Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Hot, miljonförluster och förtroendekris

Sportbladet avslöjar: Kaos i Svenska skidförbundet

Uppdaterad 18.18 | Publicerad 16.48

En lavin drar genom svenska Svenska skidförbundet.

Sportbladet kan avslöja en sponsorkrasch som kostat miljoner, en alpin ekonomi i fritt fall och en kampanj för att byta ordförande.

Samtidigt har ett upplevt mordhot skapat kaos i styrelsen.

Den 21 maj kommer en anmälan in till Riksidrottsnämnden. Vice ordföranden i Svenska skidförbundets styrelse Stefan Bessman anser sig ha blivit hotad till livet.

Upprinnelsen till allt är offentlig kritik mot Svenska skidförbundet. Något det funnits gott om på såväl sociala medier som i olika diskussionsforum kopplade till sporten under det senaste året.

För den alpina delen av Svenska skidförbundet är i knipa. Dokument Sportbladet kommit över visar att det budgeterade underskottet på 3,7 miljoner nu beräknas sluta med en total förlust på nästan 10 miljoner kronor.

Anledningen är klädsponsorn Ridebrains konkurs i oktober 2023. Ett val av sponsor som redan från början väckte reaktioner.

Landslagsåkaren Anna Swenn-Larsson med Ridebrains logga på axeln.

Ridebrains grundare var även inblandade i förbundets tidigare klädleverantör Huski Wear. Ett företag som förbundet bröt med 2022 efter att de ekonomiska avtalen inte uppfyllts.

Bara veckor efter det uppbrottet presenterades det nya avtalet med Ridebrain. En överenskommelse som enligt Sportbladets uppgifter skulle garantera förbundet fem miljoner kronor i årliga inkomster. 

Det är dubbelt så mycket som det alpina landslaget får av biljätten Volkswagen och gjorde det lilla klädbolaget med rötterna i Åre till landslagets överlägset största sponsor. 

Enligt Sportbladets information var anbudet också klart över vad konkurrerande företag kunde tänka sig att betala.

Skulden: 7,1 miljoner

Litet är också rätt beskrivning på klädföretaget som året innan avtalet med skidförbundet tecknades endast omsatte 927 000 kronor. När beslutet om konkurs kom i januari 2024 framgick det att nettoskulden bara till Svenska skidförbundets bolag var uppe i över 7,1 miljoner kronor.

– Det var olyckligt att de gick i konkurs, säger Karin Stolt Halvarsson som är alpinchef på Svenska skidförbundet. 

Hur realistiska var summorna i avtalet sett till Ridebrains omsättning?

– Vi pratar inga summor överhuvudtaget, med någon, så fort vi signerat ett avtal. Så jag kan inte kommentera det.

Stefan Bessman, vice ordförande i Svenska skidförbundet, beskriver hur företaget trots varningssignaler övertygade styrelsen.

– Första året betalade även Ridebrain på sitt avtal innan, enligt vad vi fick till oss i styrelsen, deras finansiärer drog sig ur. Borde vi ha kunnat förutse det? Kanske, men det gjorde vi inte.

Stefan Bessman, vice ordförande i Svenska skidförbundet.

Hur ser du på de gemensamma nämnare som fanns mellan de två bolagen Ridebrain och Huski?

– Det skickade varningssignaler. Finns det pengar nu då? Men de hade finansiärer och de betalade till och med det första åtagandet i förskott.

Skidförbundet hoppas presentera en ny klädsponsor i slutet av september 2024, men det kraschade avtalet med Ridebrain har satt ytterligare press på en svensk alpinsport som redan går på knäna.

Säsongen 2017/18 hade den alpina delen av förbundet ett eget kapital på 14,6 miljoner. 2023/24 ligger det på minus 4,9 miljoner.

På sex år har nästan 20 miljoner kronor försvunnit.

