Zelenskyj hyllar OS-truppen: "Stolta över vårt lag"

Kasper Ljungström/TT

Anders Hansson/TT

Publicerad 2024-07-26 16.40

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har nästan 500 idrottare eller tränare dödats.

Till OS i Paris kommer landet med sin minsta trupp någonsin.

Nu får de stöd av sin president Volodymyr Zelenskyj – och barnteckningar i OS-byn.

Ukrainas OS-truppen består av 140 deltagare. Den minsta sedan landet blev självständigt. Och samtliga kämpar inte bara för sig själva, utan också för sitt folk.

På fredagen fick de stöd av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som skrev på X:

”Vårt folk, vår flagga och vår hymn står med alla som respekterar livet, mänskliga värderingar, olympiska principer och rättvisa regler. Vi är stolta över vårt lag – män och kvinnor som, trots detta aggressiva krig, har lyckats förbereda sig för OS.”

I Ukrainas del av OS-byn finns barnteckningar med budskap som: ”De motståndskraftiga ger inte upp och strävar efter seger” och ”Ära till de ukrainska väpnade styrkorna.” Dessa teckningar, som är en en tradition att stödja ukrainska soldater i frontlinjen, hejar nu på landets idrottare.

– Det värmer mitt hjärta, säger fäktaren Olga Kharlan till AP.

Vid förra årets VM fäktades Kharlan mot ryskan Anna Smirnova och vägrade att skaka hand med ryskan efter matchen. Ukrainaren diskvalificerades, men tilldelade ändå av Internationella olympiska kommittén (IOK) en plats i Paris.

”Dedikerade, orädda och bestämda”

Ukrainska friidrottaren Natalja Dobrynska, som tog OS-guld 2008, berättar att OS betyder mer är tävling:

– Idrottarna som representerar Ukraina åker inte bara dit för sig själva, utan även för att låta resten av världen se att vi inte är slagna. Att se till att resten av världen får höra och vad som händer mitt i hjärtat av Europa. Att få ge folket hemma i Ukraina stunder av glädje och få glömma kriget för en stund, säger hon till AFP.

”Ett okuvligt folk”

Sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har nästan 500 idrottare och tränare dött, enligt AFP. Mycket av infrastrukturen har försvunnit. Det har gjort att förberedelserna inför OS i Paris har varit tungt för många.

En av dem är judokan Dilshot Khalmatov, som för Radiosporten förstärker bilden av att hans OS-deltagande inte bara handlar om att ta medalj, utan också för att visa sig stark för resten av världen.

– Vi kliver ut på mattan för att visa att vi är ett okuvligt folk som klarar av att tävla, även under de här förhållandena, säger Dilshot Khalmatov.