Blytungt för Åberg – Norén har tätkänning

Daniel Kihlström/TT

Uppdaterad 16.13 | Publicerad 12.53

Ludvig Åberg har det tungt under den första rundan av golfmajorn British Open på Royal Troon i Skottland.

Världsfyran Ludvig Åberg gör sin British Open-debut på klassisk svensk golfmark i Skottland.

Starten på Royal Troon blev dock tung – 24-åringen är fyra slag över par efter den första rundan och långt från täten.

Bättre har det gått för Alex Norén, som med sina –2 är med i toppen.

Det var på Royal Troon på den skotska västkusten som Henrik Stenson sommaren 2016 skrev svensk golfhistoria. Då blev han Sveriges första manliga majorvinnare – och hittills den enda – när han tog hem British Open-titeln efter en rafflande duell med Phil Mickelson under slutvarvet.

Stenson – som numera spelar på LIV-touren – är på plats även i år, men det är stjärnskottet Ludvig Åberg som ses som det stora svenskhoppet.

Iskall putter

Den svenske världsfyran från Eslöv fick en smakstart på sin British Open-debut med en birdie på det första hålet, men därefter gick det betydligt sämre. Åberg gjorde bogey på två par 3-hål under de första nio hålen och under den andra halvan av rundan var hans putter iskall.

Det blev en treputt på hål 10 för en ny bogey och efter ytterligare två på hål 12 och 13 stod 24-åringen på fyra slag över par. På hål 16 (par 5) blev det en ny bogey efter att Åberg slagit ner i bunkern med sitt tredje slag från ruffen nära green.

På det sista hålet sänkte dock skåningen en knappt tre meter lång putt för birdie och totalt 75 slag, fyra slag över banans par.

Veteranen Alex Norén har nått sin främsta majorplacering i karriären i British Open – delad sexa 2017 – och i årets upplaga fick 42-åringen en lysande start.

Norén fick signera sitt scorekort för 69 slag och med –2 är han ett slag efter amerikanen Justin Thomas, som är tidig ledare i klubbhuset.

– Det är lite förvånande. Jag tror att jag missade allt på rätt ställe. Jag hade inga supersvåra slag. Jag navigerade mig runt på ett ganska behagligt sätt och då kommer scoren till dig, säger Norén till Viaplay.

Växlande väder

Vädret var växlande, men det var inget som störde Norén, som gick ut i en av de första bollarna på torsdagsmorgonen.

– Regnet var inte så farligt. Du spelar nästan i några små dalar i mitten av banan och då känns det inte som att det blåser alls så mycket. Sedan från hål 14 och framåt blåser det ganska mycket, säger Norén.

Övriga svenskar som spelat klart: Jesper Svensson +1 och Vincent Norrman +7.

Henrik Stenson är +5 efter åtta spelade hål och Alexander Björk är +2 efter 15 hål.

Åtta svenskar var kvalificerade för British Open – årets sista majortävling för herrarna – men Sebastian Söderberg drog sig ur på grund av skada. Charlie Lindh startar i eftermiddag.

Tävlingen pågår.