Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Antonia, Toini

Splittring i skidsporten: Längd ställs mot alpint

Kamp om makten och hur 110 miljoner kronor ska fördelas

Publicerad 16.33

En storstrid rasar om makten i Svenska skidförbundet.

Två landsdelar slåss om kontrollen över förbundet, vilka grenar som ska prioriteras och hur hundratals miljoner kronor i eget kapital ska fördelas.

Detta samtidigt som media nu portas från mötet.

Påtryckningar mot valberedningen, en styrelseledamot som inte är inbjuden till årsmötet, i hemlighet inspelade styrelsemöten och konspirationsteorier om en kupp mot Skidsverige.

Och mitt i allt en pågående process om ett upplevt mordhot mot en styrelseledamot. 

Efter Sportbladets tidigare avslöjanden om kaoset i Svenska skidförbundet har den pågående lavinen av interna stridigheter och kamp om makten bara fått ytterligare fart.

I helgen samlas nu rörelsen för att välja sin framtida ledare. Men allt kommer ske bakom stängda dörrar.

Låser dörrarna

Normalt är praxis i svenska idrottsförbund att låta media närvara vid årsmöten. Det gäller i stora nationella organisationer som Sveriges olympiska kommitté samt alla de enskilda idrottsförbundens samlade organisation, Riksidrottsförbundet.

Svenska skidförbundet har nu valt att låsa sina dörrar.

Bakgrunden är en uppeldad situation, som kulminerat i en öppen strid mellan två falanger av Skidsverige. Nu har debattklimatet blivit så infekterat att farhågor lyfts för om alla förtroendevalda ska våga säga sin mening inför kameror och journalister.

Men det är inte bara allmänhetens, genom media, ögon och öron som nu stängs ute från mötet. Även en av förbundets egna styrelseledamöter saknas på den deltagarförteckningen Sportbladet fått skickad till sig.

Beslut 24 oktober

Lisa Åberg utreds just nu av Riksidrottsnämnden efter att ha skickat vidare ett mejl hon fått från en för den övriga styrelsen okänd person. Ett mejl som innehöll kritik mot förbundet, och en skrivelse som Åbergs styrelsekollega Stefan Bessman uppfattade som ett mordhot riktat mot honom.

I mejlet som Åberg tog emot, och sedan skickade vidare, stod att Bessman måste ”neutraliseras”.

Mejlet bakom anmälan finns bifogat i anmälan till Riksidrottsnämnden.

Nämnden kommer dock först den 24 oktober besluta om Åberg gjorde något fel när hon skickade vidare mejlet anonymiserat , alltså efter förbundets årsmöte.

Trots att ärendet ännu inte är behandlat, och frågan om Åberg gjort något fel därför inte kommer ha utretts, har ändå en punkt uppförts på föredragningslistan, med rubriken ”Fråga om entledigande av styrelseledamoten Lisa Åberg”.

Enligt Sportbladets information är det initierat av representanterna för alla förbundets distriktsförbund.

På den deltagarförteckningen Sportbladet sett inför mötet saknas nu också Åbergs namn helt.

Lisa Åberg skriver i ett mejl till Sportbladet att hon inte fått någon information varken om det, eller den planerade punkten om hennes eventuella entledigande, på förhand.

”Det fick jag läsa om på nätet”, skriver Åberg och fortsätter:

”Givet att frågan angående entledigande av mig lagts till i föredragningslistan upplever jag det som märkligt att inte vara inbjuden att delta på mötet och i den diskussionen. Jag har ingen information om vem eller vad som ska föredras under den delen av mötet. Givet att årsmötet är ett öppet möte har jag dock anmält mitt deltagande och planerar att närvara.”

Händelserna har väckt reaktioner. Men också konspirationer.

”Det är struntsnack”

En handlar om att Riksidrottsnämnden skulle ha fördröjt sin behandling av ärendet för att låta det hänga i luften tills efter skidförbundets årsmöte. Bakgrunden är att personer i nämnden har anknytning till Stefan Bessman, som också sitter i Riksidrottsförbundets beslutande organ Riksidrottsstyrelsen.

Ordinarie ordföranden Krister Malmsten kommer inte heller behandla anmälan mot Lisa Åberg. Detta eftersom Bessman också är ordförande i Idrottsjuridiska föreningen, där Malmsten är redaktör för föreningens årliga artikelsamling.

– Jag kan bara säga att det är struntsnack, säger Bo Bengtsson, som tagit över ordförandeansvaret i ärendet från Malmsten, om påståendet att nämnden förhalat beslutet.

Bengtsson beskriver vidare hur Idrottssverige är litet och att olika parter ofrånkomligen kommer ha gemensamma nämnare eller olika typer av relationer.

– Men alla vi gör det här så professionellt vi kan, just för att undvika misstankarna. Jag kan också säga att Stefan Bessman skött det här professionellt och inte pratat om ärendet när vi setts på andra möten.

Borde inte ärendet kunnat avgöras innan skidförbundets årsmöte?

