Succé och depression – Rissveds hårda kamp

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2024-07-28 15.54

Åtta år efter efter skrällguldet i Rio de Janeiro är Jenny Rissveds tillbaka på OS-pallen.

Mountainbikestjärnan tog brons i Paris-OS, men vägen dit har varit allt annat än spikrak.

+ Rio 2016 – det stora genombrottet

I OS i Rio de Janeiro 2016 slog den då 22-åriga Jenny Rissveds igenom en augustidag. Hon var yngst i startfältet och tränarna ansåg att siktet var inställt på OS i Tokyo 2020, men Rissveds själv tyckte annorlunda.

Trots skador, en krasch dagar innan loppet och en hoppad kedja cyklade svenskan hem OS-guldet. Ett av de mest överraskande svenska OS-gulden i modern tid. Hon hade svårt att hålla tillbaka tårarna under medaljceremonin.

– Jag är en väldigt känslosam människa. Jag tänkte på allting jag har gått igenom inför det här och tänkte på alla där hemma, sade Jenny Rissveds.

+ Depression och ätstörningar

Året efter OS-guldet lade Rissveds av. Hon var borta i nästan två år medan hon kämpade mot depression, ätstörningar och utmattning.

Hon var tillbaka på cykelsadeln 2019 när hon gjorde comeback i världscupen och inför OS i Tokyo 2021 pratade hon om sin tuffa tid.

– Jag har vuxit mycket som person. Det har varit mycket motgångar, men jag har vuxit enormt av det, vilket jag är tacksam för i dag, sade hon inför spelen i Japan.

+ Andra OS-starten – men långt från medalj

Rissveds slutade på 14:e plats i Tokyo-OS, men var inte besviken. OS-guldet i Brasilien hade snarare varit ett ok att bära än något positivt.

– Det är knappt att jag har ett namn längre, de har kallat mig guldmedaljören och jag har inte trivts i den rollen och rampljuset. Jag hoppas att det är över och jag kan fokusera mer på mig själv och det jag tycker om med sporten, sade Rissveds.

+ Tar OS-brons i Paris

I sin tredje OS-start är 30-åringen från Falun tillbaka på OS-pallen. Det fanns inget att göra åt hemmahoppet Pauline Ferrand-Prévot, som cyklade hem guldet i suverän stil. Där bakom gick Rissveds en kamp med Haley Batten, men på slutet gick amerikanskan ifrån och knep silvret före bronsmedaljören från Sverige.