Krossade Norge – efter drömstart och straff

Publicerad 2024-10-13 22.40

Österrike hade gott om anledningar att jubla under söndagens Nations League-möte med Norge.

Det blev ingen rolig kväll för Norge på besök i Österrike för att spela Nations League-fotboll.

Erling Braut Haaland och hans gäng fick se sig närmast pulveriserade med hela 1–5 på söndagskvällen.

Norges stjärna Erling Braut Haaland var en stolpträff från att ge sig själv och sitt lag en drömstart mot Österrike. I stället vände spelet och kaptenen Marko Arnautovic kunde skicka in 1–0 för hemmalaget redan i den åttonde minuten.

Norge skulle dock komma tillbaka. Strax före halvtid nickade Alexander Sørloth in kvitteringen efter en frispark av Julian Ryerson, och läget var åter lika när lagen klev ut på planen för den andra halvleken – men därifrån kom söndagskvällen i Linz att bli något av en mardröm för norrmännen.

Det var återigen Österrike som fick en perfekt start när den andra halvleken drog i gång. Redan i den 49:e minuten såg nämligen Arnautovic till att återtog ledningen, när han satte 2–1 från straffpunkten.

Situationen som föranledde straffen var en galen satsning av norske försvararen Andreas Hanche-Olsen som fällde Christoph Baumgartner.

Med knappa timmen spelad utökade Philipp Lienhart ledningen för Österrike när han elegant nickade in 3–1 – och det stannade inte där. Bara minuter senare kunde nämligen Stefan Posch skicka in 4–1-målet, även han med pannan.

Det blev till slut hela 5–1, efter att nyss inbytte Michael Gregoritsch fastställt slutresultatet, till hemmapublikens stora jubel.