Utvecklingen har skapat kritik mot det sittanda styret i skidförbundet. Förbundet beskrivs bland annat som onödigt administrationstyngt och ineffektivt.

Följden av sponsorfiaskot har också blivit radikala besparingsåtgärder.

Får betala en miljon själv

Till årets säsong kommer förbundet nu bara helsponsra tre alpina landslagsåkare: Anna Swenn-Larsson, Sara Hector och Kristoffer Jakobsen. Det är de som rankas bland de 30 första i världen i sin disciplin och därmed får omkostnader ersatta av Internationella skidförbundet.

Bakom dem finns ytterligare sex åkare som genom finansiering från Sveriges olympiska kommitté räddas. Men alla andra tvingas betala ur egen ficka.

– Jag har räknat med att det kommer bli lite över en miljon kronor för den här säsongen, säger Sveriges bästa manliga fartåkare Felix Monsén – som nyligen kommit tillbaka från en lång skadeperiod – till Sportbladet.

Sveriges enda fartåkare i damernas världscup förra säsongen, Lisa Hörnblad, meddelade i sin tur redan i april att hon avslutar sin satsning. 

”Jag kan inte fortsätta som det varit den förra säsongen eftersom det är omöjligt att vara konkurrenskraftig mot de bästa i världen utan stöd, tränare och lag”, skrev 28-åringen på Instagram.

Lisa Hörnblad.

För att hjälpa åkarna har förbundet hållit två ytor på 25 kvadratcentimeter fria på tävlingsdräkten, där åkarna själva kan sälja sponsoryta (så länge de inte konkurrerar med förbundets partners).

Felix Monsén har samtidigt två sidoarbeten inom hälsosektorn för att få sin satsning att gå ihop.

Felix Monsén.

Även för åkare som ska åka Europacupen har Sportbladet sett uppskattningar av kostnader som landar på omkring 300 000 kronor per åkare och säsong. Pengar som de aktiva själva måste samla ihop.

– När det sker förändringar, och som i det fallet kommuniceras att det kommer bli en höjd deltagaravgift, så skapar det alltid oro i leden. Alla som åker har också olika ekonomiska förutsättningar, säger alpinchefen Karin Stolt Halvarsson.

Samtidigt har kritiker noterat hur andra delar av förbundet fortsatt spendera pengar. De pekar bland annat på att förbundsstyrelsen haft representation på tävlingar där Sverige inte haft några åkare – och anhöriga med på Svenska skidspelen i Falun i mars i år.

När Internationella skidförbundet i sin tur höll sin kongress på Island i juni skickade det svenska förbundet över 20 representanter för fyra dagars vistelse.

Det beslutet förklarar Mattsson med en noga avvägning där Svenska skidförbundet ändå ansåg att de har mer att vinna på att finnas representerade i så många kommittéer som möjligt, än att spara in pengar på resa och uppehälle för de utsända.

En avvägning som enligt Sportbladets uppgifter även den skapat irritation i leden. Liksom vad som faktiskt hände på Island.

Där valdes nämligen Karin Mattsson själv in som ny medlem i Internationella skidförbundet (Fis) styrande organ. En exklusiv post som Mattsson vann tack vare att hon automatiskt nominerades i egenskap av ordförande för det svenska skidförbundet.

En roll hon knappt tre månader efter valet till Fis styrelse meddelade att hon nu avser att lämna, med hänvisning till tidsbrist.

Händelserna under året har skapat såväl dold kritik bland skidsportens distrikt som öppen sådan i SVT och på sociala medier. Något som ligger till grund för den nu extremt såriga konflikten i förbundets styrelserum.

Svenska skidförbundets styrelse under förbundsmötet den 22 oktober 2022 i Sundsvall. Från vänster: Stefan Bessman, Anders Furbeck, Eva Lena Frick, ordförande Karin Mattsson, Johan Starck, Lisa Åberg och Lennart Käll.

