Politiker testsimmade i Seine

Anders Hansson/TT

Publicerad 2024-07-13 11.25

Nu visar franska politiker att det går att OS-simma i Seine, som varit kraftigt förorenad under många år.

På lördagen tog franska idrottsministern Amélie Oudéa-Castéra en simtur i floden, där OS-maratonsimningarna ska avgöras.

OS-arrangören har bestämt att maratonsimningarna för damer och herrar, över tio kilometer, ska avgöras i Seine den 9-19 augusti. Detta trots att floden varit kraftigt förorenad i många år. Det har skapat en debatt om hälsoriskerna för simmarna, samtidigt som miljardinvesteringar har gjorts för att rena Seine inför OS.

På lördagen simmade franska idrottsministern Amélie Oudéa-Castéra flera varv mellan Alexandte III-bron och Les Invalides för att visa att simning är möjligt.

– Vilken glädje. Det är bara fantastiskt och ett löfte som hållits, sade Amélie Oudéa-Castéra till tv-stationen RMC och syftade på löftena om att vattenreningsåtgärderna ska fungera.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron har lovat att simma i Seine för bevisa att vattenkvalitén håller klassen.

Men OS-arrangörerna har fått ett annat vattenproblem, rapporterar AFP. OS-invigningen, den 26 juli, ska ske på Seine istället för traditionellt på huvudarenan. Men på fredagen sköts repetitionen av invigningen upp för andra gången. Efter flera veckors regn över Paris är Seines flöde fem gånger starkare än normalt vid den här tiden på året. Risken var för stor att båtarna, som har en central roll skulle gå för fort.

Nu hoppas OS-arrangören att kunna genomföra repetitionen den 16 juli.