Anonyma vittnen krävs mot gängkriminaliteten
SD: Liberaler värdesätter brottsmisstänktas rätt att få veta vittnens namn och adress
DEBATT. Om vi vill att vittnen ska hjälpa brottsbekämpande myndigheter att klara upp brott kan vi inte stå passivt och titta på när vittnen blir hotade, misshandlade och i värsta fall mördade för att de berättar om vad de sett. Vi behöver se över möjligheten att vittna anonymt omgående.
Den 7 mars 2017 släcks två liv i Hallonbergen. Motivet var att en av dem hade blivit vittne till en skjutning i ett garage och valt att berätta om det för polisen. Två barn kommer nu att få leva vidare utan sina föräldrar, allt för att staten inte kunde uppfylla sin del av samhällskontraktet.
Det finns mycket med händelsen som föranleder diskussion, men det främsta är kanske hur vi kan förvänta oss att någon kommer att vara villig att vittna inför domstol om livet sätts på spel?
Förra året ställdes 704 förhandlingar i brottmål in till följd av att vittnen var frånvarande, medan det i vissa fall kan bero på hastig sjukdom eller andra hinder är rädslan för hot och våld en faktor.
I tider när gängbrottsligheten flyttat fram sina positioner, måste brottsbekämpande myndigheter få de resurserna och befogenheter som krävs för att motarbeta utvecklingen. Det måste även vara lättare för medborgarna att hjälpa till – det ska aldrig vara en fråga om att riskera sitt, eller en närståendes, liv.
Liberala värderingar värdesätter de brottsmisstänktas ovillkorliga rätt att få veta namn och adress till dem som vittnar
Under föregående mandatperiod har Sverigedemokraterna motionerat om att utreda möjligheten att vittna anonymt, en möjlighet som idag finns bland annat i Norge och Finland. Medan vi sakta men säkert fått fler partier att sluta upp bakom förslaget, har det funnits ett tydligt politiskt motstånd.
Motståndet är grundat i liberala värderingar där exempelvis Centerpartiet nu är det enda partiet inom alliansen som blankt sagt nej till anonyma vittnen.
Där går en av många skiljelinjer i svensk politik. Liberala värderingar värdesätter de brottsmisstänktas ovillkorliga rätt att få veta namn och adress till dem som vittnar medan Sverigedemokraterna står upp för målsägare och vittnens rätt till skydd när det föreligger en påtaglig hotbild.
Våldet inom och mellan kriminella nätverk sätter skräck i bostadsområden
Vi vill ändock vara tydliga med att anonyma vittnen i sig inte är önskvärt i alla lägen. Det påverkar trovärdigheten i vittnesmålet och minskar därmed chansen att få en gärningsman dömd. Men i tider när alternativet är att vittnen uteblir och gärningsmannen går fri är ett anonymt vittne mer värt än inget vittne alls.
Den organiserade brottsligheten har på många sätt redan vunnit. Våldet inom och mellan kriminella nätverk sätter skräck i bostadsområden. Oskyldiga faller offer i uppgörelser mellan kriminella och ytterst få ställs inför rätta.
Det är dags att förstå att vi inte kommer komma åt den organiserade brottsligheten utan möjligheten att vittna anonymt.
Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson (SD)
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.