I en diskussion på Facebook i vintras grep förbundets vice ordförande Stefan Bessman in och svarade på upprörda kommentarer. Tonen i de meddelanden Sportbladet sett är konfrontativ och Bessman svarar bland annat att ”det är inte lönt att försöka förklara fakta för en viss gruppering”.

– Det var kanske mindre bra hur jag uttryckte mig på Facebook. Men att det ska leda till att man måste tysta mig…

Efter att ha uppmärksammats på ordväxlingen valde skidförbundet att stänga kommentarsmöjligheten. Den aktionen föranledde i sin tur en reaktion från Bessmans styrelsekollega Lisa Åberg, som ansåg att agerandet kunde uppfattas som oprofessionellt.

I ett mejl till förbundets ordförande Karin Mattsson beskriver Åberg hur aktionen skapat irritation, och bifogar ett mejl från en person som menar att förbundet genom att strypa diskussionen ”lägger locket på” och ”målar in sig i ett hörn där man klart och tydligt talar om att man inte kan hantera kritik”.

Mejlaren menar sedan att Bessman, som varit inne och diskuterat, ”måste neutraliseras!”.

Ett ordval som nu står i centrum för konflikten.

Mejlet bakom anmälan finns bifogat i anmälan till Riksidrottsnämnden.

– Min första reaktion var att jag tyckte att det var väldigt allvarligt och jag var naturligtvis väldigt fundersam hur man hanterar det här. Jag hade ändå någon idé om att det här måste vara någon sorts väldigt stort olycksfall i arbetet, säger Karin Mattsson.

Efter en tid av funderingar valde Mattsson att agera.

– Jag skickade vidare det till Stefan och sa att det här måste han ju veta om.

Hur uppfattade du formuleringen ”neutraliseras”?

– För mig är det helt oacceptabelt att få den typen av mejl om en annan styrelseledamot. Jag vill inte acceptera det. Jag tycker inte att vi ska ha de benämningarna om varandra någonstans.

Det är dock ett ordval som tolkats på olika sätt i Svenska skidförbundet och nu resulterat i en djup förtroendekris.

”Har anmälningsplikt vid hot”

Stefan Bessman beskriver, och visar exempel på, hur han tidigare utsatts för påtryckningar i sitt arbete. Längst gick det när en tidigare chef med intressen i skidsporten krävde att han lämnade sina idrottsuppdrag.

När Bessman, som även sitter i riksidrottsförbundets styrelse, fick det nu aktuella mejlet till sig kopplade han in Riksidrottsförbundets säkerhetsansvarig. Efter diskussion med denne valde Bessman sedan också att rapportera mejlet till polisen.

Men utöver det anmälde han dessutom styrelsekollegan Lisa Åberg till Riksidrottsnämnden.

Varför anmälde du Lisa Åberg?

– Som ledamot i Riksidrottsstyrelsen har jag anmälningsplikt vid hot. Jag ställdes därför inför en situation där jag behövde anmäla och då gjorde jag det.

Anklagelsen i anmälan till Riksidrottsnämnden är att Lisa Åberg ”tagit befattning med och agerat budbärare av ett mycket hotfullt meddelande som tar sikte på mig i min egenskap av idrottsledare” och ”vidare agerat och agerar fortsatt på ett sätt som skyddar avsändaren av meddelandet, sa att det inte ska kunna utredas vem denne är.”

Kravet från förbundets vice ordförande är nu att Lisa Åberg stängs av från all idrottslig verksamhet i Sverige.

Hade personskydd

Det Bessman, som till vardags arbetar som advokat, framförallt reagerat på är att styrelsekollegan anonymiserat meddelandet innan det skickades till förbundet.

– Jag hade personskydd en tid och det var ingen rolig period. I dagens klimat där du uppenbarligen kan köpa tjänster av ett slag från personer som inte vet bak och fram på en automatkarbin, det är obehagligt. Och när jag dessutom inte vet vem det är som skrivit det… Det kan ju vara någon med våldskapital, eller så kan det vara någon helt annan. Men det vet inte jag.

