Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Berit, Birgit

Förbundskaptenen: "Sveriges offensiv imponerar"

Publicerad 13.16

Jürgen Henn, förbundskapten för Estlands landslag.

Estlands förbundskapten Jürgen Henn har studerat Sveriges match mot Slovakien.

Han kan inte dölja en viss beundran i rösten när han säger:

– Jag tror att det är svårt för vilket lag som helst att försvara sig mot ett sånt offensivt spel.

Mötet med Sverige på Lilleküla i Tallinn på måndag kväll blir det fjärde i tävlingssammanhang – förra året EM-kval, i år Nations League – på drygt ett år.

Det har inte gått så bra för esterna om man säger så. 0–5, 0–2, 0–3. För den som inte räknar snabbt blir det tio insläppta mål och inte ett enda framåt.

Så det är med de dystra siffrorna Henn skickar in sitt manskap? Knappast, enligt den färske förbundskaptenen. Han har samma uppdrag som kollegan Jon Dahl Tomasson. Bygga om, bygga nytt, bygga för framgångar någonstans där framme i tiden.

Och det får ta tid.

Förutsättningarna skiljer sig drastiskt åt, men man kan bara jobba med det man har.

”Mycket viktigt resultat”

Henn och hans spelare har i helgen gottat sig åt ett kliv i rätt riktning. 3–1-segern mot Azerbajdzjan i fredags satt fint – och det av många anledningar.

– För oss var det väldigt viktigt att ta ett steg i vår utveckling. Det var, kan man säga, starten på hur vi vill spela. Just med tanke på det, men också för att vi behöver ta poäng, var det ett mycket viktigt resultat för oss.

Han är imponerad av Sverige under Jon Dahl Tomasson. Det här är några intryck från 0–3-förlusten i september:

– Sverige visade förmågan att få ut det mesta av det bästa av sina spelare på sina positioner och på de ytor de spelade. Det var en stor lärdom för oss att dra och det är något vi verkligen måste försöka klara att hantera.

Slår om snabbt

Från Sveriges 2–2 i Bratislava noterar han:

– En match i högt tempo. Ett offensivt Sverige som slår om snabbt till anfall. Jag tror att det är svårt för vilket lag som helst att försvara sig mot ett sånt offensivt spel.

Mittbacken och förre AIK-spelaren Karol Mets gör ingen grej av att Sverige saknar Alexander Isak.

– Vi fäster ingen vikt vid det eftersom Sverige har så många andra offensivt skickliga spelare. Vi måste fokusera på hur vi kollektivt ska försvara oss med ett lag med så många spelare av hög kvalité.

Fredagens 3–1-seger gav självförtroende.

– Absolut. Vårt mål är att hänga kvar i C-divisionen och just därför var det resultatet väldigt viktigt för oss. Vi försöker kravla oss upp från de dåliga perioderna vi hade med en rad dåliga resultat, säger Mets.