Rissveds brandtal efter bronset: "Ge aldrig upp"

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2024-07-28 15.40

Jenny Rissveds med sin bronsmedalj.

Jenny Rissveds tog en ny OS-medalj.

Sedan talade hon från hjärtat:

– Prata med människor om hur ni mår. Det finns fler människor där ute som inte mår så bra, sade mountainbikestjärnan med bronspengen runt halsen.

Varje svar tar tid. Jenny Rissveds funderar länge på hur hon ska beskriva känslan efter sin andra OS-medalj, ett brons den här gången.

Det är också svårt att höra vad hon säger, allt översköljs av de franska fansens segersånger efter hemmahoppet Pauline Ferrand Prevots överlägsna guld.

– Jag är bara väldigt glad och stolt, säger Rissveds till slut.

Vad är det som gör dig stolt?

– Ni hör ju, det är mycket kring ett OS. För allmänheten är det väldigt stort. Jag har inte känt press kring det, men man påminns ju om det hela tiden. Jag har kört tre OS nu och jag vann mitt första. Det andra var lite turbulent och nu kunde jag plocka fram det jag hade från båda, lägga ihop det och få ut det på banan. Och det känner jag mig väldigt, väldigt stolt över.

”Fler som inte mår bra”

Några minuter senare tar hon plats på den officiella presskonferensen och betonar på nytt sin stolthet.

Sedan riktar hon sig till alla som, likt hon själv, brottats med psykisk ohälsa.

– Till alla där ute som står inför olika utmaningar skulle jag vilja säga: Lyssna på din kropp, om du behöver ta en paus så är det det som behövs, säger Rissveds och fortsätter:

– Och ge aldrig upp. Det betyder inte att man ska tvinga fram något, eller pusha vidare om man inte mår bra. Att inte ge upp innebär att du ska lyssna på din kropp. Och fortsätt med det ni älskar. Prata med människor om hur ni mår. Det finns fler människor där ute som inte mår så bra. Att få andras stöd betyder mycket.

Året efter det oväntade OS-guldet i Rio 2016 slutade Rissveds cykla och var sedan borta i nästan två år medan hon kämpade mot depression, ätstörningar och utmattning.

På söndagen visade hon att hon ser ut att ha hittat en balans mellan att satsa på elitidrott – något som hon i grunden ser som ohälsosamt – och ändå må bra.

Siktar på fler OS

Sportsligt var det svårt att veta var man hade henne inför söndagens lopp på Colline d'Élancourt ett par mil väster om Paris. Säsongen har innehållit både världscupsegrar och mer undanskymda placeringar.

Men hon visade att hon fortsatt håller högsta nivå. Till slut blev det en duell om silvret med Haley Batten. Trots att amerikanskan var för stark till slut finns det ingen besvikelse hos Rissveds.

– Från sekunden jag gick över mållinjen har jag känt stolthet.

Efter Tokyo 2021 var det många som antog att hon gjort sina sista olympiska spel, kanske sitt sista cykellopp, när hon efter 14:e-platsen konstaterade att hon var less på att bära bördan som regerande olympisk mästare.

Men hon ville inte sluta då, hon vill inte sluta nu. Siktet är inställt på ett fjärde OS.

– Ja, det blir det garanterat. Förhoppningsvis ett femte också. Om jag fortsatt tycker att det är kul och mår bra i en elitidrottsmiljö så kommer jag att köra.