Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Dags att bekänna färg i invandringspolitiken, S

M: Förödande om utlänningslagens generösa bestämmelser åter ska gälla

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-05-22

När Stefan Löfven talar som partiordförande är hans uppfattning att invandringen fortfarande ligger på ohållbart höga nivåer. Samtidigt har Socialdemokraterna i regeringsställning gång på gång låtit Miljöpartiet diktera villkoren, skriver  Tobias Billström och Maria Malmer Stenergard (M).

DEBATT. Moderaterna och Socialdemokraterna kan tillsammans forma framtidens invandringspolitik. Men det kan bara ske om Socialdemokraterna sätter ned foten mot Miljöpartiet.

Coronakrisen skakar Sverige och överskuggar nästan allt annat. Politikens fokus måste nu vara att få kontroll över smittspridningen och rädda den svenska ekonomin. Men det finns andra områden som vi måste jobba vidare med parallellt. Ett sådant område är svensk migrationslagstiftning.

Den migrationspolitiska kommittén, där alla riksdagspartier ingår, är inne i slutskedet med att ta fram framtidens invandringspolitik. Arbetet görs samtidigt som EU varnar för att Turkiet, i ett cyniskt spel med migranter som pjäser, planerar att än en gång öppna sin gräns mot EU när pandemin lagt sig.

Moderaterna presenterade från dag ett tydligt våra ingångsvärden och har löpande under arbetets gång haft en transparens gentemot övriga partier, medier och medborgare.

Men var står egentligen Socialdemokraterna? När Stefan Löfven talar som partiordförande är hans uppfattning att invandringen fortfarande ligger på ohållbart höga nivåer. Samtidigt har Socialdemokraterna i regeringsställning gång på gång låtit Miljöpartiet diktera villkoren. Resultatet har blivit mer omfattande anhöriginvandring, dåligt fungerande integration och en ny gymnasielag som ger vuxna utan skyddsskäl rätt att stanna i Sverige.

Det vi kan läsa oss till i media är att Socialdemokraterna vill ha tidsbegränsade uppehållstillstånd som huvudregel och vid sidan av den parlamentariska kommittén förhandla med alla partier förutom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Det är milt uttryckt frustrerande att det största regeringspartiet ännu inte visat sina kort. Moderaterna är inte det enda parti som uttryckt sin frustration över detta.

I augusti ska kommitténs slutsatser läggas på migrationsminister Morgan Johanssons bord. Det är sista chansen för att en ny lagstiftning ska hinna tas fram innan den tillfälliga lagen löper ut. Det vore förödande för Sverige om utlänningslagens alldeles för generösa bestämmelser återigen skulle börja gälla.

Det är ingen hemlighet att det finns stora skillnader mellan partierna. Moderaterna tycker att invandringen till Sverige behöver minska med 80 procent och ligga i nivå med våra nordiska grannländer.

Miljöpartiet vill i det närmaste ha en oreglerad invandring. Socialdemokraterna har som parti föreslagit en asylinvandring i nivå med övriga Europa. Men i kommittén sitter de tyst bredvid, kanske för att de funderar över sina två alternativ:

  1. Blidka Miljöpartiet och då behöva förklara varför de gick till val på att strama åt invandringen, men när det kommer till kritan låta riksdagens mest invandringsgenerösa parti diktera villkoren. Konsekvensen blir en naiv och ohållbar politik, som inte Moderaterna kommer kunna ställa sig bakom.
  2. Förhandla med Moderaterna för att våra partier, tillsammans med andra partier som driver en restriktiv linje, ska utgöra basen för en stram och långsiktigt hållbar invandringspolitik. En politik som speglar en tydlig majoritet både, i riksdagen och opinionen, och ger invandringspolitiken långsiktighet.

För ett parti som säger sig värna Sveriges framtid och som vågar se problemen med människor som far illa i ett växande utanförskap borde svaret vara enkelt. För att parti som sätter regeringsmakten framför allt blir valet mindre enkelt.

Moderaterna har sedan oktober 2017 bjudit in Socialdemokraterna till förhandling, för att våra partier tillsammans ska utgöra basen och därmed säkerställa att invandringspolitiken håller över tid och vid regeringsskiften. Vår hand fortsätter vara utsträckt.

Det är Socialdemokraterna som själva har att välja vilken väg de väljer, men det duger inte längre att passivt avvakta. Framtidens invandringspolitik avgörs här och nu. Det är dags för Socialdemokraterna att bekänna färg.


Tobias Billström, gruppledare (M)
Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson (M)

Läs mer i ämnet här