Könsstrid i boxning: diskade i VM tävlar i OS

Kasper Ljungström/TT

Publicerad 2024-08-01 13.50

Algeriets Imane Khelif är en av de två omdiskuterade boxarna i OS.

Boxarna Imane Khelif från Algeriet och Lin Yu-Ting från Taiwan förbjöds att tävla vid VM efter att ha underkänts vid könstester.

Men under OS är båda två med – vilket har väckt reaktioner.

– De är kvinnor i sina pass, säger IOK:s talesperson Mark Adams.

Vid VM i fjol genomfördes könstester som underkändes, och enligt det Internationella boxningsförbundet visade Imane Khelif och Lin Yu-Ting båda upp X- och Y-kromosomer, vilket enligt den genetiska uppställningen oftast gäller för män. Kvinnor har oftast två X-kromosomer.

Därefter har det kommit starka reaktioner kring duons deltagande i OS.

– Jag tycker inte att det borde tillåtas. Speciellt inte inom kampsporter där det kan vara riktigt farligt, säger Caitlin Parker, som tävlar i 75-kilosklassen under OS, enligt AFP.

”Kriminellt”

En annan som har reagerat är ordföranden för PBA (Professional Boxing Association), Barry McGuigan.

”Det är patetiskt. Män som blir kvinnor för att få fördelar inom idrott. Vad gör myndigheterna åt det här? Inom boxning och andra kampsporter är detta kriminellt”, skrev han på X.

De båda boxarna har dock inte bytt kön utan är födda som kvinnor men med kromosomavvikelse. Den Internationella olympiska kommittén, IOK, står därför fast vid sitt beslut att låta de två boxarna tävla i Paris.

– Alla som tävlar i damklassen uppfyller kraven för att få delta. De är kvinnor i sina pass, sade IOK:s talesperson Mark Adams och fortsatte:

– De här två idrottarna (Khelif och Lin), har tävlat många gånger förut under många år. Det är inte så att de bara dök upp nu. De tävlade i Tokyo (OS 2021).

Matchen bröts plötsligt

Lin Yu-Ting kliver in i OS-turneringen först under fredagen. Men Imane Khelif har redan gått sin första match – och det blev en märklig historia.

Redan efter 42 sekunder bröt domaren matchen och hennes motståndare, Angela Carini från Italien, fick hjälp med sitt huvudskydd. Matchen var på väg att starta igen, men några sekunder senare valde Carini att bryta matchen, och segern tilldelades Khelif.

Senare har det framkommit att det var ett slag mot näsan som gjorde att italienskan bröt, enligt italienska Gazzetta dello Sport.