Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Sverige öppnar och vi äldre blev förlorarna

Ulf Dahlsten: Ordna föreställningar med vaccinpass – ni skulle fylla salongerna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-09-08

Återigen är vi äldre den svenska coronastrategins stora förlorare. Covidbevis har anammats i elva EU-länder men är inget för Sverige nu, har vi fått veta. Men inget borde hindra teatrar att också ha föreställningar med covidbevis. Jag är övertygad om att de kan fylla salongerna många gånger om, skriver Ulf Dahlsten.

DEBATT. Trots en ökande smittspridning bestämde sig så regeringen för att ta bort alla restriktioner för deltagarantalet på teatrar och konserter.

Återigen är vi äldre den svenska coronastrategins stora förlorare. Vaccinationspassen, som nu blivit covidbevis, har anammats i elva EU-länder men är inget för Sverige, i alla fall inte nu, har vi fått veta.

Allt fler länder och internationella experter tror att vi kommer att få leva med smittspridning i åratal och med utbrott av nya varianter. Länder där mer än femton procent fler i befolkningen än hos oss nu blivit vaccinerade har inte nått flockimmunitet.

I klartext betyder det att vi äldre i Sverige måste fortsätta att utsätta oss för risken att bli smittade av ovaccinerade om vi till exempel vill få en kulturupplevelse. Och hur många vågar det?

Riskerna ligger inte bara i närheten till en ovaccinerad granne i bänkraden, utan kanske än mer i trängseln i foajéerna i mellanpausen och, det måste få sägas, på toaletterna, särskilt dem vi äldre män ofta behöver besöka.

Risken att vi skulle smittas om alla deltagarna vid ett event har covidbevis är däremot minimal. För det första måste någon vara asymtomatisk smittspridare, vilket är osannolikt om man är dubbelvaccinerad, och för det andra måste denna svaga smittspridning leda till att någon faktiskt också blir smittad vilket också det är föga troligt.

Matematiskt summerar sig dessa risker till en mycket liten risk. Skulle det osannolika inträffa är det ännu mer osannolikt att vi skulle bli allvarligt sjuka eller dö.

Så resonerar man i de många EU-länder som nu infört krav på covidbevis i olika situationer. Men det är ett resonemang som FHM som bekant avvisar.

Ända sedan vaccineringarna började ta fart har FHM hävdat att samma regler måste gälla för arrangemang där alla är vaccinerade som för de där ovaccinerade deltar. Som om riskerna var desamma.

Det har varit ett tufft besked till alla Sveriges äldre. Svenska pensionärer är generellt mycket aktiva, så aktiva att man kan undra om inte pensionsåldern i många fall är för låg.

Till aktiviteterna hör allt från politiska och religiösa möten till bokcirklar, vandringsklubbar, bridgeträffar och vinprovning. De träffarna har de flesta äldre fortsatt att avstå från trots att alla deltagare skulle varit fullt vaccinerade.

Nu när Sverige kan vara på väg in i en fjärde våg har många ställt in de aktiviteter som de hade hoppats kunna genomföra under hösten.

Frågan är om FHM haft vetenskapligt stöd för att skrämma upp de äldre eller om det bara är ett uttryck för den brist på empati med de äldre som vi upplever ha präglat hela den svenska coronastrategin.

När blev Sverige ett land där man inte kan tala om solidaritet och gemensamt ansvar?

Frankrikes president Macron och andra europeiska ledare har en helt annan syn på samhället än den libertarianska ”frihet utan ansvar” som nu regerar Sverige.

Vi behöver skapa förutsättningar för de äldre att få delta i samhällslivet på samma villkor som de yngre, menar han. De äldre kan inte göra något åt sin ålder, men alla kan vaccinera sig.

Att inte vaccinera sig är ett uttryck för egoism menar han och den breda majoriteten i andra EU-länder.

Är hoppet för oss äldre i Sverige ute nu? Vänta ett tag, vem bestämmer det?

Inget torde hindra privatteatrar att parallellt med smittspridarkvällar för ovaccinerade och yngre, som inte bryr sig, också ha föreställningar med covidbevis. Jag är övertygad om att de kan fylla salongerna många gånger om.

Det är kanske svårare för statliga Dramaten och Operan, som är beroende av sin kulturminister, att ordna föreställningar med covidbevis, men kanske det finns någon djärv chef också inom den offentliga sfären som vågar stå på de äldres sida?

Det finns ju faktiskt också kommersiella skäl. Vi är rätt många. Tjugofem procent av befolkningen.


Ulf Dahlsten, statssekreterare hos Olof Palme 1984–1986. Ordförande i Framtidssmedjan Elders och författare till boken ”Svensk modell i kris”.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.