Möregårdh till OS-semi: "Det jag gjort är otroligt"

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2024-08-01 22.07

Truls Möregård är klar för OS-semifinal i bordtennis efter 4–1 i set mot egyptiern Omar Assar.

Sverige har inte tagit en OS-medalj i bordtennis på 24 år.

Men Truls Möregårdh är bra nära nu.

Efter 4–1 i set mot Omar Assar är 22-åringen klar för semifinal.

– Det jag har gjort här är helt otroligt, säger Möregårdh.

Påhejad av förbundskaptenen Jörgen Persson, som själv nådde OS-semifinal i singel 2008, fortsätter Truls Möregårdh att ta skalper i Arena Paris Sud 4.

Omar Assar har ofta varit ett spöke för de svenska bordtennisherrarna. Den 33-årige egyptiern slog ut Mattias Falck i OS för tre år sedan och har också två segrar mot Möregårdh, bland annat i fjolårets VM.

Men den här upplagan av Truls Möregårdh verkar ingen kunna rubba. Det är samma vibbar som när han tog ett sensationellt VM-silver i Houston för tre år sedan.

– Det är galet redan nu, även om det inte blir medalj, säger Möregårdh efter torsdagens kvartsfinalseger.

– Det känns lite som i Houston när det verkligen blev pingisfeber. Det jag har gjort här är helt otroligt, jag är superstolt över det. Jag hoppas kunna göra Sverige så stolt att jag till och med kan ta medalj.

Räddade flera setbollar

Till skillnad från åttondelsfinalen mot Kao Cheng-Jui, där den 22-årige svensken var mör i både huvud och kropp efter holmgången mot världsettan Wang Chuqin tidigare samma dag, var Möregårdh på hugget direkt i kvartsfinalen.

Han tog kommandot med en tidig fyrapoängsledning och gick snabbt upp till 10–5. Han missade sedan två setbollar men förvaltade den tredje och tog hem setet med 11–7.

Assar vann andra set med 11–6 efter att ha avslutat med att vinna sex raka bollar, men sedan kom två set som kom att avgöra matchen – och de var nästan identiska.

Brasilian väntar

I såväl tredje och fjärde set vann de i princip varannan poäng, och utbytte sedan chanser att avgöra. Omar Assar hade två setbollar i vardera set, Truls Möregårdh räddade alla.

Och tog ledningen med 3–1 tack vare två rafflande setvinster med 14–12.

– Usch, det är så jobbigt bara att tänka på de seten. Det var inga roliga bollar. Det är så gött i det sista av dem, att han gör två enkla grejer som man inte ska göra där, en retur i nät och sedan också nästa i nät.

Det tog knäcken på Assar. Femte set blev en uppvisning av Truls Möregårdh som gick upp till 8–0 innan egyptiern tog sin första poäng i setet, men det spelade ingen roll.

11–2 slutade setet som säkrade en plats i semifinalen.

En 28-åring från Rio de Janeiro står nu mellan Möregårdh och en OS-final.

I fredagens semifinal, med start klockan 14.30, väntar den brasilianske världssexan Hugo Calderano. Seger där och Truls Möregårdh säkrar den första svenska OS-medaljen i bordtennis sedan Jan-Ove Waldners silver 2000.

I den andra semifinalen möts andraseedade kinesen Fan Zhendong och franska hemmahoppet Félix Lebrun.

– Nu är det super-underdogläge igen. De tre som är kvar är stora favoriter mot mig. Jag är superstolt, hur det än går kommer jag att vara väldigt glad över det jag har presterat, säger Truls Möregårdh.