Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Rökförbudet riskerar öka nedskräpningen

24 hotelldirektörer: Vi måste gemensamt hitta en lösning på problemet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-07-01 | Publicerad 2019-06-01

Man skulle lätt kunna tro att det är en smidig lösning att sätta upp en ny askkopp några meter från entrén, men det är inte riktigt så enkelt. Vi äger nämligen inte fastigheterna där vi har vår verksamhet. Ett förslag kan istället vara att Stockholm Stad och kommunerna upprättar särskilda ”rökhållplatser”, skriver 24 hotelldirektörer.

DEBATT. Den 1 juli träder den nya tobakslagen i kraft. Den innebär att det om en månad blir rökförbud på alla uteserveringar och i alla entréer dit allmänheten har tillträde. En rökfri miljö innebär att det blir trevligare och tillgängligare för alla men det innebär också att vi kommer att behöva tänka till: Var ska det vara tillåtet att röka och vem ansvarar för att nedskräpningen inte ökar som följd av att askkoppar tas bort?

Det här är en större samhällsfråga och vi vill härmed inbjuda till dialog med Stockholms Stad samt kommunerna Huddinge, Lidingö, Täby, Sollentuna, Solna, Södertälje, Upplands Väsby och andra aktörer som har uteserveringar och entréer som nu blir rökfria för att det ska bli bra för miljön, för Stockholmsregionens invånare och för våra hitresta besökare.

Vi på samtliga 28 Scandic-hotell i Stockholmsområdet vill föregå med gott exempel och har därför nyligen öppnat alla våra uteserveringar som helt rökfria. Vi håller också på att göra våra hotellentréer rökfria så att vi är helt klara inför den 1 juli när lagen träder i kraft. På alla våra hotell i Stockholm har vi totalt över 20 uteserveringar och 50 publika entréer. Det innebär att våra rökande gäster kommer att hänvisas att röka – ja, var då?

Enligt den nya lagen faller det på varje kommun att bestämma hur långt bort från rökfria entréer och uteserveringar rökförbudet ska sträcka sig. Och enligt samma lag har vi som näringsidkare skyldighet att ta bort alla askkoppar och sätta upp förbudsskyltar. Det kommer också att vara upp till oss att se till att lagen efterlevs och avvisa de gäster som inte följer förbudet.

Vi tar redan i dag ett stort ansvar för att upprätthålla en trevlig utemiljö på våra serveringar och vid våra entréer. Det innebär att vi har askkoppar och städar regelbundet utanför hotellen så att det inte ligger fimpar på marken. Det gör vi självklart för att vi vill ha en välkomnande och trevlig miljö runt våra entréer och på våra uteserveringar men också för att vi tar vårt ansvar att se till att det inte är skräpigt runt om våra verksamheter.

Stiftelsen Håll Sverige Rent beräknar att det varje år slängs runt en miljard fimpar på marken runt om i hela landet och att 80 procent av allt skräp som återfinns i stadsmiljöer just är tobaksrelaterade produkter. Fimpar är ett farligt skräp och stort miljöproblem eftersom filtren är gjorda av ett icke-nedbrytbart plastmaterial och där fastnar också många av tobakens farliga ämnen som till exempel kadmium.

Fimparna hamnar sedan ofta i dagvattenbrunnar där gifterna utsöndras, plockas upp från gatan av nyfikna barn eller äts upp av hundar och andra smådjur. Vi vill inte att de fimpar som faktiskt fångas upp av dagens askkoppar också de ska hamna på gatan.

Man skulle lätt kunna tro att det är en smidig lösning att sätta upp en ny askkopp några meter från entrén, men det är inte riktigt så enkelt. Vi äger nämligen inte fastigheterna där vi har vår verksamhet och i direkt anslutning till entrén ligger allmän gata, parkering, parker etc. som vi inte har möjlighet att ta ansvar för. Ett förslag kan istället vara att Stockholm Stad och kommunerna upprättar särskilda ”rökhållplatser” eller anvisar platser där rökning är tillåten och dessutom tar ansvaret för att städa dessa.

Oavsett vad lösningen kommer att bli är vi gärna med och bidrar i detta arbete så att vi får en trevlig utemiljö i Stockholms stad och kommuner som innebär att alla känner sig välkomna och miljön inte tar skada.


Börre Halbert, hotelldirektör Scandic Alvik
Maria Nobel, hotelldirektör Scandic Anglais (TF)
Agnetha Marcks von Würtemberg, hotelldirektör Scandic Ariadne
Peter Storckenfeldt, hotelldirektör Scandic Continental
Jacob Dahlberg, hotelldirektör Downtown Camper by Scandic
Charlotte Rosengren, hotelldirektör Scandic Foresta
Ann Österberg, hotelldirektör Scandic Gamla Stan & Scandic Sjöfartshotellet
Stefan Saager Righetti, hotelldirektör Scandic Grand Central
Jessica Norgren, hotelldirektör Haymarket by Scandic
Ethel Capelle, hotelldirektör Scandic Infra City
AnnSofie Lanner, hotelldirektör Scandic Järva Krog
Hanna Dahlén, hotelldirektör Scandic Kista
Erica Åberg, hotelldirektör Scandic Klara
Ulrika Bergström, hotelldirektör Scandic Kungens Kurva & Scandic Skärholmen
Mike Kelderer, hotelldirektör Scandic Malmen
Susanne Helleberg, hotelldirektör Scandic Norra Bantorget & Scandic Upplandsgatan
Sophia Öhrn, hotelldirektör Scandic Nr 53
Päivi Gäng, hotelldirektör Scandic Park
Sissi Nobel, hotelldirektör Scandic Skogshöjd & Scandic Södertälje
Mirja Braun, hotelldirektör Scandic Star Sollentuna
Margita Palmberg, hotelldirektör Scandic Talk
Åsa Salomonsson, hotelldirektör Scandic Täby
Malin Berglund, hotelldirektör Scandic Upplands Väsby
Jane Lundberg, hotelldirektör Scandic Victoria Tower


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

PODD: Så fungerar rökförbudet

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Lyssna  i iTunes (iPhone)  i Acast  Spotify