Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Stellan

Tomasson om Hien: "Käkar anfallare till frukost

Publicerad 2024-10-13 19.26

Jon Dahl Tomasson vräkte in mål för Danmark och en rad klubbar.

Men en sak är landslagets förbundskapten glad över – att han slapp möta Isak Hien under sin karriär.

– Han käkar anfallare till frukost, säger ”JDT”.

Det är inget självändamål för dansken att hitta en så kallad ordinarie startelva. Form ska alltid avgöra – och vilken nytta varje enskild spelare bidrar med till kollektivet vid varje enskilt tillfälle.

Några står där på planen i landskamp efter landskamp ändå. Isak Hien är en. Det råder inga tvivel om hur högt Tomasson värderar 25-åringen.

”Modern försvarare”

– En modern försvarare. Se på honom, han äter anfallare till frukost. Jag är glad att jag inte är anfallare och spelar mot honom. Snabbheten och styrkan han har, säger förbundskaptenen.

Hien, vars elitkarriär tog fart sent och landslaget är en ännu senare scen för honom, ser smått generad ut där han sitter bredvid förbundskaptenen.

Frågan han får är given. Hur är det, käkar du anfallare till frukost?

– Lunch och middag... säger Hien och skrattar.

Varpå han fortsätter:

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag fattar varför han säger så. Jag har fått det som ett kännetecken på mitt spel. Jag är framåtlutad och går gärna in i dueller.

Ändå har han varit självkritisk några gånger. Tycker inte att han fått ut det bästa av sig själv när det kommer till landslaget. Men Tomasson verkar nöjd och ser andra kvalitéer hos mittbacken från Atalanta.

– Jag sade tidigare att vi behöver flera ledare. Det är inte bara Victor Nilsson Lindelöf och Dejan Kulusevski. Med fler ledare i laget blir vi starkare över tid. Det handlar om att ta ansvar och Isak gör det, säger ”JDT”.

”Vill vara en ledare”

Hien gillar den rollen och tycker att han har vad som krävs.

– Det är kul att få det förtroendet som spelare. Det ger alltid mycket. Det känns som det var i går jag var här första gången. Det har gått fort. Jag vill vara en ledare för det här laget och är redo för det.

På måndagskvällen väntar Estland i Nations League i Tallinn. ”JDT” inväntar den slutliga medicinska rapporten kring spelarnas fysiska status innan han spikar startelvan.

Men två namn släpper han: Isak Hien och målvakten Viktor Johansson.

Den senares misstag gav Slovakien reduceringen till 1–2 i fredagens 2–2-match. Johansson bad laget om ursäkt. Något han inte hade behövt göra, menar Tomasson.

– Det säger mycket om honom och om vad landslaget betyder för honom. Men han ska inte vara ledsen, vi gör alla misstag i fotboll.