Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

”De har tappat elitidrotten”

Profilen av en flera som vill ha förändring: Är ingen kampanj utan en förtvivlan

Uppdaterad 19.05 | Publicerad 16.48

Hans bror var världscupåkare, hans brorsdotter tills nyligen landslagsåkare och själv var han tidigare kommunalråd i Åre kommun.

Nu bryter Jonas Henning vad han menar är en tystnadskultur inom Alpinsverige och slår larm om utvecklingen.

– De har helt enkelt tappat elitidrotten i Svenska skidförbundet, säger Henning.

Det pågår en maktkamp om svensk skidåkning. Inför det nationella förbundets årsmöte den 19-20 oktober har sittande ordförande Karin Mattsson aviserat att hon slutar, och bakom kulisserna arbetas det nu för en förändring

En som efterfrågar ett nytt ledarskap är förra kommunalrådet i Åre kommun Jonas Henning. 

– Att det skulle pågå en kampanj vet jag inte utan det handlar mer om en förtvivlan. Skidsverige är förtvivlat och tycker att man är inne på fel spår helt enkelt. Det kanske förbundet upplever som en kampanj.

Jonas Bauer kandiderar enligt mina uppgifter till ordförandeposten. Har ni kontakt?

– Nej, men jag känner Jonas.

Kan han företräda den förändring du vill se?

– Det kan jag inte svara på, eftersom jag inte pratat med honom om det. Men han skulle kunna vara en sådan person som gör det.

Hennings kritik handlar om att Svenska skidförbundet under en lång period varit för inriktade på slalom, och därigenom devalverat värdet på sitt totala varumärke. När framgångarna sedan uteblivit har attraktionskraften minskat och sponsorpengarna sinat. 

Det ser det förra kommunalrådet som en förklaring till dagens ekonomiska kris. 

Men Henning menar också att förbundet är onödigt personaltungt och fokuserar sin verksamhet på fel saker. 

– Min spontana reflektion är att förbundet sysslar med väldigt mycket och att sponsorpengar går till många olika saker. Som ”Alla på snö-projektet” som Postkodlotteriet satsat miljoner på, men som är på en väldig basnivå. 

Projektet handlar om att fler barn ska få prova på att åka skidor. Ett behjärtansvärt projekt, men fel fokus enligt Jonas Henning.

– Det är friluftsfrämjandets uppgift skulle jag påstå.

Vad är skidförbundets uppgift enligt dig?

– Till syvende och sist representerar de medlemmarna i de svenska skidklubbarna, säger Henning och sammanfattar sin kritik:

– Man har helt enkelt tappat elitidrotten. 

Jonas Henning pekar också bland annat på det faktum att han menar att Svenska skidförbundet inte ens längre har kontroll över sin landslagssatsning. Detta eftersom finansieringen till alla fullt ersatta åkare utom tre i landslagstruppen i dag är beroende av pengar från Sveriges olympiska kommittés topp- och talangprogram.

Det är alltså indirekt SOK, och inte förbundet, som väljer vilka i det svenska landslaget som ska få bäst förutsättningar.

– Även om jag tycker att det saknas kompetens på skidförbundet i dag måste det ändå vara så att de äger den frågan, för den grennära kompetensen finns inte i samma utsträckning hos SOK. De vet inte bättre vilka åkare som blir bra. Därför tycker jag också att den individuella ersättningen SOK håller på med är förkastlig, i alla fall för skidåkning. Det är bättre att SOK säger att ”så här mycket pengar har vi att stötta ert landslag med” och sedan får skidförbundet fördela.

Alpinchefen på förbundet Karin Stolt Halvarsson menar att förbundet och SOK har en dialog om vilka talanger i landslaget som ska få ersättningen.

– Men det är klart att om du är med i ”topp och talang” så har du selekterats som en framtida talang, säger Halvarsson.

Karin Stolt Halvarsson, alpinchef på Svenska skidförbundet.

Jonas Henning vill nu ha ett öppnare diskussionsklimat men också fler med erfarenhet från världselitnivå inom alpin skidåkning på poster inom förbundet. 

– Om det är en kostnadsfråga får man se till att skaffa fram pengar. Det finns en tillräckligt stark skidgemenskap i Sverige att om du har en bra affärsplan kommer det finnas pengar. Titta bara på Felix Monsén som dragit ihop en miljon med vänsterhanden. Det är något en tjänsteman på förbundet borde ha gjort men inte lyckats med. Och om jag var sponsor till skidförbundet i dag skulle jag ställa mig frågan var pengarna tar vägen.

Henning propagerar också för att förbundet måste satsa på alla alpina discipliner (slalom, storslalom, Super G och störtlopp) och fylla samtliga platser till ungdoms- och juniormästerskap.

– Tidigare har man haft som argument att du inte ska kunna köpa en sådan plats bara för att du är rik, utan att det är förbundet som tar ut åkarna. Men det verkar de helt ha släppt greppet om nu när alla ska finansiera sin egen satsning och det bara handlar om pengar. Då faller argumentet så det är bara att låta åkarna, klubbarna och föräldrarna betala själva nu. 

– Kan man få visa upp juniorframgångar kanske sponsorerna också tycker att det är kul och vill följa med. Då kanske vi kommer till en nivå till sist att landslagsåkarna har råd att hålla på med sin sport. 

Jonas Henning har också i en lång krönika på sin sajt Skitrotter gått hårt åt förbundet. 

– Grunden till en texten är att jag för över ett år sedan skrev ett inlägg på Facebook och fick väldigt mycket feedback i tråden men också i personliga meddelanden från folk som inte vill vara offentliga med sina åsikter. För det är helt uppenbart att det finns en inbyggd tystnadskultur för de som på olika sätt är involverade i sporten, antingen som föräldrar, som åkare eller ledare. Att om du kritiserar fel personer upplever i alla fall folk att det finns en stor risk att de hamnar i kylskåpet.

Sportbladet har inte kunnat hitta belägg för det här, men upplevelsen delas av flera vi talat med. 

Om det är så, varför är inte du rädd?

– I dag har jag inga barn eller syskonbarn att vara rädd om. Dessutom känner jag med vårt familjenamn att vi har en såpass stark ställning i Skidsverige att det finns en chans att folk tar en på allvar. 

Jonas Hennings bror Niklas vann en världscupseger i Super G 1989, och Niklas dotter Emelie valde i augusti att bara 25 år gammal avsluta karriären.

Jonas Henning var kommunalråd i Åre kommun 2007–2009, men bor sedan 2024 på Gotland.

Följ ämnen i artikeln