Hur tolkar du ordet ”neutraliseras”?

– För mig är den termen djupt obehaglig, eftersom den i min yrkesverksamhet betyder en sak. Det betyder att man ska se till att få tyst på mig, mer eller mindre permanent och med våld. Det var så jag upplevde det och det är så jag fortfarande känner inför det där.

Sportbladet har varit i kontakt med Lisa Åberg som ”av respekt för samtliga involverade” inte vill uttala sig om anmälan.

”Den anmälan är dessutom ett pågående ärende hos RIN och därför något jag inte kan kommentera. Både anmälan och mina yttranden är offentliga handlingar. I mina yttranden till RIN redogör jag utförligt för min ståndpunkt och hur jag uppfattar situationen”, skriver hon.

I sitt svar till RIN bestrider Åberg genom sin advokat anklagelsen, menar att hon inte hotat Bessman och vidare att det dessutom ”saknas formella förutsättningar i RF:s stadgar att utdöma någon form av bestraffning”.

Åberg skriver vidare att hon inte uppfattade det som sägs i e-postmeddelandet som ett hot utan som ett uttryck för kritik och att hon inte har någon skyldighet att berätta vem som skickat meddelandet då dessa skickas i förtroende.

Dessutom skriver Åbergs advokat att anmälan är ”en del i en medveten kampanj från flera styrelseledamöter i Svenska skidförbundet att tvinga Lisa Åberg att avgå.”

Upplever att styrelsen vill ha bort henne

Lisa Åberg uppger genom sin advokat att den övriga styrelsen vill ha bort henne eftersom de ansett att hon aspirerat på Karin Mattssons senare vunna plats i Fis styrelse, och att de ansett att Åberg varit kritisk till hur övriga ledamöter ”har agerat och beslutat”.

Enligt uppgifter till Sportbladet utreder nu också Riksidrottsnämnden om Stefan Bessmans anmälan var ett missbruk av anmälningsinstitutet i RF:s regelverk.

Mellan att mejlet skickades den 5 februari och att anmälan kom in den 21 maj hann också mycket annat hända.

Allt ska enligt de dokument Sportbladets tagit del av ha kulminerat i samband med ett styrelsemöte i Stockholm den 14 maj där Åberg upplevde att övriga styrelsen under en två timmar lång ”styrelseutvärdering” försökte förmå henne att lämna förbundet.

En utvärdering som enligt protokollet från mötet genomfördes för att Åberg agerat på ett sätt som ”framstår som illojalt mot SSF och som har medfört allvarliga konsekvenser för styrelsearbetet och styrelsens förvaltningsansvar”.

Som skäl till utvärderingen nämns i mötesprotokollet det upplevda hotet som vidarebefordrats samt att Åberg aspirerat på en plats i Fis styrelse – och bakom ryggen på styrelsen fört diskussioner med Fis president Johan Eliasch.

Men också att Lisa Åberg ”gjort nedlåtande och kränkande kommentarer om andra styrelseledamöter” samt att hon utan att informera styrelsen haft kännedom om att vissa distrikt ”driver frågan om kraftig förändring av SSF:s verksamhet och inriktning och har ambitionen att styrelsen med undantag för Åberg själv ska bytas ut”.

Ett protokoll som undertecknats av bland annat Karin Mattsson men vars innehåll enligt Åberg ”i flera avseenden är taget ur sitt sammanhang och i delar avviker från vad som sagts”.

Men försöken att få Lisa Åberg – som enligt Sportbladets uppgifter valdes in i styrelsen av distrikt som uttryckte en önskan om en förändring av förbundets verksamhet – att lämna stannar inte där.

Inte heller de olika uppfattningarna av vad som egentligen pågår.