– Det här är ett viktigt och komplext ärende för båda parterna och juridiken är inte helt given. Det är inget dussinärendet det här, då vill vi ta det på ett av våra ordinarie månadsmöten och vi kunde inte ta det på septembermötet eftersom skriftväxlingen då fortfarande pågick. Sedan är det olyckligt för dem att vi har vårt nästa möte den 24 oktober, men sådant är livet.

Frågor har också väckts kring om anmälan ens ska behandlas av Riksidrottsnämnden. Förvirring råder nämligen kring om den verkligen lämnades in i tid, då preskriptionstiden för regelöverträdelser som inte kan anses som ”en allvarlig kränkning” är två månader.

I ett mejl skickat till RF den 20 mars skriver Stefan Bessman att han tagit del av mejlet, men anmälan till Riksidrottsnämnden kom in först den 21 maj.

Något som också påtalas i dokument Sportbladet kommit över, skickade från Åbergs advokat till Riksidrottsnämnden.

RIN kommer därför inleda ärendet med att komma fram till när det eventuella regelbrottet begicks, samt i vilket led det ska anses ha blivit känt för Bessman. 

– Sedan görs bedömningen om det rör sig om ett hot eller en allvarlig kränkning, eller ingenting av detta, och sedan beror preskriptionstiden på en samlad bedömning av detta, säger Bo Bengtsson.

Bakom allt ligger enligt Sportbladets uppgifter en konflikt som nu är på väg att dela Skidsverige i två landsändar. Sprickan framgår också tydligt av nomineringarna och motionerna inför årsmötet.

Det handlar om Götaland mot Svealand.

Splittringen syns även i redogörelsen för valberedningens arbete.

Påverkansförsök mot valberedningen

Efter att nomineringarna blivit klara kände Götalands representant Björn Westerström sig nödgad att skicka ut en förklaring till varför han valt att reservera sig mot valberedningens förslag.

Han menar att den av valberedningen nu föreslagna ordföranden Jonas Bauer ”varken är den samlade kraft Svenska Skidförbundet behöver eller besitter den kompetens eller egenskaper som jag ser att vi behöver framåt”.

”Jag fick dock inte gehör för det detta synsätt hos delar av valberedningen. Det ger mig inget annat alternativ än att reservera mig mot Jonas Bauer som ordförande.”

Westerström reserverar sig också mot att Johan Elliot, en känd agent från golfsporten, föreslås som ny ledamot i skidförbundets styrelse. Bland annat menar han att Elliot saknar erfarenheten som krävs och att det inte blir en rimlig balans mellan kontinuitet och förnyelse.

Jonas Bauer.

Men Westerström skriver också om balansen mellan landsdelar.

”Både Anders Furbeck och Johan Stark har mer gedigen och efterfrågad erfarenhet från idrottsrörelsen samt styrelsearbete i näringsliv och skidförbundet. De representerar delar av landet som valberedningens förslag bortser ifrån och är ordförande i distrikt vilket är en erfarenhet som bör väga tungt i den balans av erfarenheter som styrelsen ska ha.”

Källor till Sportbladet berättar också om en förvåning i Skidsverige över nomineringen av Elliot. Inte minst eftersom det framgår att sportagenten även har alpina åkare i sitt stall av klienter.

Anders Furbeck.

Frågor har därför ställts om lämpligheten med en styrelseledamot som har privata affärsintressen i enskilda potentiella landslagsåkare. Av kritiker görs bland annat jämförelser med om Hugo Larssons agent skulle väljas in i Svenska fotbollförbundets styrelse, eller Armand Duplantis i friidrottsförbundet.

Men i sin reservation skriver Björn Westerström dessutom att valberedningen utsatts för påverkansförsök.

”Det har till exempel inkommit en skrivelse kring att valberedningen ska ställa specifika frågor till styrelsens ledamöter. Frågorna var av ultimatumkaraktär där deras svar skulle avgöra om de eventuellt skulle kunna få sitta kvar eller ej. Ordföranden i valberedningen drev detta och fick med sig övriga på att frågorna skulle omformuleras något men ställas till berörda. Detta genomfördes dock aldrig då det av tidspress blev för bråttom att få fram ett förslag på ny styrelse. Påverkan på en valberednings arbete är för mig ett allvarligt övertramp vilket gör att jag vill dela detta med er.”

Sportbladet söker Björn Westerström. Valberedningens ordförande Gustaf Martin-Löf vill inte ge några kommentarer.

”Stockholmsgrupp” bakom allt

I bakgrunden av allt finns också, som Sportbladet tidigare rapporterat om, sponsorer som under stridigheterna tillsynes tagit ställning i den demokratiska processen. Men också andra vars förhandlingar nu står på paus i väntan på vilken riktning förbundet kommer ta.

Men varför sker allt det här? Vad är det egentligen som ligger i potten vid helgens förbundsmöte?

Källor inom Skidsverige bekräftar en kamp mellan två landsdelar – men berättar också om två skilda intressen.

Bilden som förmedlas är att Svealands agenda formulerats av en ”Stockholmsgrupp”, som är starkt förankrad inom den alpina sporten och drivs en upplevelse att den nuvarande ledningen i Svenska skidförbundet negligerat och monterat ner det alpina idrotten. Detta till förmån för framförallt längdskidåkningen och breda satsningar på folkhälsa.

