Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Nadal avslutar karriären: "Allting har ett slut"

Uppdaterad 11.53 | Publicerad 11.34

Tennisstjärnan Rafael Nadal avslutar karriären. Arkivbild.

Tennisstjärnan Rafael Nadal avslutar karriären efter säsongen, meddelar spanjoren på X, tidigare Twitter.

Davis Cup i november blir hans sista turnering.

Den 22-faldige grand slam-vinnaren ses allmänt som en av tidernas främsta inom sporten, och har de senaste decennierna dominerat tennisen tillsammans med sina främsta rivaler, schweizaren Roger Federer och serben Novak Djokovic.

Framför allt har Rafael Nadal gjort sig själv till kungen av Roland Garros. På Franska mästerskapens klassiska grusbanor har han tagit 14 singeltitlar, överlägset flest på såväl herr- som damsidan.

Framtiden har dock varit osäker de senaste åren, i takt med 38-åringens allt större skadeproblem. Han har själv antytt att det här nog skulle bli hans sista säsong i tenniskarriären, vilket han nu bekräftar.

”Några svåra år”

– Jag är här för att berätta att jag slutar som professionell tennisspelare, säger Nadal i en video på X, tidigare Twitter.

– Det har varit några svåra år, speciellt de två senaste. Jag har inte kunnat spela utan begränsningar.

Nadal missade i princip hela tennisåret 2023 på grund av höftproblem. Av årets fyra grand slam-turneringar har spanjoren endast kunnat delta i en och där, i Franska mästerskapen, blev det respass i första omgången.

Avslutar med Davis Cup

Han säger ändå att det har varit ett svårt beslut som har tagit tid att fatta.

– I livet har allting en början och ett slut och jag tror att det här är rätt tidpunkt att sätta punkt för en lång karriär som har varit mycket mer framgångsrik än jag kunde drömma om.

Den senaste tiden har han valt att avstå både US Open och Laver Cup och flera gånger hintat om att karriären kan vara på väg att ta slut.

Men än är karriären inte riktigt över. Nadals plan är fortsatt att representera Spanien i Davis Cup-slutspelet i november.

– Det känns fantastiskt att min sista turnering kommer vara Davis Cup där jag får representera mitt land. Cirkeln sluts eftersom en av mina första stora lyckliga händelser som professionell var Davis Cup-finalen i Sevilla 2004, säger Rafael Nadal.