Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

Dags att agera om vi ska rädda Östersjön

Baltic waters: Inget annat hav i världen värms upp snabbare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-11-09 06.30

Trots behovet av en kraftfull politik finns en oroande avvikelse mellan regeringens löften om att skydda Östersjön, och de åtgärder som faktiskt genomförs. Samtidigt står Östersjön inför en av de största utmaningarna i modern tid, skriver Helene Limén och Konrad Stralka. Till vänster Romina Pourmokhtari, Sveriges klimat- och miljöminister.

DEBATT. Östersjön står inför en av de största utmaningarna i modern tid. Klimatförändringarnas påverkan på havets unika miljö är både djupgående och komplex. Det är mer angeläget än någonsin att vi agerar för att havet ska ha bättre motståndskraft när effekterna av ett varmare klimat blir alltmer påtagliga.

Trots behovet av en kraftfull politik finns en oroande avvikelse mellan regeringens löften om att skydda Östersjön, och de åtgärder som faktiskt genomförs.

 

Regeringen understryker ofta Östersjöns betydelse i debatter, handlingsplaner och nu senast i sin havsmiljöproposition där havets roll både som en biologisk skattkista och som klimatregulator framhålls.

Trots det fattas politiska beslut som ökar koldioxidintensiva sektorers påverkan på havet, vilket underminerar regeringens ambitioner. Ett exempel är det paradoxala stödet till flygindustrin, en sektor med stor klimatpåverkan.

Detta motsägelsefulla stöd riskerar att förvandla Östersjön från en potentiell kolsänka (en naturresurs som hjälper till att avlägsna koldioxid från atmosfären) till en källa för växthusgaser, vilket förvärrar problemen snarare än att lösa dem.

 

Östersjön värms upp snabbare än något annat hav i världen.

Uppvärmningen leder till längre och mer intensiva värmeböljor som ökar vattentemperaturen i havet, vilket i sin tur förändrar livsvillkoren för allt - från mikroorganismer till fiskpopulationer.

Effekterna av dessa förändringar är inte bara ett hot mot biologisk mångfald, utan också mot de ekonomiska och sociala nyttor som havet tillhandahåller i form av småskaligt yrkesfiske, fritidsfiske och turismnäringar.

En grundförutsättning för näringarna är ett levande hav. Men, även andra mer kritiska sektorer drabbas. I en tid då livsmedelssäkerhet och självförsörjning lyfts fram i den politiska debatten fortsätter vi att slarva bort ett av våra historiskt viktigaste livsmedel - fisken - genom att år efter år agera kortsiktigt, något som minskat mängden kommersiell fisk i Östersjön med över 75 procent på bara 20 år.

Nu finns möjligheten för riksdagen att uppmana regeringen att återkomma med åtgärder och särskilda satsningar för ett levande hav

Trots regeringens erkännande av havets betydelse för klimatet och satsningar på utökade områdesskydd, har kritik från klimatpolitiska rådet, och miljöorganisationer pekat på en bristande samordning och genomförande av effektiva åtgärder.

Det är dags för Sverige att stärka sin politik och sina insatser för att skydda Östersjön. Vi behöver:

  1. En kraftfull minskning av utsläppen av växthusgaser för att mildra effekterna av klimatförändringar på vårt hav.
  2. Målmedvetna åtgärder för att bekämpa övergödning och restaurera kustmiljöer, vilket kommer att stärka havets förmåga att fortsatt ta upp koldioxid från atmosfären och binda kol.
  3. Reformera fiskeriförvaltningen för att återuppbygga livskraftiga och välmående fiskbestånd som är bättre rustade att hantera förändringar i havsmiljön.
  4. På samma sätt som för skog och mark, redovisa upptag och utsläpp av koldioxid från Östersjön. Genom att synliggöra havets roll för klimatet kan vi utforma kraftfulla åtgärder och följa upp utvecklingen på ett systematiskt sätt.

 

I slutet av november kommer riksdagen behandla regeringens havsmiljöproposition – där innehållet i propositionen visar på en förståelse för kopplingen mellan hav och klimat men där åtgärder lyser med sin frånvaro.

Nu finns möjligheten för riksdagen att uppmana regeringen att återkomma med åtgärder och särskilda satsningar för ett levande hav.

 

Det brukar heta att ”ensam inte är stark”. Ska vi nå framgång måste vi också ta armkrok på våra grannländer för att gemensamt stärka arbetet för Östersjön. Vi har ett gemensamt intresse av att havet ska leva. Varje steg vi tar för att stärka Östersjön är ett steg mot en hållbar framtid. Vår relation med havet måste grundas på respekt och förståelse för dess kritiska roll för vårt klimat.

Som en engagerad nation har vi både möjlighet och ansvar att leda vägen. Låt oss tillsammans skapa en frisk Östersjö!


Helene Limén, Omvärldsanalytiker hav och vetenskap, Baltic waters
Konrad Stralka, Verkställande direktör, Baltic waters

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.