Tokhyllas inför OS: "Sa det kanske på fyllan"

Carl Göransson/TT

Publicerad 11.25

Felix Claars säsong kan enklast sammanfattas med ett enda ord:

Bäst.

Till och med i hela världen?

– Nej, om man säger det är man lite snäll, säger Claar.

Det har gått ett år sedan Felix Claar lämnade Ålborg för tyska Magdeburg. Han kom till en nybliven Champions League-mästare och började omedelbart storspela på handbollsplanen.

Inför OS i Paris kan östgöten blicka tillbaka på en säsong där det mesta har gått hans väg. Claar har utsetts till årets bästa spelare i Magdeburg, årets bästa mittnia i Bundesliga – ”världens bästa liga” – och årets spelare i svensk handboll.

– Hade någon sagt det där till mig inför säsongen hade jag nog skrattat åt det och sagt att det var ett skämt. Det är absolut min bästa säsong i karriären, säger Claar.

Tio år har gått sedan dess och nu träffas vi i Köln i samband med Champions Leagues ”final four” i början av juni. För Magdeburg dör drömmen om att försvara titeln direkt, i och med den överraskande semifinalförlusten mot Ålborg – i samma arena där Sverige i början av året förlorade EM-semifinalen mot Frankrike.

”Fick ju rätt”

Det är två tunga, men sällsynta, motgångar som inte förändrar omvärldens bild av Felix Claar.

Ålborgs Henrik Møllgaard är en som inte håller inne med lovorden om sin förre lagkamrat.

– Jag är glad att jag ganska tidigt fick rätt i att Felix kan bli världens duktigaste handbollsspelare. Jag sa det kanske på fyllan när både jag och Felix var lite berusade – men jag fick ju rätt, säger Møllgaard.

Den danske bjässen fortsätter:

– Men Felix vill väl inte riktigt ha den hatten på sig, han är ju väldigt ödmjuk. Han tar inte mycket plats i rummet. Men på handbollsplanen är han ju en vanvettig dynamo, som kan allt i båda ändarna av planen. Han är så klok och spelar på en otroligt hög nivå under risk.

Felix Claar kommer ihåg Møllgaards tidiga förutsägelse:

– Haha, ja vi har haft några sådana samtal och jag har ett minne av att han sa det där när vi hade vunnit ligan första året i Ålborg. Det är väl det han syftar på.

Vad tänker du när vissa säger att du är bäst i världen?

– Nej, om man säger det är man lite snäll. Jag tycker väl att jag är med där någonstans i toppen. Men allra bäst? Det är lite kvar. Jag hade till exempel velat göra fler enkla mål med skott utifrån, säger Claar.

Vem tycker du själv är bäst?

– Det tycker jag att Mathias Gidsel är.

”Tyst ledare”

Gidsels Danmark, Claars Sverige och värdnationen Frankrike får tillsammans bära favoritskapet i OS. Ska Sverige nå hela vägen och ta ett historiskt första guld hänger mycket på att Felix Claar prickar formen. Hans roll i Blågult blir bara större och större, även om ansvaret som mittnia delas med Jim Gottfridsson.

– Om Jim är den emotionella ledaren så är Felix mer av en tyst ledare. Men han är verkligen en ledare, utan tvekan, säger Magdeburgs tränare Bennet Wiegert.

– Hans utveckling på ett år i Magdeburg är så fantastisk. Det var galet att se hur han bara fann sig till rätta direkt – trots en ny klubb, ett nytt språk, en ny liga. Vi är väldigt glada över att ha förlängt kontraktet med honom.

Trots den ökade stjärnstatusen är Claar på många sätt samma Felix som debuterade i handbollsligan som tonåring.

– Jag tjötar inte ihjäl mig på taktikmöten och timeouter, det får andra göra. Det har nog varit samma genom hela karriären.

Felix Claar visar vägen ute på planen i stället. Hur långt det räcker i sommar visar sig förhoppningsvis inte förrän under den sista OS-dagen, den 11 augusti.

Då spelas finalen i Lille.