Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Hyllar människan Nadal: "Är fläckfri"

Publicerad 12.57

Rafael Nadal var eftertraktad bland autografjägarna under sommarens ATP-turnering i Båstad där spanjoren nådde finalen. Arkivbild.

Rafael Nadals karriär rymmer 22 grand slam-titlar och totalt 92 ATP-titlar.

Då hyllas människan Rafael Nadal av tennisexperten Fredrik ”Fidde” Rosengren.

– Ska man säga ett ord om Nadal är det ödmjukhet. Han har varit etta i världen där också.

Beskedet om att Rafael Nadal avslutar sin karriär i år var väntat.

– Det är en av de finaste idrottskarriärer vi har de senaste 20 åren. Framför allt på tennissidan, men även i världen bland alla idrottsmän och idrottskvinnor. Det är ju en enastående karriär, säger Fredrik ”Fidde” Rosengren, tv-kommentator, tränare och tidigare svensk Davis Cup-kapten.

Tillsammans med schweizaren Roger Federer (lade av 2022) och serben Novak Djokovic dominerade Nadal herrtennisen i två årtionden. Trion tog mellan åren 2003 och 2023 66 grand slam-titlar av 83 möjliga.

”Är fläckfri”

Rosengren framhåller dock främst Nadals agerande mellan bollarna och utanför tennisbanan.

– Även om de heter Djokovic eller Federer har du genom åren sett att de ibland har flippat ut och topplocket har gått. Men det har aldrig Nadal gjort. Han har aldrig skickat en racket eller skällt ut en domare. Det är klart att det har varit diskussioner, men den respekt han visar alla människor är fläckfri.

Det märktes under sommarens besök i Båstad – hans första framträdande i ATP-turneringen på 19 år.

– Han stannade upp och skrev autografer till kids i trädgårdar och tog selfie med alla. Han bjöd på sig själv som han alltid har gjort. Han har gjort enormt mycket för tennisen.

”Enorm förebild”

Som idrottsman har Nadal aldrig gjort skillnad på träning och match – det var full koncentration på varje boll, framhåller Rosengren. Varje träning och varje match var som att det var hans sista i karriären.

– Han har varit en enorm förebild med sin hundraprocentiga attityd i alla lägen.

Spanjoren verkar in i det sista ha försökt förlänga sin karriär, men efter Davis Cup-slutspelet i november är det över.

– Han inser nog att det blir för mycket. Han kommer inte kunna vinna något stort igen. Vi får vara så jäkla glada att vi har fått ha de här spelarna till att de är nästan 40 bast. Det har vi fått för att de andra inte har varit tillräckligt bra för att spela bort dem från tronen, helt enkelt, säger Rosengren.