Osäkerhet i klubbarna efter nya restriktioner

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2020-11-17

Osäkerheten bland föreningar är stor. Arkivbild.

Osäkerheten bland idrottsföreningar är stor sedan regeringen meddelat att taket för allmänna sammankomster sänks till max åtta personer.

Det är oklart hur beskedet påverkar barn- och ungdomsidrotten och Folkhälsomyndigheten ska se över frågan.

I väntan på dem har vissa regioner infört egna restriktioner. Västernorrland sätter stopp för viss idrottsverksamhet, där äldre tonåringar inte kommer att kunna idrotta som tidigare.

– Avstå från träning, tävlingar och matcher. Det omfattar alla, med undantag för träning för barn som är födda 2005 eller senare och de som utövar idrott som sitt yrke, men i förhållande till de restriktioner som finns naturligtvis, säger Elisabeth Byström, distriktsidrottschef för RF-Sisu Västernorrland, enligt allehanda.se.

Många har hört av sig till RF-Sisu Norrbotten och undrat hur man ska agera. På distriktsförbundet är man orolig för ökat stillasittande.

– Från 15 år och uppåt, det är verkligen en grupp som vi inte vill ha inaktiva. Redan innan så var det 40 procent av pojkarna och 20 procent av flickorna som vi hade svårt att få aktiva mer än en timme om dagen, säger Katarina Halvardsson, distriktsidrottschef, till Norr Media.

Rådet är att försöka att hålla kontakten inom laget och ordna individuella träningar.

– Nu måste vi skruva ännu mer för att hålla i och hålla ut, säger hon.

Följ ämnen i artikeln