Möregårdh: "Vad vi gråter just nu"

Truls Möregårdh klar för OS-final i Paris 2024 – då är matchen

Anders Wallin/TT

Uppdaterad 17.24 | Publicerad 15.39

Truls Möregårdh är klar för OS-final.

Chockad och tårarna rann som aldrig tidigare.

Truls Möregårdh förstod inte vad som utspelade sig i Paris.

– Vi är en familj som inte gråter så mycket men fan vad vi gråter just nu, säger han efter att ha säkrat en plats i OS-finalen – och därmed också medalj.

Utanför hagen i bordtennishallen hoppade den normalt lugne förbundskaptenen Jörgen Persson upp med knutna nävar i luften.

På insidan stod Truls Möregårdh – blick stilla.

22-åringen tittade mot familjen på läktaren, hade händerna ut från sidan och bara... stod.

Chocktillstånd

Han gjorde ett försök till att ta in allt i hallen efter sin semifinalseger mot brasilianen Hugo Calderano, 4–2.

– Men jag vet inte om jag lyckades så bra, för jag glömde till och med racket där borta, säger han och beskriver sedan sitt tillstånd med ett ord: ”chocktillstånd”.

– Jag är helt chockad. Helt chockad.

– Jag kan inte tro att det är sant. Första OS, den vägen jag har haft och att sedan stå i en final... Det trodde jag inte när jag åkte hit.

Hans resa till OS-finalen har varit magnifik – bland annat genom en seger mot den kinesiske världsettan Wang Chuqin – och skapat bordtennisfeber hemma i Sverige.

I semifinalen mot brasilianen Hugo Calderano kom nästa triumf.

Med åtta raka bollvinster vände han 4–10 för att vinna första set med 12–10. Andra blev jämnt – och Blågult. Möregårdh dominerade i många dueller, spelade varierat och aggressivt men det var till slut försvaret som gav bollen till 16–14.

Han tappade tredje, 7–11, men vann fjärde med samma siffror. Efter ytterligare ett tappat set avgjorde Truls Möregårdh i sjätte.

Med 11–8 var han klar för OS-final.

Tårar

Sedan kom chocken.

Och tårarna.

På läktaren stod familjen och grät. Inne i hagen gick Möregårdh och gjorde samma sak.

– Om jag hade varit tredjeseedad hade det var en annan sak, då hade vi varit taggade nu. Men det här kommer från ingenstans; för mig och för dem. Det är nog därför alla tårar kommer fram.

I finalen på söndag, klockan 14.30, väntar den kinesiske världsfyran Fan Zhendong, som i sin semifinal vann mot franske stortalangen Félix Lebrun, 17 år, i raka set.

Till dess hoppas Möregårdh att känslorna lagt sig.

– Jag hoppas att jag inte är det (chockad) allt för länge, för jag vill verkligen ta en guldmedalj. Och jag tror verkligen att jag kan göra det.

Oavsett resultat i finalen, så har han säkrat en OS-medalj – vilket blir Sveriges första i bordtennis sedan Jan-Ove Waldners silver i Sydney 2000.