Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Lukas

”Hade aldrig trott det här”

Ordförandekandidaten bryter tystnaden: Är suspekt

Publicerad 2024-10-17 16.33

Jonas Bauer hade inte tänkt att uttala sig innan skidförbundets årsmöte. 

Men efter ett öppet krig under nomineringsprocessen väljer 60-åringen att ge en exklusiv intervju med Sportbladet.

– Det känns suspekt, allt som sker, säger Bauer. 

Anklagelser om mordhot mellan styrelseledamöter och ett bråk om prioriteringar, kandidater och motioner inför årsmötet som sträcker sig till ett öppet skriftkrig om vem som ens ska vara mötesordförande. 

Sportbladets avslöjanden om Svenska skidförbundet har blottlagt den öppna maktstriden mellan Svealand och Götaland. I helgen avgörs nu om det blir Svealands förslag Jonas Bauer eller Götalands Anders Furbeck som tar makten över svensk skidsport.

”Bilden är helt felaktig”

Trots den öppet såriga relationen har huvudpersonerna varit försiktiga med att uttala sig. Något Anders Furbeck står fast vid.

Men Jonas Bauer väljer nu att bryta linjen.

– Jag har sedan jag blev nominerad valt att ligga ganska lågt, men när det förekommer direkta felaktigheter känns det angeläget att prata, säger Bauer.

Hur ser du på bilden att du är en del av en liten finansiellt stark grupp med fäste i Stockholm som vill flytta resurser från längd till alpint?

– Den bilden är helt felaktig. Men jag upplever ett protektionistiskt förhållningssätt från nuvarande styrelse, eller den andra falanger som några kanske vill kalla det för, säger 60-åringen och fortsätter:

– Jag blev tillfrågad av ett antal distrikt om jag kunde tänka mig att ställa upp som styrelseledamot och sedan, om det blir aktuellt, även som ordförande. Jag tackade ja eftersom jag är engagerad i skidfrågor, kan skidfrågor och vill bidra. 

– Sedan under våren och sommaren började jag höra talas om att det pratades om en kupp mot Svenska skidförbundet. Det här är allt annat än en kupp vill jag vara tydlig med. Vi har varit ute i väldigt god tid.

Jonas Bauer.

Bauer bemöter också påståendet att Svealand-falangen leds av en liten ”Stockholmsgrupp” med personliga intressen i alpinsporten.

– Det pratas om en Stockholmsgrupp men jag kan inte förstå var det kommer ifrån. Det är klart att ordföranden för Stockholms distrikt, som varit med och nominerat mig, kommer från Stockholm och så gör även ordföranden i valberedningen. Men jag flyttade till Mora med min familj när jag blev vd för Vasaloppet 2007 och har fortfarande hus där.

– Så någon stockholmsgrupp är det absolut inte, och jag är helt oberoende och inte knuten till någon.

Hur ställer du dig till anklagelsen att du och gruppen vill flytta resurser från längd till alpint?

– Jag vet inte var den kommer ifrån. Jag har visserligen haft barn i den alpina svängen men jag har också varit vd för Vasaloppet, var med och startade Ski classics och är själv gammal längdåkare. Jag brinner för skidåkningen i stort. Om man bara pratar alpint och en elitsatsning där snubblar man över sig själv, för vi måste jobba för att hela skidsporten ska må bra med utgångspunkten att varje enskild disciplin ska stå på sina egna ben.

Bauer trycker på vikten av att hela skidförbundets verksamhet är konkurrenskraftig, inte minst för att kunna säkra stora sponsoravtal.

– Ju fler grenar vi har där vi har elit, och ju bättre både damerna och herrarna är, ju längre kommer vi komma.

”Jag är hundra procent oberoende”

Bauer understryker också att han inte har del i de motioner, som bland annat föreslår ett begränsat antal mandatperioder för sittande styrelse och att makt flyttas från den centrala styrelsen till respektive gren, som Svealand presenterat inför mötet. 

– Jag är hundra procent oberoende, men det finns ett väldigt tråkigt protektionistiskt förhållningssätt. För precis det du frågar om nu skulle ha varit väldigt lätt att klara ut. Där har jag hoppats att skidförbundet skulle ha velat profilera alla kandidater till styrelsen för att presentera dem. Men det har inte skett. 

På vilket sätt hoppades du att de skulle göra det?

– En kort intervju på skidförbundets hemsida till exempel. Det hade ju varit jätteenkelt att bara ställa några korta frågor om vad som är viktigt för varje kandidat och vad vi vill driva för frågor. 

– Innan din fråga kom i dag har jag tyckt att det här är något skididrotten själva ska klara ut. Men när inte intresset funnits att presentera oss kommer jag tillbaka till det protektionistiska förhållningssättet. Vill man inte ha en öppen diskussion? Jag vet inte.

Bauer uttrycker också förvåning över att han inte fått möjlighet att delta på hela helgens program (lördagen är endast för röstberättigade), och att förbundet valt att hålla årsmötet bakom stängda dörrar. 

Det beskrivs för mig hur ena falanger som har dig som kandidat bedömer att den sittande styrelsen vill skydda sina maktpositioner. Hur ser du på det?

– Det är lite den känslan jag också får. Det finns en grupp som vill se förändring och utveckling och sedan finns det en sida som tycker att saker och ting fungerar rätt så bra som de gör. Men också ibland med enskilda individer som har en position de bevakar eller vill bevara. Det är nu upp till de 23 distrikten och klubbarna som har rösträtt att fundera över. 

Var du införstådd med hur sårig relationen var när du klev in i det här?

– Nej, det kan jag inte säga. Det är klart att jag har en förståelse för att om du vill utmana sittande styrelse och få till en förändring så kommer inte det gå smärtfritt. Men att det skulle ta de här formerna, det hade jag inte trott. Jag tycker det är märkligt. Att vi inte har en mer öppen dialog om möjligheter och olika vägar att gå.

Vad är din känsla inför helgen nu?

– Jag är väldigt pragmatiskt och ödmjuk inför helgen. Men får vi chansen ska vi göra allt vi kan för att ena Skidsverige och skapa goda förutsättningar för alla att fokusera på att göra maximalt av sin skidåkning. Men som jag upplever det kan det ta vilken riktning som helst i helgen.

Jonas Bauer lyfter två kortsiktiga och fem långsiktiga ambitioner med sin kandidatur. På kort sikt att skapa arbetsro i skidförbundet och se över ekonomin samt organisationen. På lång sikt att försöka skapa en större bredd för att få en bättre topp, se över intäktsmöjligheter, se över relationen till Internationella skidförbundet, sätta VM-organisationen inför mästerskapet i Sverige 2027 och skapa en transparent och öppen kultur med tydliga informationsvägar inom Svenska skidförbundet.

Sportbladet har varit i kontakt med den andra nominerade ordförandekandidaten Anders Furbeck.

– Jag kan bekräfta att jag är nominerad, men vill i övrigt inte ge några kommentarer, säger Furbeck.