”Allt läckte rakt ut”

Den 14-15 juni hålls ett möte i Stockholm med ordförandena för alla skidförbundets distrikt. Där påstår Bessman i en skrivelse till RIN att 21 av 22 distrikt krävde styrelsekollegan Åbergs avgång för att de saknar förtroende för henne.

Detta tillbakavisas dock av tre språkrör för de 23 distrikten som i en komplettering till RIN istället gör gällande att beslutet om att kräva Åbergs avgång togs för att hela den övriga styrelsen annars hotade att avgå.

När Sportbladet frågar såväl Stefan Bessman som Karin Mattsson om det förlorade förtroendet för Lisa Åberg nämns inte heller något av skälen som togs upp i styrelseprotokollet efter utvärderingen. Istället pekar de nu framförallt ut att det läckte information från styrelserummet.

– Allt läckte rakt ut. Då gick vi till distrikten och sa att ”vi kan inte ha det så här och ni får hantera frågan”. Ni har möjlighet att begära en extra stämma och så får det bli omröstning om hur det ska bli. Vilken styrelse vill ni ha? Och i det läget begärde distrikten, som jag förstått det, att Lisa skulle lämna styrelsen, säger Bessman.

Som jag uppfattar skrivelserna menar du att distrikten saknar förtroende för Lisa samtidigt som de tre språkrören påstår att beslutet att begära Lisas avgång handlar om att ni andra i styrelsen annars hade avgått. Stämmer det?

– Frågan från oss var vilken styrelse distrikten vill ha i det här läget. För vi kan inte ha förvaltningsansvar och sitta som ledamöter i ett rum där ingenting vi säger stannar i det rummet om det ligger i någon annans intresse att få höra det.

Karin Mattsson:

– Det vi gjorde var att vi meddelade att under de förutsättningarna som råder nu så kan inte vi ta vårt förvaltningsansvar. Dels kopplat till tillit, men det handlar också som att vi har ett stort ansvar för ett förbund med en stor omsättning och ett stort tillhörande kapital där vi kan revideras och ställas till svars på ett förbundsmöte, säger Mattsson och fortsätter:

– Kan vi då inte ta vårt förvaltningsansvar är det vår skyldighet att tala om det för våra medlemsföreträdare. Och då sa vi att vi är beredda på att ni kommer behöva kalla till ett extra förbundsmöte där ni får välja en ny ordförande och fem nya ledamöter. Och det där är inget ultimatum heller, utan det är bara ett fullt möjligt val att göra. Därför att vi helt enkelt inte var beredda att fortsätta ta ansvar under de förutsättningarna som hade blivit.

Varför blev det inget extra förbundsmöte?

– Vi har ju en ledamot som inte deltar i styrelsearbetet nu. Men det här är inte något barnsligt, ”om det inte blir så då gör vi så här”, utan ur vårt perspektiv var det här en situation som vi inte var beredda att ta ansvar för.

Sponsorerna: Beredda att kliva av

Lisa Åberg är nu inte längre delaktig i styrelsearbetet, men sitter formellt fortfarande kvar i styrelsen. I ett mejl till Sportbladet beskriver hon situationen i styrelsen som ”djupt beklaglig och ett underbetyg till oss alla”.

”Den drabbar oundvikligen våra aktiva åkare, våra partners och vår ambition att vara en nationalsport. Det som utspelat sig under de senaste månaderna tror jag också kan ha en negativ effekt på det värdegrundsarbete våra klubbar och distrikt ser som centralt i all ungdomsverksamhet, det vill säga att våra sporter i alla sammanhang ska genomsyras av respekt, inkludering, glädje och kamratskap.”

Anmärkningsvärt nog var det inte heller bara den övriga styrelsen som tryckte på för en förändring i samband med det stora mötet.

