Avkriminalisering en del av lösningen
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2015-11-03 | Publicerad 2015-09-28
Slutreplik från Fries och Gynnå Oguz om narkotikapolitik
SLUTREPLIK. Vi vill börja med att tacka för repliken. Efter många år då regeringar av olika kulör har upprepat att Sverige har en jämförelsevis låg förekomst av narkotika, behövs en seriös debatt. Ett påpekande i det sammanhanget: innehav för eget bruk är inte tillåtet i något land som vi känner till. Hur det beivras varierar dock.
Inom EU finns Sverige på den övre planhalvan i fråga om alla rapporterade droger utom cannabis, mätt i det mått som bäst anses spegla det aktuella läget (droganvändning det senaste året). Lägg därtill de katastrofala dödstalen och den mycket omfattande hepatit C-smittan, och ingen kan förklara sig nöjd.
Vi håller med om att enbart en avkriminalisering av det egna bruket inte skulle göra situationen bättre. Det krävs också massiva satsningar på förebyggande arbete, behandling och skadereducering. Att det dröjer åratal innan man söker hjälp är enligt vår mening en indikation på två faktorer: dels att kriminaliseringen av droganvändningen gör att man drar sig för att söka hjälp i tid, dels att insatser riktade till riskgrupper är otillräckliga.
Det finns inget som pekar på att kriminaliseringen av det egna bruket har varit positivt för vår del. Drygt 8 000 16-åringar och 18 000 18-åringar skulle ha dömts för narkotikabrott förra året, om de hade råkat ut för polisens drogprover. Unga människor som skulle hamnat i polisens belastningsregister med allt vad det innebär för möjligheten att få körkortstillstånd eller jobb. Det står inte i proportion till det de gjort. För att inte tala om den kränkning som det innebär att avtvingas urin- eller blodprov.
Nej, vi kan inte fortsätta göra det vi ”alltid” har gjort. Vi måste tänka om.
Tidigare Nationell narkotikapolitisk samordnare
Christina Gynnå Oguz
Tidigare Departementsråd i Socialdepartementet
med ansvar för narkotikafrågor