I motionerna till helgens möte har Svealand genom Upplands distrikt nu bland annat begärt omröstning kring att begränsa antalet mandatperioder för sittande styrelse och ett reviderat uppdrag för valberedningen som – om förslaget röstas igenom – ska utvärdera styrelsens arbete efter fyra fasta punkter (sportsliga resultat, vision och mål, samarbetet inom styrelsen och kontinuitet).

Uppland föreslår dessutom i en separat motion att delvis flytta makten över bland annat budget och verksamhetsplan från huvudstyrelsen till de olika skidsporternas (alpint, längd, puckel…) individuella ”grenråd”

Skidförbundets sittande styrelse yrkar på avslag på båda motionerna.

Personer inom Skidsverige upplever att valberedningens ordförande Gustaf Martin-Löf är allierad med ”Stockholmsgruppen”. En grupp med barn i den alpina rörelsen, extrem finansiell styrka (Gustaf Martin-Löf är son till framlidne industrimagnaten Sverker Martin-Löf) och sin starkaste bas i Lidingö slalomklubb (där Martin-Löf är ordförande).

Källor för Sportbladet beskriver också den av valberedningen föreslagna ordföranden Jonas Bauer som allierad med Stockholm.

– Den bilden är helt felaktig, säger Bauer nu i en intervju med Sportbladet.

Hans av Götaland nominerade utmanare Eva-Lena Frick har i sin tur valt att kliva åt sidan ”av personliga skäl”, och vill för Sportbladet inte ge några ytterligare kommentar.

”Enskilda personer med maktintressen”

Motståndare till Svealandgruppen lyfter nu en oro kring att styret över skidförbundet genom en strategisk kupp tillfaller en liten grupp människor med starka egenintressen i en del av förbundets verksamhet. Samt att förbundets resurser (bland annat nästan 110 miljoner kronor i insamlat eget kapital) nu ska fördelas om och framöver riktas mot den alpina rörelsen. 

Den andra fraktionen knuten till Götaland beskrivs samtidigt som nära den nuvarande ledningen i skidförbundet. En ledning som företrädare för Svealandagruppen anonymt är starkt kritiska till och snarare utmålar som enskilda människor med maktintressen, än personer som brinner för den breda skidsporten.

De anklagas också för att, med bland annat påtryckningar från sponsorer, försöka försvara sina positioner.

Grunden till konflikten går dessutom många år tillbaka i tiden. Källor för Sportbladet berättar hur Svealand upplevde att sittande styrelse kuppade till sig makten redan vid årsmötet som genomfördes 2020.

Enligt uppfattningen i delar av Svealandagruppen puttades deras kandidater då åt sidan av dåvarande valberedning redan innan årsmötet. Detta genom att de över telefon fick beskedet att de inte skulle föreslås av valberedningen, med den direkta frågan om de ändå ville stå kvar på listan över nominerade.

När mötet väl genomfördes fanns bara valberedningens kandidater kvar.

Ordförande för valberedningen då var Anders Furbeck, som vid mötet sedan själv valdes in i huvudstyrelsen.

”Det är korrekt att jag varit ordförande i valberedningen, men då jag blev nominerad till styrelsen lämnade jag självklart omgående valberedningen och har således inte deltagit i valberedningens arbete”, skriver Furbeck i ett sms.

Sportbladet söker personer som då kandiderade för Svealands räkning.

I protokollet från mötet framgår att representanterna för Stockholm och Uppland sedan avstod från att rösta i såväl frågan om ordförande som ledamöter.

Ingen person på någon sida av konflikten som Sportbladet talar med vill uttala sig med namn. Det är därför extremt svårt att reda ut den egentliga sanningshalten i respektive anklagelser, men de är ändå motiverat att redogöra för dem eftersom teorierna och de olika synsätten nu ligger till grund för konflikten.

På tisdagen den 15 oktober, med bara dagar kvar till årsmötet, kom också en ny vändning från de nio distrikten i Götaland.

Furbeck nominerad

De nominerar nu Anders Furbeck till ordförandeposten. Furbeck bekräftar för Sportbladet att han nominerats, men vill i övrigt inte ge några kommentarer.

Totalt skiljer också Götalands helt färska förslag sig på tre poster från valberedningens, som distrikten i Götaland beskriver ”saknar förankring” och de istället uttrycker ”mycket stor tveksamhet” till.

Men här blottläggs också hur konflikten gått så djupt att de två falangerna till och med är oeniga om vem som ska vara mötesordförande i helgen.

Valberedningen har föreslagit advokat Björn Kristiansson från Kanter Advokatbyrå med motiveringen att Björn Kristiansson är ”neutral gentemot skidförbundet inklusive styrelsen”.

Götaland skriver nu att de anser att ”processen kring mötesordförande är märklig” och att Kristiansson fått uppdraget ”på otydliga grunder”.

De vill istället se kansliets förslag Christer Pallin som ordförande för mötet.

Följ ämnen i artikeln