Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Slovakiens lagkapten: "En enorm förlust för dem"

Publicerad 05.30

Nyheten om Alexander Isak skada välkomnas av Sveriges motståndare inför toppmötet i Nations League.

– Det är definitivt en enorm förlust för dem, säger Slovakiens lagkapten och försvarsstjärna Milan Skriniar.

Samtidigt har han och slovakerna sina egna problem.

Förstemålvakten Martin Dúbravka, klubbkompis med Isak i Newcastle, saknas, liksom anfallaren Ivan Schranz och mittfältaren Juraj Kucka.

– Jag är inte glad. Dessutom är Ondrej Duda och Tomás Suslov inte i bästa slag, sade förbundskaptenen Francesco Calzona när han släppte sin trupp i förra veckan.

Slovakien var en av de stora positiva överraskningarna vid EM-slutspelet i somras. 1–0 mot Belgien fick stor uppmärksamhet. Än bättre kunde det ha blivit om inte Jude Bellinghams cykelspark i 95:e minuten tagit England till den förlängning som Harry Kane avgjorde.

Så nära var Slovakien kvartsfinal.

Tre mål i EM

Ivan Schranz var med sina tre mål en av EM:s främsta avslutare. Att han saknas på Nationalstadion i Bratislava på fredagkvällen är en slovakisk motgång i klass med att Isak inte finns med i den svenska startelvan.

Skriniar, numera i Paris SG efter åren i Inter, är imponerad av Viktor Gyökeres konstanta målproduktion.

– Jag såg honom redan förra säsongen. Han gjorde många mål i varje match. Vi kan se att han är en född målskytt. Han kommer att vara den största faran för oss, säger mittbacken.

Stanislav Lobotka, en av arkitekterna bakom Napolis Serie A-guld 2023, varnar för Sveriges mittfält och anfall.

– Där har Sverige hög kvalité. Det kommer definitivt inte att bli en lätt match.

I den mån det har någon som helst betydelse talar historien för Sverige, som inte förlorat någon av de sju landskamperna mellan länderna. Men bortsett från ett möte på en vinterturné har det varit jämna matcher.

Har koll på Slovakien

Jon Dahl Tomasson såg Slovakien på plats under EM. Han har också ägnat mycket tid framför datorn.

– Vi har så klart haft någon från förbundet som har sett dem live, men vi har också tittat på alla deras matcher i EM, Nations League och även på matcher innan dess. Vi har naturligtvis analyserat varje match.

– På datorn kan du se 99 procent av allt, men det är alltid bra att ha någon som ser matchen live. Där kan du se detaljer, som hur tränaren coachar laget, hur bänken försöker påverka domaren.

Har du en bra bild av hur Slovakien spelar?

– Ja, jag har en klar uppfattning om hur de spelar. Det är ett bra lag och jag förväntar mig inga överraskningar, säger Tomasson.