"Hon är en tjej med tofs bara"

Jens Bornemann/TT

Publicerad 13.24

Landslagsstjärna. Men också dotter till förbundskaptenen.

Tyra och Tomas Axnér har fått jobba på relationen, men hittat en bra balans.

– Ibland tänker jag inte ens på det. Hon är en tjej med tofs bara, skämtar Tomas Axnér.

Det var nog rätt många som väntade nervöst den 4 juni, då Tomas Axnér skulle presentera vilka 14 spelare som får chansen i den svenska OS-truppen.

Det gällde Tyra Axnér också. Något förhandstips får man inte ens som dotter till förbundskaptenen, berättar hon med ett stort skratt.

– Nej, verkligen inte. Jag sitter alltid och är nervös inför en uttagning, för att se om man är med eller inte, säger hon.

Tyra Axnér debuterade i landslaget i EM-kvalet 2022. Då hade pappa Tomas redan varit förbundskapten i två år.

Nu står duon inför sitt tredje stora mästerskap ihop och har under åren hamnat mer och mer rätt i relationen, tycker 22-åringen.

– I början var det en väldigt ny situation både för oss och alla runt omkring. Ska man snacka om det? Ska man skämta om det? säger hon.

– Nu tycker jag att vi har hittat en mycket bättre balans, även om den aldrig varit dålig. Men det är ju något som vi fått jobba på.

Pappa eller förbundskapten?

Pappa Tomas är inne på samma spår.

– Det är klart i början vet man också att andra studerar hur den här situationen fungerar. Är han pappa eller är han förbundskapten? säger han.

– Det är lätt då att man kanske blir lite extra avståndstagande.

Relationen är numera dock egentligen inte annorlunda än mellan vilken spelare och tränare som helst, fortsätter han.

– Det blir lite raljerande att säga, men hon är bara en av dem. En tjej med tofs, har jag sagt någon gång. Ibland tänker jag inte ens på det längre och det är en rätt skön känsla.

Får ge tips

Även reaktionerna utifrån har förändrats, enligt Tyra Axnér.

I samband med hennes första landslagsuttagningar kom en del kommentarer på sociala medier om far-dotter-relationen. Men nu har det snarare vänt till att hon får ge råd till andra som också har en förälder som tränare.

– Det är klart att folk som inte har koll på handboll kanske har andra tankegångar. Men jag har upplevt mer positiva grejer nu, säger hon.

– Det kommer fram folk och frågar mig om tips. Det är kul att kunna relatera till den gruppen, som också har föräldrar som håller på med samma sport.