Rissveds: "Har förstått att det hjälper andra"

Daniel Kihlström/TT

Niklas Svahn/TT

Publicerad 05.45

Mountainbikestjärnan Jenny Rissveds höll ett brandtal om psykisk ohälsa efter sitt OS-brons.

En viktig röst för att bryta stigmat kring frågan, menar en idrottspsykolog.

– Jag har förstått att det hjälper andra, bara att prata om det, säger Jenny Rissveds.

Jenny Rissveds kämpade i nästan två år mot depression, ätstörningar och utmattning. Efter söndagens OS-brons – åtta år efter OS-guldet 2016 – sade 30-åringen bland annat:

– Prata med människor om hur ni mår. Det finns fler människor där ute som inte mår så bra. Att få andras stöd betyder mycket.

Rissveds var tidigt öppen om sina problem och i början var det en form av ”självterapi”, säger hon.

– Det var väldigt nyttigt för mig och i min process. Sedan har jag inte haft så stort intresse av att vara medial, för jag tyckte att det blev för mycket fokus på det när jag själv kände att jag mådde bra och jag hade gått vidare, säger 30-åringen efter att hon firats på Sweden Arena i Paris några timmar efter loppet.

”Är inte osårbara superhjältar”

Stjärnans öppenhet kan betyda mycket för människor som har liknande problem, säger idrottspsykologen Göran Kenttä, lektor och forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH). Inte minst för ungdomar som har stjärnorna som idoler.

– Det visar på ett väldigt fint sätt att de är människor, precis som alla andra. Idrottsstjärnor är inte osårbara superhjältar. Jag tror att det är jätteviktigt att man kan relatera till dem på det viset, säger Göran Kenttä.

– Någonstans tror jag att det ingjuter hopp om att det går att komma tillbaka efter en tuff, mörk resa. Att faktiskt må bra och prestera bra.

Pratar om det under karriären

På senare år har flera superstjärnor pratat öppet om sin mentala ohälsa – mitt under karriären. Exempelvis gymnasten Simone Biles och tennisspelaren Naomi Osaka.

– Om du går tillbaka bara fem, sex år i tiden pratade man om sådant här först långt efter att man hade avslutat sin karriär, säger Göran Kenttä.

Eftersom hon själv känner sig harmonisk och mår bra nu kan Jenny Rissveds prata öppet om det igen.

– Kan jag hjälpa någon genom att bara prata om så naturliga saker som om hur jag mår krävs det inte så mycket av mig.

Ta inte idrottandet på för stort allvar – det är Jenny Rissveds tips till alla ungdomar.

– Låt det vara roligt och låt dig själv ha kul när du idrottar. Sedan kommer det inte alltid vara kul eller vara lätt. Du kommer inte alltid må bra, men så är livet i övrigt också, säger OS-bronsmedaljören.