I ett meddelande skickat den 14 juni skriver också Stefan Sjöstrand, vd för sponsorn Skistar men nu också i egenskap av talesperson för de andra sponsorerna Audi, Bauhaus, Ford och statliga Svenska Spel, att ”samtliga står enade i att stötta Karin Mattsson som ordförande” och att det ”i sak innebär att vi är beredda att kliva av som sponsorer om det förekommer icke demokratiska handlingar för att på något sätt störa den demokratiska processen”.

Sponsorerna skriver också att de ”stöttar de ledamöter som står för omval i styrelsen”.

Varken Karin Mattsson eller Stefan Bessman påstår sig ha sett ett sådant sms.

– Jag har ju sett sms men jag har inte uppfattat att de har tagit ställning på det sättet. Däremot så uppfattar jag att de uttrycker stöd för det jobbet vi gör. Men jag har inte uppfattat att de har tagit ställning på det sättet, säger Karin Mattsson.

Stefan Bessman menar i sin tur att de meddelanden från Skistar han känner till har kommit för att informera förbundets sittande styrelse om en viktig händelse.

– Det som har skett är att en sponsor har upplyst om sina synpunkter på en före detta anställd hos sponsorn, en person som inte ingår i styrelsen men som i vintras hade gått ut och upplyst om att han ansåg att det var klart att han skulle bli ny ordförande. Att en sponsor lämnar den sortens information om en före detta anställd tycker jag snarast är till fördel för skidförbundet. Men som sagt, jag har inte sett det.

Men det här sms:et jag frågar om nu är inte heller bara en sponsor, utan en hel grupp. Blir det annorlunda då?

– Det jag hört talas om är att det är en specifik sponsor och en specifik person. Mer har inte jag sett. Men det kan man ha synpunkter på. Jag kan förstå det.

Sportbladet har sökt Skistars vd Stefan Sjöstrand med frågor om sms:et, dock utan att få svar.

Svenska Spels pressjour skriver i ett mejl till Sportbladet att de har som policy att inte ta ställning i demokratiska val i de idrottsförbund de sponsrar. 

”Svenska Spel engagerar sig inte i personval inom de organisationer vi sponsrar. Dialogen med våra partners fokuserar på hur sponsringen ska stärka Svenska Spels varumärke samtidigt som den bidrar till att utveckla verksamheten i de organisationer vi stödjer. Det omfattar områden som jämställdhet, mångfald samt kampen mot matchfixning.”

Pekas ut som ordförandekandidat

Den person Bessman menar att förbundets informerats om redan utropat sig till ny ordförande heter Jonas Bauer. Han har tidigare bland annat jobbat som vd för Vasaloppet och varit affärsutvecklingschef på SkiStar.

”Jag avvaktar med att uttala mig tills jag ser hur valberedningens förslag ser ut”, skriver Bauer i ett sms till Sportbladet.

Enligt skidförbundet har de blivit informerade av Skistar om att du ser dig som nästa ordförande. Har du någon kommentar till det?

”Konstigt! Skistar har inget med min nominering att göra; jag lämnade Skistar hösten 2022. Att jag är nominerad till valberedningen vet både skidförbundet och Skistar. Nu ska ju först valberedningen göra sitt och sedan ska en stämma välja, så i nuläget går det inte att säga mycket mer än att det finns en nominering.”

Bessman står samtidigt fast vid sin tolkning av ordet ”neutraliseras”.

– Att just anonymisera det och förmedla det vidare att jag måste ”neutraliseras”. Då ställs man ändå inför ett vägval. Vill man vara en del av det, frågar sig Stefan Bessman och fortsätter:

– Jag har också försökt prata med Lisa för att få reda på vem det är som mejlat, men hon vill inte säga det. Då såg jag ingen annan utväg än att anmäla, och jag står för det. 

Lisa Åberg menar i skrivelserna till RIN att hon är utsatt för en komplott?

– Det är inte min sak att kommentera hennes syn på verkligheten, men det handlar inte om det. Däremot har det här bidragit till att förgifta arbetsklimatet i styrelsen och utan att gå in på detaljer finns det inget förtroende för henne kvar där.

