kampanjen har varit en stor framgång och förra julen valde nästan varannan svensk (46 procent) att fira jul utan alkohol, enligt en undersökning genomförd av YouGov för IOGT-NTO-rörelsens räkning.

I gruppen kvinnor 35–45 år med barn valde hela 59 procent alkoholfritt till jul. Bland den äldre generationen, det vill säga mor och farföräldrar, är det betydligt fler som väljer att dricka alkohol vid högtider.

När vi frågar alldeles vanliga barn i åttaårsåldern hur de tycker det blir när vuxna dricker alkohol säger de att efter två glas, då märker man skillnad: ”De pratar högt och blir lite snurriga. De luktar konstigt och äckligt. De kan börja röka även om det inte är meningen.”

Hur känner man sig som barn då? ”Man känner sig nervös. Det är obehagligt. Man kan känna sig lite rädd och förvirrad. Det är pinsamt.”

Och visst är det så. Forskningen bekräftar: vartannat barn upplever att vuxna förändras när de dricker alkohol. Fler än var femte niondeklassare i Sverige tycker att minst en av deras föräldrar dricker för mycket.

Bland dem finns förstås också barn som upplever stora problem hemma för att någon dricker, inte bara att den vuxne luktar konstigt eller att det är pinsamt.

Det finns en växande generationsklyfta i relation till alkoholnormen. Normbrytare som valt alkoholfritt har tidigare ofta mötts med misstro, ifrågasättanden och ibland ren aggressivitet.

Vi märker nu hur den normen är på väg att förändras bland yngre – för som ofta i djupgående samhällsförändringar är det de som går före. Sedan 2004 minskar drickandet stadigt bland yngre. Allt fler unga kopplar inte längre fest, högtider eller uteliv till alkohol.

Vad som ligger bakom förändringen tvistar forskarna om. Ett ökat intresse för hälsa, brist på tid och en ökad användning av sociala medier har nämnts som möjliga orsaker.

Inom nykterhetsrörelsen tror vi det handlar om en önskan om att öka individens frihet och samtidigt bidra till ett tryggare samhälle där ingen far illa av alkohol och andra droger. Samma värden som vi kämpat för i 140 år. Värderingar som blir allt viktigare bland dagens unga.

Men som sagt, äldre dricker mer och oftare. Så i år uppmanar vi inte bara föräldrar utan även mor- och farföräldrar och andra äldre släktingar att ta en vit jul. Det är ett bra sätt att skapa gemenskap mellan generationerna och den bästa julklappen du kan ge dina barn och barnbarn.


Mona Örjes, ordförande IOGT-NTO-rörelsen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.