”Pågår en riktad kampanj”

Både Stefan Bessman och Karin Mattsson menar också att det pågår en aktiv kampanj för att byta ut ledarskiktet i förbundet.

– Det pågår en ganska riktad kampanj som går ut på att den alpina sporten ska beskrivas i termer som gör att den framstår som misslyckad, och det ser du spåren av i kommentarsfälten. På ett accelererande sätt. Det menar jag är riktat och orkestrerat från vissa håll och jag kopplar det till den gruppering som gärna vill se sig själva bli bättre skiktade när det ska resursallokeras. Ungefär så bedömer jag att allt är, säger Bessman.

Karin Mattsson reagerar framförallt på hur hon upplever att kampanjen förs.

– Om man ska göra en kraftfull riktningsförändring av Svenska skidförbundet tycker jag att man ska göra det genom att påverka strategiarbetet så att det är öppet, transparent och demokratiskt. Och efter det ska man naturligtvis välja den styrelse man tycker passar bäst för det uppdraget.

Hur upplever du att det görs i dag?

– Det är ju lite oklart och jag har inte riktigt insyn i det men vi är ju väl medvetna om det och det vi fått beskrivet för oss är just att man vill ha en kraftfull riktningsförändring. Men då tycker jag att det är viktigt att man driver det öppet och transparent i strategiarbetet för det är ju där det ska avgöras. Det ska inte avgöras av hur man bemannar styrelsen.

Locket på

Valberedningens ordförande Gustaf Martin-Löf vill i dagsläget inte kommentera deras arbete, och även bland de distrikt Sportbladet kontaktat är det locket på.

Stockholms ordförande Karin Moberg vill avvakta Riksidrottsnämndens ställningstagande innan hon uttalar sig. Anders Sundin, ordförande för Jämtlands skidförbund, säger sig i sin tur vara helt ovetandes om sponsorkrisen efter Ridebrains konkurs. 

– Det är första gången jag hör det varumärket eller företagsnamnet. Faktiskt. 

Vad vet du om den alpina sektionens ekonomiska situation?

– Egentligen ingenting. Jag vet att det är något styrelsen arbetat med, avtal med sponsorer. Men jag har ingen speciell information om det. 

Hur ser du på situationen i förbundets styrelse?

– Jag har ingen direkt insyn i skidförbundets huvudstyrelse. Det jag förstår är att ordförandena i distrikten fått informationen om att det funnits samarbetssvårigheter i styrelsen som är arbetsmiljörelaterade. Sedan har jag ingen specifik uppfattning om dem, eftersom jag inte är involverad.

Övriga tillfrågade distrikt har inte återkommit på Sportbladets meddelanden.

Lisa Åberg vill inte uttala sig om sin syn på hur skidförbundet ska styras i framtiden.

”För mig står det dock klart att det efter de senaste månadernas händelser är kritiskt för Skidsverige att återskapa förtroendet för förbundet och dess styrelse. Vad jag förstår pågår ett intensivt arbete i distrikten och valberedningen för att vid årsmötet i oktober presentera förslag på framtida styrelsesammansättning. Det arbetet och den demokratiska processen måste få ha sin gilla gång och är inte något jag eller andra i dagsläget bör kommentera.”

Det upplevda hotet som skapat kaoset i Svenska skidförbundets styrelserum är samtidigt bara ett av många i verksamheten. Sportbladet kan i kommande delar av den här granskningen avslöja såväl meddelanden till förbundets personal som påtryckningar mot styrelseledamöter att lämna sina uppdrag.

Karin Mattsson beskriver nu en situation inom idrotten som är på väg att bli ohållbar.

– Jag tycker att det är rimligt att man stannar upp bortom konfliktteman och maktrubriker och funderar på: Ska vi ha det så här? Vi håller på med sport.